Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Poetul sibian Dan Herciu, premiat in Spania

Premiul Niram Art pentru Poezie – trofeul RefleXos a fost decernat poetului sibian Dan Herciu, membru al Clubului ASTRA. Premiile oferite de Revista Niram Art şi Editura Niram Art din Spania, aflate la cea de-a doua ediţie, au fost acordate sâmbătă, 29 mai 2010, pentru realizări în domeniul literaturii, al teatrului şi al artelor plastice. Ceremonia de premiere s-a desfăşurat în prezenţa a 300 de invitaţi, la Cazinoul Militar al Centrului Cultural al Armatei din Madrid. Printre cei prezenţi s-au numărat ambasadorul României în Spania, Maria Ligor, Cesar Antonio Molina, fostul ministru al Culturii din Spania, profesori de la Universitatea Complutense, artişti plastici, ziarişti români şi spanioli.

Ceremonia de premiere s-a desfăşurat în prezenţa a 300 de invitaţi, la Cazinoul Militar al Centrului Cultural al Armatei din Madrid.

Varujan Vosganian a ridicat marele premiu Niram Art pentru poezie - trofeul "Tristan Tzara" şi marele premiu pentru proză - trofeul "Mihail Sebastian", pentru romanul "Cartea Şoaptelor" (Editura Polirom, 2009).

"Premiul oferit de Editura Niram Art şi Revista Niram Art este primul pe care l-am primit pentru «Cartea Şoaptelor» pe alt teritoriu lingvistic. Acest lucru îmi creează o legătură afectivă cu Spania", a declarat Varujan Vosganian.

Premiul Niram Art pentru Poezie - trofeul RefleXos a fost decernat poetului roman Dan Herciu, alături de care a mai fost premiat un poet spaniol. Premiile pentru poezie au fost decernate în colaborare cu Cercul Poetic Reflecţii din Madrid.

Arta plastică românească a fost, de asemenea, recompensată la Madrid, trofeul "Constantin Brâncuşi" revenindu-i sculptorului român Eugen Petri. La secţiunea Fotografie, câştigătorii desemnaţi au fost fotograful spaniol Miedho şi, la debutanţi, fotografa israeliană de origine română Natalie Schor.

Marele premiu Niram Art pentru pictură pentru întreaga carieră şi trofeul "Victor Brauner" i-au revenit artistei plastice române Medi Weschler Dinu, în vârstă de 102 ani, care a trimis organizatorilor un mesaj video din Bucureşti, exprimându-şi emoţia la aflarea veştii. De altfel, Medi Weschler Dinu i-a cunoscut personal pe aproape toţi artiştii şi scriitorii români ale căror nume au fost date, în semn de omagiu, trofeelor Niram Art - Victor Brauner, Eugène Ionesco, Tristan Tzara, Corneliu Baba.

Cel de-al doilea mare premiu pentru pictură şi trofeul "Corneliu Baba" i-au revenit artistului plastic armean Onik Sahakian, cel mai apropiat prieten aflat în viaţă al lui Salvador Dali. Sosit din New York pentru această ocazie, Onik Sahakian şi-a exprimat bucuria de a ridica un premiu în ţara picturii, Spania. Tot la secţiunea Pictură au mai fost premiaţi doi pictori spanioli.

Galeristul spaniol Antonio Calderon de Jesus a fost recompensat cu trofeul "Ambroise Vollard" pentru proiectul video "Galeria ArteJescal prezinta arta românească", ce reuneşte artişti din mai multe zone ale României, iar la secţiunea Teatru, Lorenzo Mijares, fondatorul Teatrului de Hemoficţiune din Barcelona, a primit trofeul "Eugène Ionesco".

Pe lângă premiile şi trofeele oferite de revistă, Editura Niram Art a oferit un premiu în valoare de 6.000 de euro scriitorului spaniol Héctor Martínez Sanz, pentru romanul "Mihai şi Veronica", desemnat câştigător al Concursului de Literatură "Eminescu văzut de spanioli". La acest concurs au participat mai mulţi autori spanioli care au scris romane despre Mihai Eminescu. Directorul Editorii Niram Art, colonelul Miguel Angel Galan Segovia, a fost cel care a înmânat cecul autorului. Romanul "Mihai şi Veronica" a fost, de asemenea, recompensat cu trofeul Niram Art, urmând şi publicarea cărţii, în cursul acestui an.

Din juriul concursului de literatură au făcut parte: Horia Barna, fostul director al Institutului Cultural Român (ICR) din Madrid şi editor al Editurii Niram Art, Fabianni Belemuski, directorul revistei Niram Art, Eva Defeses, jurnalistă şi reprezentanta Defeses Fine Arts PR Agency, Thomas Abraham, asistent editorial Niram Art, şi Rubén Darío, artist plastic, proprietarul Revistei Niram Art.

Primele cărţi semnate de autori români şi apărute în limba spaniolă la Editura Niram Art au fost lansate în cadrul galei de premiere. Printre acestea se numără volumul de poezie "Instantanee în patru fire", de Ariadna Petri, şi volumul de proză scurtă "Jurnalul Capitanului Nwo Sékke şi alte povestiri", de Fabianni Belemuski.

Editura Niram Art, recent înfiinţată de artistul plastic Romeo Niram, a fost lansată în luna aprilie 2010, cu volumul de eseuri "Pentagonul", despre cinci mari personalităţi româneşti, semnat de filosoful Hector Martinez Sanz.

Trofeele Niram Art sunt piese artistice create de artistul plastic român Bogdan Ater, fiind şi personalizate, fiecare purtând chipul personalităţii omagiate: Victor Brauner, Tristan Tzara, Corneliu Baba, Mihail Sebastian, Constantin Brâncuşi, Ambroise Vollard.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

15 comentarii

alceste

Acum 13 ani

Sper ca a primit premiu pentru poezii de alt[ factura decat cele de pe site-l Club Astra, care nu au nici in clin nici in maneca cu poezia. Pentru spanioli sa sune altfel?
Raspunde

cadrilater

Acum 13 ani

imi pare rau, vad perechea regala spaniola in poza dar nu am inteles nimic, o marmelada spaniolo-romana-evreiasca, un ministru mediocru poet de prestigiu ?, niste nume sacrosancte ale culturii romanesti amestecate in caciula cu...oportunisti si premii, pacat, poate explicat logic ar putea lumina cititorul.
Raspunde

Vlad

Acum 13 ani

Mie imi pare un evenimnet bogat. Ma bucur pentru Herciu care pare la inceput de drum. O Gala multimastionala nu insemna marmelada. Insemna altceva decat evenimentele mediocre regionale, asa ca nu ma mira ca nu intelegi daca te gandesti doar la premiile din clasa a VII unde se dadeau coronita. Bravo Dan Herciu, Bravo Varujan Vosganian...lasati caini sa latre
Raspunde

alceste

Acum 13 ani

Sa fim seriosi, sa nu amestecam merele cu perele. Vosganian e una, Herciu e alta. Inca o data: poezia lui Herciu e pseudopoezie si nu el este cel chemat sa duca poezia romana in lume. Nici comparat cu poetii sibieni el nu rezista.
Raspunde

Vlad

Acum 13 ani

Eu am citit doar acum cateva poeme ale lui Herciu, sa fiu corect, dar el e cel premiat in Spania. Daca el a fost ales din atatia poeti din Romania asta insemana foarte mult, chiar daca el e necunoscut. Se pare ca pentru cei din Spania nu este necunoscut daca l-au ales pe el, sau cel putin a incetat sa mai fie. Am dat cautare cu celalalt poet spaniol premiat si vad ca e proprietarul unei edituri in Spania. Daca cei din Spania i-au asezat la acelasi nivel, pe ce te bazezi cand spui pseudopoezie? Pe nimic, pe rea vointa, sau pe obiceiul romanesc de a terfeli orice din ignoranta, sau din obicei. Vad ca la alte discipline nu sunt romani, asa ar trebui sa fie suficient sa ne bucure ca un roman a mers la Madrid pentru valoarea poeziei in general. Nu e un premiu doar pentru herciu, e poate o privire a altei culturi spre Romania.
Raspunde

chibiţ

Acum 13 ani

Vlad lasă-l în pace pe "alceste" şi nu-l mai baga în seamă că şi-o ia în cap. Despre Herciu am citit cu surprindere că volumul lui de debut Taxa pe viciu a fost premiat de USR Cluj unde sefă de trib :) e Irina Petraş a cărui vaoloare nu poate fi contestată, din juriu mai facand parte Ruxandra Cesereanu, Ion "muri" Mureşan, Vartic şi Petreu...deci nume adevărate au premiat pseudopoezia...dar in fine invidia e mare in tara asta. felicitari herciu!
Raspunde

Vlad

Acum 13 ani

ok chibiţ. Multumesc. Acum m-ai lamurit, invidia. Si nu cunosteam acesate detali de la USR Cluj. Urez la fel: Felicitari Herciu!
Raspunde

alceste

Acum 13 ani

cum sa nu crapi de invidie cand citesti asa-zisele poezii ale marelui Herciu de pe site-ul Club Astra? e firesc sa luam piuitul Spaniei!
Raspunde

andrei

Acum 13 ani

Ma "alceste" ma da ce critic de poezie esti tu ma! Ma...tu esti vreun poetas micut si rau...si cam frustrat...e hai zi, cam esti a!?. Ba daca zici tu ca le-ai citit si nu e bune, apai te credem ma. Poemele e proaste domnilor, uite si alde "alceste" asta a cetit din ele si cica nu merge la Spania...A inteles el asta...cretinu
Raspunde

alceste

Acum 13 ani

Pentru unul ca Andrei, care ne da o proba de limbaj elevat, de civilitate si de rafinament estetic, poeziile cu pricina sunt geniale, pe masura asteptarilor lui. Lui Alceste ii scapa, din pacate, spatii atat de inalte. Oricum, sa ne masuram cuvintele, chiar sub masca anonimatului care nu exclude respectul in primul rand fata de tine, daca nu de altul.
Raspunde

punct

Acum 13 ani

:)) ce distractiv! alceste = ilie gutan = bibliofil = lulu = LB, adica Lucian Blaga. nu inteleg de ce nu are un pseudonim si OG, adica Octavian Goga, daca tot e fan. marele pseudocritic literar ilie gutan. bravo, dom'le, da-i inainte!
Raspunde

coane "punct"

Acum 13 ani

Cercul se strange si devii tot mai transparent. Vad ca te chinuie "complexul Alceste", si s-ar putea sa ai motive. Unul dintre amicii acestuia m-a indrumat sa citesc in "Cultura"de saptamana trecuta pp.14-16, sa vad cum functioneaza "pseudocritica". Am procedat intocmai si m-am convins ca ai dreptate. Da-ne tu, sublime "punct" o proba de adevarata critica. Fii milostiv cu noi. Renunta la modestie, iesi din anonimat, descatuseaza-ti geniul!
Raspunde

TraianG

Acum 13 ani

D-le ”alceste”, fara suparare, cred ca in calitatea de critic literar pe care o detineti, puneti problema gresit. In loc sa dezavuati neargumentat si complet gratuit poezia dlui Herciu, ar trebui poate sa analizati de ce un poet sibian ca dumnealui, care a confirmat doi ani la rand in fata a doua jurii de inalta prestanta (USR Cluj si Niram Madrid), inca nu este recunoscut de cercurile USR Sibiu nici macar ca exista!?! Poate e de o alta factura sau orientare? Poate nimeni nu e profet in tara lui? Sau valorizarea poeziei sibiene trebuie regandita? Sunt doar cateva superficiale intrebari, dar de la care totul s-ar deschide intr-o paleta foarte generoasa de interpretari, mai mult sau mai putin digeste pentru unele orgolii sibiene care, iata, se dovedesc a fi gaunoase, interpretari care abia de aici incolo vor putea da adevarata masura a calitatii de pe care contestati numita poezie.
Raspunde

Anca

Acum 13 ani

Am citit stupefiata aceste comentarii. Nu auzisem de Herciu si ma intrebam initial de ce a acest poet din Sibiul uitat de lume. Am dat cautare si spre marea uimire a mea am dat peste cartea lui la editura din Spania: niramarteditorial.espacioniram.com/libros/dan-herciu/ As fi vrut poate sa critic ceva la poet, dar ce mai pot spune? Felicitari Dan Herciu, eu nu am avut norocul asta.
Raspunde

Anca

Acum 13 ani

Si eu si Vlad, din discutiile purtate in pauzele de la servici aveam aceiasi parere, dar nu se cade sa mai judecam pe cineva care a primit 2 premii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus