Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
12°C

Cel putin 70% din scolile din judet se inchid joi

Greva anunțată de sindicaliștii din învățământ va închide în mod cert peste 70% din unitățile de învățământ din județul Sibiu. Potrivit liderului Sindicatului din Învățământul Preuniversitar (SIP) Sibiu, Teodor Fârțonea, numărul școlilor ce vor fi închise în cadrul grevei anunțate pentru joi va mai crește. ”Peste 20% din școli nu mi-au răspuns, încă. Mâine dimineață voi anunța, nominal, lista școlilor unde nu va fi grevă, pentru că e mai ușor așa”, declară Fârțonea. Potrivit lui, rămâne încă deschis subiectul probelor de evaluare din cadrul examenului de bacalaureat. Pentru joi, la nivel național este programată a patra zi a probei de evaluare a competențelor digitale. ”Vom discuta, să vedem dacă liceele vor fi în grevă iar probele se vor amâna sau, dacă, profesorii vor ține doar ore pentru elevii de clasa a XII-a”, mai spune liderul sindical. Potrivit lui, există și posibilitatea continuării cursurilor în unele licee, din moment ce profesorii au primit amenințări din partea reprezentanților Ministerului Educației, nemulțumiți de acțiunile de protest.

Și femeile de serviciu vor să se alăture protestului

Unitățile de învățământ care au anunțat participarea la grevă vor avea întreg personalul în grevă de avertisment. ”Și personalul administrativ participă. Doar femeile de serviciu vor face curățenie, deși și o parte din acestea sunt nemulțumite de situație”, spune Fârțonea. El caracterizează actuala guvernare drept una cu ”un tupeu fără limite”. ”Nu îi interesează decât să depășească momente. Eu am mai văzut greve încălzite în timp și teama mea e ca în cazul nerezolvării situației să se ajungă clar în situația de a nu mai fi încheiat acest an școlar”, adaugă liderul de sindicat.

Revendicări

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi pentru că sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar nu sunt suficiente pentru întreg anul 2010 , OG nr. 114/2009 prevede reducerea a aproximativ 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar începând cu data de 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus în jur de 18.000 de posturi.
Sistarea de către Guvern a acordării fondurilor necesare continuării investiţiilor începute în anii anteriori este o altă nemulţumire a cadrelor didactice, potrivit Mediafax.

"Conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) continuă să ignore existenţa şi valabilitatea Legii nr. 221/2008 până în luna decembrie 2009, instigând ordonatorii de credite la nepunerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi la nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea-cadru nr. 330/2009, care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut începând cu luna ianuarie 2010, la nivelul lunii decembrie 2009", se arată într-un comunicat al sindicatelor din Învățământ.
Sindicaliştii critică şi apariţia de discriminări în ceea ce priveşte încadrarea şi salarizarea unor categorii de cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar, din momentul intrării în vigoare a Legii nr. 387/2009 şi a Ordinului MECTS nr. 3235/2010 privind încadrarea profesorilor din învăţământul preşcolar şi primar.
Veniturile salariale, în special cele ale personalul didactic auxiliar şi nedidactic s-au diminuat din cauza sistării, începând cu luna ianuarie 2010, a plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă, acordate în condiţii legale.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus