Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Studentii Asiei dau Europa de Vest pe Sibiu

Mai mulți studenți și profesori din sudul Asiei, incluși în cadrul programului Erasmus Mundus Mobility with Asia (EMMA) au decis să renunţe la cursurile unor universităţi de renume din Germania, Italia sau Franţa pentru a se înscrie la cele ale Universităţii „Lucian Blaga din Sibiu”-
EMMA este o componentă a proiectului Erasmus Mundus External Cooperation Windows care are drept scop dezvoltarea cooperării între instituții de învățământ superior asiatice și europene, prin schimbul de studenți și de personal.
O parte din studenții și profesorii din sudul Asiei care studiază acum la Sibiu au fost repartizați, inițial, la universități din alte orașe ale Europei. Spre exemplu la Heildelberg, Germania. Studentul la Inginerie Muhammad Arsalon Faroon și profesorul de matematică Mohammad Nazrul Islan, au preferat să lase Germania pentru Sibiu. ”Cursurile din Germania erau susținute acolo în limba germană. Aici, la Sibiu, avem șansa să învățăm în limba engleză”, spune Muhammad Arsalon Faroon.
Succesul EMMA la Sibiu a dus la poziționarea Universității ”Lucian Blaga” pe locul șapte în ”rankingul european” rezultat în urma derulării programului. De altfel, succesul EMMA la Sibiu a determinat coordonatorii proiectului la nivel european să propună o întâlnire specială - în plus față de ce era programat la începutul proiectului - în fosta Capitală culturală europeană.

Colegi din Bangladesh, India, Pakistan, Filipine și Cambodgia

Studenții veniți la Sibiu în cadrul EMMA beneficiază de burse cuprinse între șase și 34 de luni. Vathana Seourn, studentul la jurnalistică ce beneficiază de o bursă pe perioada maximă, a vorbit în numele colegilor veniți să studieze la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. ”Când ne vom întoarce în țările din care venim, vom putea oferi și celorlalți tineri de la noi din țară cunoștințele pe care le dobândim. Mulțumim EMMA pentru șansa de a putea deveni liderii de mâine ai țărilor noastre. Și mulțumim profesorilor și celorlalți studenți din Sibiu care ne ajută surprinzător de mult”, a spus Vathana.
EMMA se vrea un prim pas în combaterea sărăciei, prin investirea în oameni, pentru a dezvolta un grup de oameni calificați, cu orizonturi largi și care, alături de experiența dobândită pe plan internațional, să devină lideri de opinie în noua lume globalizată.
Studenții și profesorii veniți la Sibiu sunt din țări precum Bangladesh, India, Pakistan, Filipine și Cambodgia. Acestora, Universitatea sibiană le-a oferit programe de licență, master, doctorat, post-doctorat/parteneriate, staff academic. Materiile le sunt predate în limba engleză, spre diferență de majoritatea universităților europene cuprinse în cadrul EMMA, care aleg ca limbă de predare limba oficială a țării în care este situată universitatea.
Schema de mobilități oferită de ULBS studenților și profesorilor asiatici are printre obiective dezvoltarea capacităților educaționale în țările din lumea a treia și înlesnirea posibilităților pentru studenții talentați de a beneficia lingvistic, cultural, educațional din experiența dobândită în urma studierii în altă țară.


40 de universităţi reprezentate zilele acestea la Sibiu

Erasmus Mundus Mobility with Asia (EMMA) a început la 1 septembrie 2009 și include la nivel european 246 de fluxuri de mobilitate individuală. Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu este singura din România și din sud-estul Europei inclusă în acest program. Fondurile alocate proiectului la nivel european sunt de peste 5,5 milioane de euro.
Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a început prin a găzdui de anul trecut 20 de studenți asiatici și șase profesori în cadrul acestui program. Studenții beneficiază de o bursă de 1.000 de euro pe lună, iar profesorii de 2.500 de euro pe lună. De asemenea, restul taxelor sunt suportate prin grantul câștigat de ULBS în cadrul Consorțiului EMMA. Consorțiul a primit resursele necesare din partea EACEA – The Educational, Audiovisual and Culture Executive Agency. Toți studenții și profesorii beneficiază de cursuri de limba română.
La conferința care a debutat la Sibiu în cursul dimineții de 6 mai participă reprezentanții a 40 de universități din întreaga lume, alături de coordonatorii la nivel internațional ai programului EMMA. Printre chestiunile discutate este inclusă și dezvoltarea viitoară a proiectului. ”Este un program finanțat de Comisia Europeană care facilitează mobilitatea studenților și a cadrelor universitare din afara Uniunii Europene către universități din consorțiul european. Acum se va discuta și extinderea acestui program nu numai cu universități din sudul Asiei, ci și cu cele din America de sud și nordul Africii”, spune rectorul Universității ”Lucian Blaga”, prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean.
”Această conferință de la Sibiu nu era programată la începutul programului. Ceea ce mă impresionează cel mai mult este entuziasmul pe care l-am întâlniti aici, la Sibiu, în cadrul acestui program”, a declarat coordonatorul EMMA, Marc Diener, de la Université de Nice, din Franța.

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

cadrilater

Acum 12 ani

vad ca cenzura functioneaza, de ce numai la pareri critice si nu si la limbaj neadecvat? Va e frica de ceva?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus