Vineri,
18.06.2021
Innorat
Acum
18°C

Au disparut declaratiile publice de avere

Primăria municipiului Sibiu este prima instituție publică din Sibiu ce a scos de pe site-ul propriu pagina ce cuprindea declarațiile de avere ale conducerii și funcționarilor.

”Întreg personalul Primăriei Sibiu, inclusiv conducerea instituţiei a depus deja la Serviciul Resurse Umane declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese, însă acestea nu vor mai fi făcute publice”, anunță reprezentanții Biroului de presă al Primăriei Municipiului Sibiu. Acțiunea administrației locale se bazează pe decizia Curţii Constituţionale nr 415/2010, prin care mai multe articole din legea Legea 144/2007 (privind înființarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate) au fost declarate neconstituţionale, inclusiv articolele privitoare la caracterul public al declaraţiilor de avere si de interese.

Curtea Constituțională consideră că aceste obligaţii "nesocotesc dreptul la respectul şi ocrotirea vieţii private" prevăzut de Constituţie, prin "expunerea nejusitificată în mod obiectiv şi raţional, pe pagina de internet, a datelor referitoare la averea şi interesele persoanelor ce au, potrivit legii, obligaţia de a depune declaraţii de avere şi de interese". ”În consecinţă, Curtea a declarat că dispoziţiile articolelor care prevedeau publicarea pe internet a declaraţiilor de avere şi de interese sunt neconstituţionale”, concluzionează reprezentanții Biroului de presă al Primăriei Sibiu.

În cazul celorlalte instituții publice din județul Sibiu, paginile destinate postării declarațiilor de avere există, în continuare, dar nu au mai fost actualizate. Potrivit legilor în vigoare, pe 15 iunie a expirat termenul de depunere a noilor declarații de avere Deși, probabil, acestea au fost depuse la secretariatele instituțiilor, noile documente nu au mai fost făcute publice.

Deputații, care și care

În cazul Camerei Deputaților, decizia luată a fost de a se face publică declarația de avere la cerere. Adică, deputatul care consideră că este necesar are posibilitatea de a cere în mod expres postarea declarației sale de avere și a celei de interese. ”Noi am luat decizia la nivel de grup parlamentar de a cere acest lucru. Am depus declarația mea de avere pe 14 iunie. E la dispoziția Parlamentului pentru a fi postată și pe pagina de internet”, a declarat deputatul liberal Mircea Cazan. În ceea ce privește restul aleșilor publici din județul Sibiu, subiectul declarațiilor de avere va fi discutat în cursul acestei săptămâni. ”Vom avea o discuție în cursul Biroului permanent de joi. Atunci vom decide dacă se va lua vreo hotărâre pe linie de partid”, a mai spus Cazan.

Până la sfârșitul săptămânii trecute, pe site-ul Camerei Deputaților noile declarații de avere nu au fost postate. În ceea ce privește senatorii, pentru aceștia a fost luată o decizie la nivel de instituție: până când nu va fi adoptată o nouă lege ANI, declarațiile de avere și cele de interese vor fi ținute la sertar.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

ss

Acum 11 ani

Sigur, Johannis, cu averea lui impresionanta , se simte cu musca pe caciula! La fel si alti bugetari, care se plang de scaderile salariale, sunt putrezi de bogati din spagile care se dau la Primaria Sibiu.
Raspunde

Gogu

Acum 10 ani

Nu, numai la Sibiu se petrec fapte de coruptie !! ci toata tara !! Daca nu-i control preventiv al activitatii primariilor nu avem ce astepta Vai de noi ce-am mai ajuns !! Unde esti Tu Tepes Doamne !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus