Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

Mircea Vintila vine la Festivalul “Medias - Cetate Medievala"

Primăria municipiului Mediaş prin Direcţia pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret organizează în  zilele de 9 şi 10 iulie, a VI-a ediţie a Festivalul “Mediaş - Cetate Medievală”, la care invită întreaga comunitate medieşeană, dar şi oaspeţi de pretutindeni, pentru a sărbători tradiţia şi portul cetăţii.

Ediţia cu numărul sase se deschide vineri de la ora 9.00, odată cu instalarea în curtea Muzeului municipal a standurilor meşterilor  medievali invitaţi din toate colţurile ţării să îşi demonstreze măiestria şi se încheie sâmbătă aproape de miezul nopţii cu un spectacol de jonglerii, din care nu vor lipsi animaţiile cu foc.

Deschiderea oficială  va avea loc la ora 15.00, cu  parada domniţelor şi cavalerilor aparţinând Ordinului Cavalerilor Cetăţilor Bârsei, Cavalerilor de Mediaş şi Paladinii de Terra Medies.

Dacă în ediţia precedentă organizatorii le-au prezentat spectatorilor vânarea, procesul şi ulterior arderea pe rug a unei vrăjitoare, de data aceasta subiectul scenetei o să fie “Malleus Maleficarum”, acesta fiind „Codul de procedură penală” al celebrelor procese prin care au fost arse pe rug, vinovate sau nevinovate de erezie, sute de mii de femei considerate vrăjitoare.

Încă din Antichitate, din timpul primelor grupări sociale, vrăjitoria era considerată un lucru rău, un duşman al luminii, un aliat al puterilor Întunericului, era asociată cu decăderea şi corupţia. În Evul Mediu, vrăjitoarele au fost vânate, torturate, judecate şi arse pe rug sau spânzurate, pe baza unei plângeri prealabile, a geloziei, invidiei sau răzbunării, şi rareori datorită unor fapte reale dovedite. Era suficient un martor, care compărea în secret în faţa tribunalului, şi procedura era pornită.

 

Momentul scenetei este programat pentru vineri, 9 iulie începînd cu ora 22.00, urmând ca sâmbătă de la aceeaşi oră să continue scenariul cu „Spânzurarea Pervertitului”.

Tot sâmbătă, de la ora 19.00 este programat concursul tradiţional de frumuseţe al festivalului, când cea mai frumoasă domniţă şi cel mai frumos cavaler vor fi aleşi dintre concurenţii nu doar frumoşi, dar şi posesori a unor calităţi intelectuale pe măsură, anunţă organizatorii.

Copiii nu vor fi uitaţi în aceste două zile, lor fiindu-le pregătite povestiri medievale, iar reprezentanţii teatrului de păpuşi „Anonimii” din Tg. Mureş vor prezenta la Mediaş două scenete. Copiii vor fi totodată plăcut surprinşi de păpuşile uriaşe medievale ale Bistriţei.

Cimpoierii din Transilvania vor susţine un concert  de muzică medievală cu cimpoaie şi tobe, de asemenea vom avea parte de un recital de violă de gamba şi lăută, iar grupul „ Truverii”  din Bucureşti  vor susţine un concert de muzică medievală şi tradiţională Europeană.

Nu vor lipsi recitalurile folk . Vineri va concerta Florin Săsărman şi grupul medieşean „Moto”, urmând ca seara de sâmbătă s-o încheie Mircea Vintilă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Medie-Valu

Acum 14 ani

Ce bine ca vine Mircea Fintila! Nu il aduceti si pe Nicu Ceausescu? Ar fi frumos, ca pe vremuri! Si ar fi frumos sa se dea seminte pe gratis... Si dupaia spanzuram pervertitu(primaru?senatoru?deputatu?)
Raspunde

Flokistu' de Serviciu

Acum 14 ani

Sa cante "Noi n-avem...". Caci chiar n-avem. Piesa o gasiti si pe youtube.
Raspunde

mototol

Acum 14 ani

Motto nu Moto.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus