Sâmbătă,
19.06.2021
Parțial Noros
Acum
21°C

Concert rar maine seara la Sala Thalia

Aflată pe ultima sută de metri în derularea stagiunii de concerte 2009-2010, Filarmonica de Stat Sibiu propune publicului un concert vocal-simfonic de mare clasă, joi 27 mai 2010 cu începere de la ora 19:00.

Dirijorul Florentin Mihăescu, pianistul Horea Haplea, corul Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca şi Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu se reunesc pe scena sălii Thalia  pentru a interpreta una dintre cele mai appreciate creaţii musicale ale lui G.Rossini, “Sabat Mater” pentru cor, solişti şi orchestră. Pe lângă aceasta, în program mai figurează Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în Re b major op.10 de S.Prokofiev şi Fantezia pentru pian, cor şi orchestră în do minor op.80 de L.van Beethoven. Solişti vor fi Irina Iordăchescu – soprană,  Iulia Merca – mezzosoprană, Szerekován Jáanos – tenor şi Marius Manzov – bas.

Dirijorul Florentin Mihăescu şi-a făcut studiile muzicale la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a avut profesori prestigiu precum Sigismund Toduţă, Dorin Pop, Vasile Herman şi Cornel Ţăranu. Debutul său este strâns legat de înfiinţarea Corului Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, în toamna anului 1972. Florentin Mihăescu a dirijat nenumărate oratorii, fiind considerat cel mai bun dirijor de vocal-simfonic al ţării.

Horea Haplea a absolvit Academia de muzică „Gh.Dima” din Cluj-Napoca, la specializările pian (clasa conf.univ.dr. Daniel Goiţi) şi dirijat vocal-simfonic (clasa prof.univ.dr. Florentin Mihăescu), fiind, în prezent, preparator universitar, doctorand, la aceeaşi instituţie.

Corul Filarmonicii ,,Transilvania” din Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduţă, renumit compozitor clujean şi, în acelaşi timp, şef de şcoală de compoziţie, a cărui iniţiativă şi perseverenţă au avut o mare pondere în reuşita acestui proiect. Formarea ansamblului a fost încredinţată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale româneşti, a cărui competenţă artistică s-a dovedit prin rezultatele spectaculoase ale acestui început de drum: după abia doi ani de la înfiinţare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare naţională de prim rang, poziţie pe care o păstrează şi în momentul de faţă.

Biletele pentru acest concert au fost puse în vânzare la sediul Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia). Preţul unui bilet este de 12 lei.

Un alt eveniment propus de Filarmonica de Stat Sibiu este recitalul de pian „Frederic Chopin” programat de Ziua Copilului şi care îi va avea ca protagonişti pe elevii clasei de pian a prof. Orth Enikö de la Liceul de Artă Sibiu. În programul recitalului se regăsesc „Nocturne, Mazurci, Preludii, Balade, Studii şi Poloneze, toate acestea purtând semnatura compozitorului Frederic Chopin.

Comentarii

1 comentarii

Grammaticus

Acum 11 ani

Baiatu, invata carte inainte sa faci pe jurnalistul, "Sabat Mater" este "Stabat Mater". Asa ca lasa Sabat-ul pe alta data, pentru alt compozitor. Nu de alta, dar se vede ca n-ai cultura generala muzicala.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus