Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-2°C

CJ Sibiu: 4.000 de lei pe un laptop inutil. 470.000 de lei pe sonorizare. 600.000 pe piatra naturala

4.000 de lei plătește Consiliul Județean Sibiu pentru laptopurile aleșilor județeni, deși o parte habar nu au cum să le folosească. Peste 110.000 de euro vor fi cheltuite pentru sistemul de sonorizare și conferințe a viitoarei săli de ședințe din cadrul aceleiași instituții. Alte 600.000 de lei vor fi plătiți în plus, din bugetul public, pentru ca la viitoarea nouă aripă a sediului CJ Sibiu soclul clădirii să fie făcut din piatră naturală. Iar holul sălii de intrare în viitorul corp de clădire să fie din granit. În tot acest timp, bătrânilor li se taie 15% din pensie.

Una la mână: calculatoarele

Conducerea Consiliului Județean a anunțat suma finală dată pe calculatoarele portabile – laptopuri – cumpărate pentru a fi date în folosul aleșilor județeni. Este vorba de puțin peste 166.000 de lei, cu tot cu TVA, (aprox. 40.000 de euro), sumă destinată achiziționării a 42 de calculatoare, dintre care 34 la număr sunt laptopuri destinate muncii consilierilor județeni care, cu ajutorul tehnologiei, vor economisi, astfel hârtie. La o medie simplă, rezultă 3.954 de lei cheltuiți pentru fiecare unitate de ”economisit hârtie”.
Laptopurile sunt date consilierilor județeni chiar dacă unii dintre aceștia habar nu au să le folosească.

Furnizorul: TNT Computers

Calculatoarele destinate aleșilor care reprezintă, teoretic, întregul județ, au fost cumpărate printr-o procedură de achiziție publică, al cărui preț de pornire a fost de aproape 50.000 de euro.
La licitație au depus oferte trei societăți, dintre care a fost aleasă TNT Computers, din Sibiu, deținută și administrată de Gorcia Tudor Haralampie. Firma acestuia a înregistrat, în ultimul bilanț contabil anul publicat de Ministerul Finanțelor, cel din 2008, o cifră de afaceri de puțin peste 286.000 de lei. Potrivit domeniului principal de activitate declarat și al prezentării de pe site-ul propriu (www.tntcomputers.ro), TNT Computers execută softuri la cerere.

Pe ce a dat CJ banii...

Potrivit cerințelor impuse de conducerea CJ prin caietul de sarcini, cele mai multe laptopuri, 34 la număr, au o configurație ”medie”: procesor core 2 duo, 3Gb DDR2 RAM, cu posibilitatea de extindere la 8Gb, hard disk cu o capacitate de 320Gb, placă video cu memorie de 1Gb și multe alte porturi, sloturi și sisteme de conectare. Subliniat este faptul că sistemul de operare solicitat este ultima și cea mai puternică producție marca Windows, și anume Windows 7 Professional. Pentru alte două notebookuri cu capacități de stocare mai reduse, condițiile din caietul de sarcini solicită în mod expres o greutate maximă de 2,2 kg și un tip de baterie care să asigure un timp o autonomie de până la opt ore. Ultimele șase calculatoare solicitate sunt de tip ”desktop”, cu performanțe relativ modeste.


... pe neștiutori

„Eu nu am folosit până acum. M-am bazat pe copii. Apoi, aşa, dacă mai adăugăm ceva, merge. Achiziţia aceasta era în plan de mult timp pentru a economisi la corespondenţă şi la mapele de şedinţă. Dar vrei să scrii la ziar? Să nu faceţi din ţânţar armăsar”, a declarat pentru Turnul Sfatului preotul Mihai Sămărghiţan, consilier judeţean din partea PSD. El este doar unul din aleșii județeni care, prin tehnologia pusă la dispoziție de CJ, intră în contact pentru prima dată cu lumea virtuală ridicată cu ajutorul biților.
O parte dintre consilierii județeni se opun, însă, acestor cumpărături pe vremuri de criză. „Cred că ne puteam descurca şi fără la a apela la aceste sisteme. Şi nici în viitorul prea apropiat nu cred că se putea discuta de o astfel de achiziţie. Eu unul nu simt nevoia unui laptop de la Consiliul Judeţean”, declară Besoiu, ales din partea PSD. La fel, Miron Neagu, coleg de partid şi de Consiliu Judeţean, crede că motivul economiilor făcute la hârtie, nu ţine acum. „Cu 4.000 de lei cât am înţeles că ar costa un astfel de laptop cred că puteam pava Piaţa Mare cu hârtie. Acum, dacă e să luăm în calcul că discuţiile şi procedurile au fost demarate înainte de acel 6 mai când preşedintele a anunţat bomba, poate că altfel se pune problema. Căci nu ştiu câtă nevoie avem acuma de laptopuri. Cum am funcţionat o jumătate de mandat, mai puteam lucra pe acelaşi sistem şi următorii doi ani”, mai spune Neagu.

Doi la mână: bani în plus pentru piatră naturală și liniște

Pe lângă cele aproape 3,5 milioane de lei plătite pentru prima etapă a construirii sălii de conferințe și a spațiilor conexe din curtea instituției, alături de cele 1,5 milioane alocate pentru etapa a doua, conducerea CJ Sibiu a cerut și primit aprobare de la consilierii cadorisiți cu laptopuri să cheltuie încă 600.000 de lei în plus pentru a dichisi viitoarele clădiri. 600.000 de lei în plus față de ”dichiselile” prevăzute inițial.
Banii publici vor fi cheltuiți, în acest caz, pentru a înlocui față de proiectul inițial granitul cu piatră naturală și vopseaua lavabilă simplă cu panouri fonoabsorbante. ”S-a constatat că, în comparație cu oferta inițială, pentru finalizarea proiectului sunt necesare următoarele lucrări: 1. la amenajarea exterioară, pavelele din beton se vor înlocui cu piatră naturală. 2. Placările din holul de intrare al sălii de conferințe, prevăzute cu granit, se vor înlocui cu piatră naturală, de același tip cu cea din exterior. 3. Finisajul interior al sălii de conferințe, la pereți și tavan, se va realiza cu panouri fonoabsorbante în loc de zugrăveli lavabile. 4. Pardoseala din interiorul sălii de conferințe, prevăzută cu parchet stratificat se va realiza din cu parchet din același tip cu placajul pereților” este motivarea pe baza căreia, în vremuri de scădere a prețurilor din imobiliare, viitoarele anexe ale CJ devin tot mai scumpe.
Noile clădiri în plus ale CJ ar trebui să fie terminate în octombrie anul acesta. Piesa de rezistență ar urma să fie sala de conferințe cu 115 locuri.


 
Trei la mână: sistemul de sonorizare cu buton special pentru președinte

400.000 de lei, fără TVA, este valoarea estimată a contractului de achiziție a unui sistem de conferințe, traducere simultană și sonorizare pentru noua sală de conferințe a Consiliului Județean Sibiu. Banii vor fi plătiți firmei care câștigă licitația organizată acum o săptămână de CJ.
În cei 476.000 de lei cu tot cu TVA trebuie să intre o serie de dotări specifice sălilor de conferințe: un procesor de sunet programabil, cu 16 intrări și opt ieșiri, opt boxe autoamplificate de perete, dotate cu o unitate de alimentare proprie. Pe lângă microfoane wireless și microfoane de mână ”cu capsulă interschimbabilă”, switcher-e și un videoproiector, sistemul de conferințe al noii săli a CJ Sibiu va avea, potrivit dorinței conducere, și 39 de sisteme pentru discuțiile celor prezenți. Acestea trebuie să aibă microfoane de tip ”array”, a căror principală caracteristică este aceea că receptează și transmit sunetul la același nivel, indiferent de poziția vorbitorului – așezat sau în picioare.

Președintele are ”butonul butoanelor”

Printre celelalte console pentru 39 de participanți, conectate la o unitate centrală pentru sistemul de discuții, se remarcă și o consolă specială pentru președintele CJ, cel care, de obicei, conduce discuțiile din ședințele forului legislativ județean. În plus față de consolele consilierilor județeni, cea a președintelui va fi echipată cu ”funcția prioritate”, ”next-in-line” și cea de control a volumului întregului sistem.
Pentru traducători, sistemul va trebui să includă trei console, care să permită transmiterea traducerii prin 40 de căști pentru participanți. Software-ul de înregistrare a discuțiilor trebuie să permită ascultarea înregistrărilor ”numai cu playerul propriu”, iar în cazul unei erori a sistemului de operare să nu se piardă mai mult de două secunde din înregistrări.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Alex

Acum 12 ani

Domnule autor, consider ca trebuie sa schimbati putin mentalitatea.. da, suntem in vreme de criza, da, majoritatea consilierilor sunt batrani si nu au avut oportunitatea sau dorinta de a invata sa utilizeze un computer. Dar e rusinos ca in anul 2010 intr-o tara europeana inca totul se bazeaza pe "hard copy" adica pe clasica hartie. In schimb as milita pentru o educare a "alesilor" pentru a putea face in sfarsit pasul spre normalitate. Nu mai e de mult o simpla comoditate folosirea calculatoarelor, ar trebui considerata ca si o necesitate.
Raspunde

da

Acum 7 ani

ce articol de ***! Scris de cineva care n-are nici in clin nici in maneca cu tehnologia, informatica si nimic inventat dupa abac! Peace
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus