Joi,
13.06.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
20°C

Procesul ANI – Johannis, pronuntat peste o saptamana

Curtea de Apel Alba Iulia va decide peste o săptămână în procesul în care primarul Sibiului, Klaus Johannis, a cerut anularea actului de constatare al ANI, care susţine că edilul este incompatibil întrucât este şi membru în consiliul de administraţie la mai multe societăţi comerciale.
"Curtea de Apel Alba Iulia a amânat pentru data de 27 aprilie 2010 pronunţarea unei hotărâri în dosarul ce are ca obiect acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Klaus Werner Johannis, prin care a solicitat anularea actului de constatare a stării de incompatibilitate între funcţia de primar şi cea de membru în consiliul de administraţie la mai multe societăţi comerciale, emis de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), la data de 26 noiembrie 2009", se arată într-un comunicat emis de către Biroul de presă al instanţei.

ANI s-a autosesizat în perioada campaniei electorale pentru prezidențuake

ANI anunţa, în 25 ianuarie, că primarul Sibiului, Klaus Johannis, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2003 - 18 mai 2004, întrucât a deţinut şi a exercitat concomitent atât funcţia de edil, cât şi funcţia de membru în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale, SC Parcuri Industriale Şura Mică.
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2003 - 18 mai 2004, întrucât a deţinut şi exercitat concomitent atât funcţia de edil, cât şi funcţia de membru în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale, informa ANI.
Într-un comunicat, Agenţia Naţională de Integritate precizează că s-a sesizat din oficiu în urma publicării, în 5 noiembrie 2009, în ziarul "Evenimentul Zilei", a articolului "Johannis interzis ca premier", cu privire la posibila nerespectare de către Klaus Johannis, în calitate de primar al municipiului Sibiu, a dispoziţiilor legale referitoare la regimul juridic al incompatibilităţilor.
"Având în vedere reglementările legislative şi întrucât, în urma verificării prealabile, efectuate în temeiul Legii 144/2007, republicată, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea de către Johannis Klaus-Werner a prevederilor legale privind regimul incompatibilităţilor, în temeiul art. 45, alin. 1 al aceluiaşi act normativ, s-a procedat la verificarea stării de incompatibilitate între funcţia de primar şi cea de membru al consiliului de administraţie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA", arată ANI.
Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită, susţine ANI, precizând că Johannis nu a făcut uz de drepturile sale, în sensul de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.
"În urma verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor primite de la Judecătoria Sibiu şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, au rezultat următoarele Johannis exercitat mandatul de Primar al Municipului Sibiu în perioadele 2000-2004 şi 2004-2008; Johannis se află în prezent în exercitarea legală a celui de-al treilea mandat consecutiv de primar (pentru perioada 2008-2012); Johannis a fost numit, la data de 7 ianuarie 2002, în funcţia de membru al consiliului de administraţie al SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA; Johannis s-a retras din funcţia de membru al consiliului de administraţie al SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA la data de 18.05.2004; SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA a înregistrat, în urma desfăşurării activităţii pe parcursul anului fiscal 2003, venituri totale de 845.659.000 ROL; SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA a înregistrat, în urma desfăşurării activităţii pe parcursul anului fiscal 2004, venituri totale de 1.752.654.000 ROL, precum şi un profit net de 491.142.000 ROL", potrivit ANI.
Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 279/21.04.2003 şi a intrat în vigoare la data de 23 aprilie 2003.
Potrivit prevederilor Legii 161/2003, Johannis, în calitate de Primar al municipiului Sibiu, a avut posibilitatea de a pune capăt stării de incompatibilitate în care se afla prin renunţarea în cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ menționat, însă acesta, încălcând termenul legal, a renunțat la calitatea de administrator în cadrul SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A abia în data de 18 mai 2004. De asemenea, înregistrarea veniturilor şi a profitului, în perioada de referinţă, de către SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA demonstrează atât că societatea comercială şi-a desfăşurat activitatea în mod neîntrerupt, precum şi faptul că domnul Johannis Klaus a exercitat efectiv funcţia de administrator al acestei societăţi comerciale.
Astfel, în urma verificărilor ANI, s-a constatat faptul că Johannis, în calitate de primar al Municipiului Sibiu, s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 23.04.2003 (data intrării în vigoare a Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei) şi până la data de 18.05.2004 (data retragerii din funcţia de administrator la SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA).
Conform dispoziţiilor legii, "în situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin. 3, prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 60 zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale”.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 47, alin. (3) din Legea 144/2007, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective", mai arată ANI.

Johannis spune că e o confuzie birocratică

În 5 noiembrie 2009, primarul Sibiului, Klaus Johannis, declara că nu s-a aflat niciodată în incompatibilitate şi că, după ce a fost ales primar, a demisionat din funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, însă "din motive birocratice" acest lucru a fost comunicat mai târziu la Registrul Comerţului.
Johannis a făcut aceste afirmaţii într-o conferinţă de presă, în contextul în care în cotidianul Evenimentul Zilei a publicat un articol potrivit căruia primarul Sibiului a încălcat legea incompatibilităţii şi nu ar mai putea fi numit, timp de trei ani, într-o funcţie publică, cum este şi cea de premier.
"Eu nu m-am aflat niciodată în incompatibilitate, este o eroare. Eu am demisionat în termen, însă din motive birocratice acest lucru a fost comunicat la Registrul Comerţului mai târziu. Acest lucru se datorează unei oarecare lejerităţi cu care se fac lucrurile la Parcul Industrial (SC Parcul Industrial Şura Mică - n.r.) ", afirma Johannis.
El a relatat că a primit o cerere scrisă din partea cotidianului menţionat referitoare la acest subiect, cerere la care a dat răspuns, însă reporterul a preferat să nu folosească informaţiile oferite oficial.
La rândul său, Biroul de presă al Primăriei Sibiu a transmis presei o clarificare a situaţiei semnate în cotidianul Evenimentul Zilei.
"Primarul Klaus Johannis nu s-a aflat în incompatibilitate de funcţii în niciun moment pe întreaga durată a mandatelor sale de primar. După apariţia legii 161 din data de 19 aprilie 2003, în termenul legal de 60 de zile, primarul Klaus Johannis a formulat demisia din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al SC Parcul Industrial Şura Mică, în data de 19 mai 2003. Consiliul de Administraţie şi directorul general al parcului au luat act de demisia domnului Klaus Johannis şi de vacantarea acestui post, aşa cum rezultă şi din actele emise de SC Parcul Industrial Şura Mică", se arată în document.
Klaus Johannis a contestat decizia ANI privind starea de incompatibilitate, la Curtea de Apel Alba Iulia.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus