Luna mai a pornit cu Festivalul de Jazz. Viaţa culturală în Sibiu a continuat cu Festivalul Internaţional de Teatru şi cu Festivalul Internaţional de Film, la începutul lunii iunie. În august vom avea festivalul de rock, „Artmania”.
Aceste patrufestivaluri sunt de fapt unul dintre decisivii şi crucialii piloni ai vieţii culturale sibiene. Celălalt pilon este format de cele cinci mari instituţii de cultură ale Sibilui, Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul Naţional ASTRA, Biblioteca ASTRA, Teatrul Naţional „Radu Stanca”şi Filarmonica din Sibiu.
De pe aceşti piloni se formează şi se menţine cultura sibiană. Cu falsă modestie spun că, şi în acest moment, oricine din ţară şi de peste hotare poate găsi elemente şi valori prin care să înţeleagă de ce în 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. Mai mult se poate observa că nici un alt oraş încă nu se ridică la parametrii necesari a deveni ceea ce Sibiul a fost deja, Capitală Culturală a Europei. Foarte pe scurt remarc că toate cele trei oraşe ce până acum şi-au afirmat intenţia, nu au instituţiile necesare, nu au viaţa culturală necesară.
Sibiul mai degrabă a fost capitală culturală a Europei, în urmă cu trei ani, datorită acestor evenimente, acestor festivaluri de jazz, teatru şi antropologie. Aceastea trei au dat acel element ce a convins juriul Uniunii Europene de a acorda în 2004 onoarea Sibiului.
În 2010 ele nu numai că s-au menţinut faţa de acum şapte – opt ani dar iată-le mai viguroase, mai bine organizate, mai renumite. Nu mai sunt doar trei, ele acum sunt cinci şi poate va reveni la anul şi Festivalul Enescu. Elementul inedit al acestui an, este, cel puţin din punctul meu de vedere, a fost o mai mare apropiere de sibieni, de publicul sibian laic în ale artei, de marea masă a sibienilor. Toate cele trei evenimente importante, din punct de vedere cultural, ale anului 2010, au ieşit şi mai mult în stradă. Adaug acest „şi mai mult” amintind de Festivalul de Teatru care şi-a construit o adevărată tradiţie în a oferi din magia sa cât mai multor sibieni.
Jazz-ul şi-a montat o scenă în spaţiu liber, iar Piaţa Mică a devenit arhiplină în fiecare zi, oamenii alegând fie a sta în picioare, fie a sta în faţa scenei, fie a bea un vin sau o bere pe una din terasele din Piaţă.
Teatrul a continuat a se prezenta marelui public prin spectacolele de pe Bălcescu, prin concertele din Piaţa Mare, prin apariţiile din Huet sau de la Cisnădioara dar ceea ce este important se reflectă în intenţia realizată a organizatorilor de a deschide noi scene publice pentru spectacolele puse în scenă. Exemplul în acest sens este Palatul de Vară de la Avrig al familiei Brukenthal.
TIFF-ul a continuat exclusiv prin spectacolele în aer deschis iar acelaşi lucru îl va face şi Artmania. Va fi interesant şi de dorit ca si Astrafilm să se deschidă şi mai mult marelui public sibian.
Anul 2010 poate fi anul în care această dimensiune se stabilizează şi se înrădăcinează în viaţa acesto evenimente majore ale Sibiului, ale României şi ale Europei. Anul 2010 poate fi anul în care festivalurile se vor deschide şi vor să comunice şi pe un alt plan cu întregul oraş şi de ce nu cu alte comunităţi care astfel vor fi implicate în fenomenul sibian.
Unicul element negativ al acestui an a fost apropierea Festivalului Internaţional de Teatru de întreg scandalul şi problema neagră a Roşiei Montane, un pas total greşit şi de nedorit în viitor, TIFF-ul, de exemplu, refuzând banii atât de mulţi, atât de negrii, atât de spălaţi şi atât de dubioşi ai celor care vor a distruge un loc natural şi deosebit ca patrimoniu al tării noastre, care vor a polua şi strica România. Auriul de pe festival este de fapt o negreală urâtă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Muzeul Național Brukenthal , Uniunii Europene , Piata Mare , Piața Mică , Festivalul Internațional , Complexul Naţional Muzeal , Festivalului Internaţional , Roșiei Montane , Radu Stanca , Teatrul Naţional , Festivalul Enescu , Capitala Culturală Europeană
Vizualizari: 608
Ultimele comentarii
Acum 16 ore
E.R.T.
Acum 17 ore
Marius
Acum 17 ore
Ce-i in mana nu-i minciuna
Acum 17 ore
Sibian
Acum 18 ore
Hermannstadt, die Hauptstadt