Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Se retrag apele. Urmeaza tsunami

În iulie, ieşim în stradă. Aşa reiese din informaţiile care vin dinspre marile federaţii sindicale. Acestea s-au pus, teoretic, de acord că va fi o manifestaţie foarte amplă şi, din câte se pare, au reuşit să obţină şi o parte din aprobările necesare. Discursul preşedintelui României de săptămâna trecută nu a făcut decât să îi îndârjească mai tare pe liderii sindicali care vorbesc despre o creştere a sentimentului de revoltă în rândul membrilor. Teodor Fârţonea, spre exemplu, liderul filialei judeţene a Federaţiei Educaţiei Naţionale, nu exclude posibilitatea ca şi aici să apară manifestări excesive, de genul celor petrecute în Grecia, dar crede că acestea sunt mai puţin probabile din cauza mentalităţii noastre mult diferite de cea a grecilor. "Noi nu suntem obişnuiţi să luptăm pentru drepturile noastre. Pot spune că în acest moment, există două sentimente predominante în rândul membrilor noştri: revolta şi frica. Este vorba de acea teamă că îţi poţi pierde locul de muncă, mai ales acum, în condiţiile în care mulţi vor fi daţi afară. Nu pot spune încă ce pondere vor avea fiecare din aceste două trăiri în momentul în care vom ieşi în stradă. Sper însă ca sentimentul revoltei să domine în proporţie de 70 la sută pentru a greva noastră să aibă efect", spune Teodor Fârţonea.

Liderul sindical nu ştia, săptămâna trecută, mai mult decât orice spectator al discursului hipnitozant al preşedintelui, despre ce urma să se întâmple, concret, cu slujbele oamenilor angajaţi la stat. "Ştiu că situaţia este gravă", a declarat liderul sindical, care a precizat că a asistat "contemplativ" la discursul preşedintelui. Potrivit lui Fârţonea, momentele decisive pentru evoluţia ulterioară a lucrurilor şi pentru viaţa unei părţi însemnate a angajaţilor din sistemul de învăţământ se derulează săptămâna aceasta. Sindicatele au solicitat preşedintelui o întâlnire lămuritoare în prima zi a acestei săptămâni. Cert este că, spune Fârţonea, dacă concedierile anunţat de preşedinte vor avea loc imediat, atunci viitorul concurs pentru posturi, programat în toamnă, nu va mai avea loc. "Dacă concedierile au loc în mai şi nu în decembrie, sistăm concursul pe posturi. Mi se pare incorect să dai un om afară acum şi să angajezi altul imediat după", mai spune liderul sindical.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus