Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Dascălii din Sibiu decid în seara asta dacă pichetează luni prefectura. Fârțonea: Personal, consider că sunt necesare acțiuni mai ample

Dascălii din Sibiu decid în seara asta dacă pichetează luni prefectura. Fârțonea: Personal, consider că sunt necesare acțiuni mai ample

Cadrele didactice din Sibiu vor decide în această seară dacă se vor alătura protestelor pe care trei mari federații sindicale din educație le-au anunțat în prima zi a săptămânii viitoare. Potrivit liderului de sindicat sibian prof. Teodor Fârțonea, în această seară, de la ora 18.00, va avea loc o ședință on line a dascălilor prin care se va decide dacă luni, 20 decembrie, se vor alătura protestelor. Acesta spune că situația în învățământ este una dramatică, salariile sunt foarte mici, iar unitățile de învățământ rămân, încet, încet fără personal. Pe de altă parte este de părere că o pichetare cu 100 de oameni nu poate schimba mare lucru. Protestele vin în contextul în care un proiect de ordonanță de urgență publicat miercuri noaptea de Ministerul de Finanțe arată că salariile din Educație vor fi înghețate în anul 2022.

Cele trei federații sindicale din învățământ, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”  au anunțat printr-un comunicat de presă că luni, 20 decembrie, vor avea loc proteste la sediile Guvernului și prefecturilor. Decizia a fost luată după ce un proiect de ordonanță de urgență publicat miercuri noaptea de Ministerul de Finanțe arată că salariile din Educație vor fi înghețate în anul 2022. Nemulțumirile actuale ale celor din educație vin însă pe fondul unor probleme mai vechi. Federațiile acuză lipsa de interes a guvernanților față de educație care după promisiuni referitoare la majorarea salariilor angajaților din acest sistem, iau măsuri contrare.

La nivelul județului Sibiu cadrele didactice vor lua o decizie în această seară, în cadrul unei ședințe on line care va începe la ora 18.00. Liderul de sindicat prof. Teodor Fârțonea spune, însă, că o pichetare a prefecturii de către maxim 100 de persoane, atât cât permite legea în momentul de față, nu poate aduce multe schimbări.

„Încă nu știu ce va fi luni, vom avea o ședință în on line, la 18.00 și o să decidem. […] Personal consider că nu este vorba despre un pichet în fața prefecturii. Eu spun că dacă ai mei colegi vor să-și apere drepturile trebuie să se decidă să facem acțiuni mai ample, pentru că nu cred că 100 de oameni cu cât avem maxim voie să participăm se schimbă ceva, a declarat pentru Turnul Sfatului Teodor Fârțonea.

Acesta atrage atenția asupra situației dramatice din învățământ.

„Sunt datorii foarte mari și din punct de vedere legislativ și amânări de doi ani de zile sunt drepturi salariale neplătite, nu este chiar ușor. Eu vă mai pot spune că prin majorarea salariului minim care trebuie făcută ne apropiem de salariul unui profesor. Adică nu știm cât trebuie să mai stăm. Avem 30.000 de angajați care de ani de zile au stat la salariul minim în sistemul de învățământ, 10%. În sistemul preuniversitar și universitar 10% dintre angajați sunt pe salariul minim pe economie. Și să nu mai vorbim despre muncitorii calificați care nu vor unul să vină și să stea să ne ajute. Este greu și pe măsură ce pleacă unii nu mai vine nimeni. Aceasta este si situația Școlii Nr.21 unde nu mai este femeie de serviciu. Dacă toți au salariul minim? Mă uit cu îngrijorare spre grădinițe, că acolo jalea este mare, dar degeaba argumentăm noi, că nimeni nu vrea să ne asculte”, mai spune liderul de sindicat.

La nivel național sindicatele anunță că bătaia de joc la adresa angajaților din educație trebuie să înceteze. În acest context avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie, salariații vor ieși în stradă, pichetând sediile Executivului și prefecturilor.

Sursa foto: Arhiva TS

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Profu

Acum 2 ani

Cum sa pichetam prefectura, cand dna inspector vrea sa ne "cuminteasca"? Nu, nu se poate! Noi trebuie sa lucram pe salarii mici, sa inchidem ochii la orice porcarie, sa fim la zi cu tehnologia si sa facem lectii in mediul digital ca asta le place copiilor! Ia sa-si mai vada de treaba cozile de topor!
Raspunde

Aristide

Acum 2 ani

Salariile nu sunt chiar mici!Va comparati cu cei din occident dar sunteti ca nivel general de profesionalism pe locul peste 100 in lume.Sa fiti la zi cu tehnologia digitala ar fi fost o obigatie care nu trebuia sa vina pandemia ca sa o aveti.Sa vorbim de vaccinare?Cei cu care va comparati la salarii sunt vaccinati aproape 100%.
Raspunde

Teo

Acum 2 ani

Dupa ce ca de doi ani profesorii stau mai mult pe acasa ,vor acum mariri de salariu.Cum au crescut performantele in procesul de predare, ca doar meditatiile zbarnaie iar impozitarea acestor venituri nedeclarate ,se va face la pastele cailor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus