Joi,
29.07.2021
Partial Noros
Acum
29°C

Timid, acoperisurile verzi incep sa prinda radacini. Deocamdata, o singura locuinta a implementat ideea

”Bucata” de acoperiș verde amenajată pe sediul Agenției regionele pentru protecția mediului a convins partenerii Clubului Ecologic BIOS, din Sibiu, să mai finanțeze amenajarea unor astfel de soluții de amenajare a imobilelor. Potrivit reprezentanților BIOS, cu cei 14.150 de lei, oferiți de Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi Apemin Tuşnad SA, vor fi amenajate ”mici modele de acoperișuri verzi, modele care să poată fi văzute de cât mai mulți cetățeni și posibili investitori” . Noile acoperișuri verzi amenajate drept model vor fi amplasate în clădiri situate în Sibiu și Mediaș.
Până acum, doar la Mediaș a fost ridicată o locuință al cărei acoperiș este ”verde”, mai simplist spus, este acoperit cu pământ și strat vegetal, soluție care oferă o excelentă izolare termică și fonică. În pratică, sub stratul de vegetaţie al acoperișului verde se află stratul de pământ, apoi unul de filtrare, altul de drenaj, o membrană antirădăcini, un strat de termoizolaţie, o barieră de vapori şi abia apoi structura de beton.
Casa cu ”acoperiș verde” de la Mediaș este printre puținele case pasive din România – costurile anuale de întreținere nu depășesc  1100 de lei, pentru încălzire și prepararea apei calde.
Pentru un asemenea randament, termoizolaţia este din materiale echivalente cu un strat de polistiren de 60 de cm. Ferestrele termopan au trei straturi de foi de geam, casa are acoperiş vegetal, panouri solare, televizoare şi monitoare cu leduri, tehnici Feng Shui de injectare a aerului proaspăt, iar astea sunt doar câteva dintre „strategiile eco“ aplicate. Plus încă două sisteme de încălzire, respectiv de răcire a locuinţei, cu pompe de căldură de tip sol-apă. Acestea extrag căldura/frigul din casă prin intermediul celor două sisteme cu câte 800 de metri de conducte introduse în patru foraje, la câte 100 de metri adâncime.

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Didi

Acum 9 ani

Se aplica si la case in faza de proiect? As vrea si eu vreo 80 mp de terasa inierbata
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus