Sâmbătă,
25.09.2021
Parțial Noros
Acum
15°C

Miercurea Ciuc da bani sibienilor pentru a intelege „acoperisurile vechi”

Clubul Ecologic Bios Sibiu a reușit să obțină o finanțare în valoare de 14.785 RON pentru proiectul: Acoperișuri verzi – Natura deasupra casei tale. Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat din Miercurea – Ciuc și Apemin Tușnad SA în cadrul programului Parteneriat pentru Mediu, informează reprezentanții Clubului ecologic.
Proiectul Acoperișuri verzi – Natura deasupra casei tale urmărește să promoveze în rândul specialiștilor, autorităților locale, cetățenilor, viitorilor specialiști în domeniul protecției mediului, cadrelor didactice și elevilor a tehnicilor privind acoperișurile verzi.
”Am ales această temă deoarece amenajarea de acoperișuri verzi va contribui la înțelegerea de către cetățeni a valenței de calitate a mediului, a spațiilor verzi, deseori trecută cu vederea în favoarea rolului recreativ. Acoperișurile verzi sunt de asemenea un mijloc de a argumenta preocupările actuale privind schimbările climatice și eficiență energetică. Prin implementarea proiectului dorim să creștem gradul de înțelegere a rolului și importanței spațiilor verzi din zona urbană, schimbarea modului de abordare a planificării urbanistice la nivelul specialiștilor – în special al arhitecților locali - și al autorităților locale, precum și implicarea tinerilor în activități voluntare de protecție a mediului”, mai arată reprezentanții ONG-ului sibian.

DE CE ACOPERIȘURI VERZI?

- Un acoperiș verde nu înseamnă un acoperiș de culoare verde cum ar putea crede unii dintre noi, ci este un acoperiș acoperit cu vegetație asemenea unei gradini.

- Un acoperiș din bitum, poate ajunge foarte ușor în timpul verii până la 80 grade. Cu un strat de sol deasupra sa și plante care îi tin umbră, un acoperiș verde este protejat astfel încât temperatura sa nu depașește valorile temperaturii aerului înconjurător.

- Izolare și protecție împotriva vântului! Pe timp de iarnă, stratul de pământ de deasupra membranei acoperișului oferă o izolare suplimentara. În ceea ce privește protecția împotriva vântului rece pe care o poate oferi un acoperiș verde sau o fațada îmbracată în iedera, aceasta poate fi de o valoare economică apreciabilă.

- Creșterea duratei de viață a membranei acoperișului. Rezistența în timp a unui acoperiș din bitum, de exemplu este de 25 ani. Temperaturile foarte mari (peste 60 grade) înmagazinate de către aceste membrane determină în timp îmbătrânirea lor, însă un acoperiș verde poate mari speranța de viață a unei membrane până la 60 de ani întrucât o protejează de expunerea directă la razele ultraviolete și fluctuațiile de temperatură, conform studiilor efectuate în Germania.

- Un important efect al acoperișurilor verzi este acela de a reține o parte din cantitatea precipitatiilor atmosferice și de a întârzia căderea acestora direct pe sol. Atunci când se înregistrează o cantitate mare de precipitații într-un interval foarte scurt de timp, ne confruntăm cu o saturare a substratului unui acoperis verde, iar excesul de apa se va scurge. Chiar și asa, există o oarecare întarziere a căderii precipitațiilor, astfel încat apa nu ajunge toată in sol în același timp provocând inundații. În medie, un acoperiș verde de tip extensiv cu un strat de 5 cm poate reține până la 50% din precipitațiile anuale – apă care se evaporă!

- Izolare fonică! O suprafață neteda precum o pajiște sau un acoperiș verde tind să absoarbă zgomotele în loc să le reflecte așa cum fac alte materiale sau construcții.

- Radiatiile electromagnetice! Studiile efectutae de către profesorul german, Gernot Minke au demonstrat că acoperișurile verzi pot reduce efectele radiațiilor electromagnetice.

-    Încălzirea globală este cauzată de cantitatea tot mai mare de CO2 din atmosferă provocând efecte negative asupra întregului climat global. Vegetația acoperișurilor verzi, precum și restul vegetației folosesc CO2 pentru procesul de respirație, și astfel se reduc efectele negative ale poluării.

Foto: www.worldbusinesschicago.com

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus