Sâmbătă,
14.12.2024
Partial Noros
Acum
-6°C

Grevă de avertisment în școlile din Sibiu. Lider de sindicat: ne gândim și la grevă generală

Grevă de avertisment în școlile din Sibiu. Lider de sindicat: ne gândim și la grevă generală

Peste 4.000 de angajați din sistemul de învățământ din județul Sibiu se află la ora redactării acestui material în grevă de avertisment. În clasele în care dascălii sunt în grevă nu se țin cursuri, dar elevii sunt supravegheați. Potrivit liderilor de sindicat din învățământul sibian, dacă această grevă de avertisment nu va avea ecou sunt șanse să se ajungă până la greva generală. Mulți dintre sindicaliști au semnat deja pentru această formă de protest. De asemenea, elevii din Sibiu susțin demersurile făcute de profesorii lor.

4.156 de angajați în unitățile de învățământ din județul Sibiu, din totalul de 6.853, au semnat pentru greva de avertisment care are loc în aceste momente în multe dintre unitățile de învățământ sibiene. Începând cu ora 11.00 în clasele cu profesori sau educatori care sunt în grevă nu se țin activități informativ educative, cursurile fiind suspendate până la ora 13.00. Printre principalele nemulțumiri se numără subfinanțarea sistemul de învățământ, nerespectarea prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și neadoptarea măsurilor de îmbunătățire a condițiilor de salarizare a personalului din sistemul educațional (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic).  

Potrivit profesorului Teodor Fârțonea, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Județean (SIP), în Sibiu sunt unități de învățământ care sunt în totalitate în grevă și altele care sunt parțial. De asemenea, acesta anunță că, în timpul grevei, toate școlile vor trimite un e-mail cu problemele specifice și cu motivele de protest către primul ministru și respectiv către cei 9 parlamentari sibieni, pe e-mailurile lor oficiale.

50% dintre profesorii de la Lazăr sunt în grevă

Octavian Gabriel Negrea, directorul Colegiului Gheorghe Lazăr din Sibiu, spune că 35 din totalul de 70 de cadre didactice de la colegiul pe care îl conduce sunt în grevă.

„O parte dintre cadrele didactice de la noi participă la greva de avertisment, cei care fac parte din sindicat pentru că noi avem colegi înscriși în ambele sindicate. Au semnat pentru grevă 35 din 70 de cadre didactice. Eu nu fac parte din niciun sindicat și nici nu cred că este în regulă să particip în calitate de director, fiind angajatorul colegilor mei”, spune Octavian Gabriel Negrea, directorul Colegiului Gheorghe Lazăr din Sibiu.

De asemenea, la Grădinița cu P.P „Căsuța Poveștilor” cadrele didactice sunt în grevă fără a afecta însă copiii. Astfel, cei mici au parte de programul lor zilnic din acest interval, însă, nu se desfășoară activități instructiv-educative.

„Greva de avertisment nu afectează cu nimic copiii, dar colegele mele sunt alături de ceilalți care protestează. Protestul este strict pentru cadre, nu implicăm și copiii și mi se pare normal să nu-i afecteze. Nu le va fi periclitată masa de amiază, somnul, îi vom supraveghea, dar suntem alături de ceilalți. Pe parcursul celor două ore de grevă nu se vor desfășura activități instructiv-educative, dar în rest cadrele vor fi în clasă și vor supraveghea copiii” , spune prof. Anca Bruda, directorul Grădiniței cu P.P „Căsuța Poveștilor” Sibiu.

Și elevii susțin demersurile profesorilor lor

Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor din Sibiu au trimis un punct de vedere cu privire la protestul dascălilor lor.

„Demersul profesorilor este similar cu propriul nostru demers legat de modificarea criteriilor de acordare a burselor, ceea ce subliniază insuficienta sprijinire a sistemului educațional. Noi, elevii sibieni, ne susținem profesorii în această acțiune, sperând că vom putea atrage atenția asupra problemelor de profunzime din învățământ și sperând soluționarea lor”, a declarat Tudor Terian-Dan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Sibiu.

Sunt semnături și pentru greva generală

Prof. Teodor Fârțonea vorbește și despre scenariul unei greve generale în cazul în care autoritățile naționale nu dau curs nemulțumirilor din învățământ. Sunt însă o serie de considerente până se va lua această decizie.

„Toate acțiunile de protest pe care le-am făcut până acum, inclusiv cea de astăzi, sunt organizate de comun acord cu cele două federații de la nivel național. Noi am transmis că în județul Sibiu, 60% dintre sindicaliști au semnat deja pentru greva generală, însă nu știu ce se întâmplă la nivelul celorlalte federații. Va urma cu siguranță o nouă întâlnire între cei care conduc federațiile și se va decide ce se poate face. Depinde și de semnalul Guvernului și de cel al primului ministru”, încheie Teodor Fârțonea.

Model de e-mail trimis de școlile din Sibiu autorităților naționale și parlamentarilor sibieni

Domnule Prim-ministru,

În calitate de salariați din învățământul preuniversitar, PROTESTĂM ASTĂZI pentru că:

  • Guvernul României continuă să SUBFINANȚEZE sistemul de învățământ, în contradicție totală cu politica Uniunii Europene de a se investi masiv în educație și cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011;
  • Nu respectați prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
  • Nu ADOPTAȚI măsuri de îmbunătățire a condițiilor de salarizare a personalului din sistemul educațional (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic), în condițiile în care:

- noi ne regăsim în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare stabilite prin Legea-cadru nr. 153/2017;

- salariul mediu în învățământ este cu 30% mai mic decât cel din administrația publică;

- cuantumul sporurilor, indemnizațiilor etc., este limitat, fiind raportat la un alt salariu de bază („istoric”) decât cel efectiv în plată;

- există o diferențiere discriminatorie între personalul didactic ce beneficiază de calculul corect al drepturilor salariale suplimentare prevăzute de Legea nr. 153/2017 în baza hotărârilor judecătorești definitive, începând cu 01.09.2017 (în cazul tranșelor de vechime în învățământ), respectiv, începând cu 01.01.2019/data stabilită prin hotărâre (în cazul majorărilor/creșterilor salariale prevăzute la art. 15 din Legea-cadru nr. 153/2017, la art. 4, art. 5 alin. (1), art. 7 şi art. 8 din anexa nr. I cap. I lit. B „Reglementări specifice personalului didactic din învăţământ” la aceasta) și restul personalului didactic;

  - nu se acordă sporurile pentru condiții de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

  • AȚI PROROGAT, în ultimii doi ani, acordarea tranșelor de majorare a salariilor de bază pentru personalul din sistemul educațional, în vederea atingerii salariilor prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022;
  • NU AȚI APLICAT Legea nr. 109/2020 și nu ați asigurat dispozitive pentru ca procesul instructiv-educativ să poată continua și în mediul on-line;
  • NU AȚI PLĂTIT orele suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă (în condițiile în care compensarea muncii suplimentare cu timp liber corespunzător este imposibilă);
  • NU ASIGURAȚI numărul de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune, mai ales în contextul epidemiologic actual.

(aici adăugați problemele de la nivel de unitate)

Semnături:

Sursa foto: Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus