Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Munca de o sesiune: 387 de voturi. Nici la alea toti

De 387 de ori au fost invitați parlamentarii sibieni să voteze ”pentru”, ”împotrivă” sau să ”se abțină” în sesiunea parlamentară cuprinsă între 1 februarie – 30 iunie. Niciunul nu a fost prezent la toate voturile. Cel mai slab, la capitolul prezență, este liberalul Mircea Cazan (foto stânga). ”Am ieșit din sală în semn de protest”, explică acesta.

În fruntea listei celor 333 de deputați ai României, listă ordonată descrescător în funcție de prezența la vot pe locul 5 este Ovidiu Ganț (foto dreapta), cu o prezență la vot de 99,74%. În fapt, deputatul ales din partea Forumului Democrat al Germanilor din România a lipsit la un singur vot. ”Eram plecat într-o delegație la Parlamentul European”, spune Ovidiu Ganț.
Deputatul ales în circumscripția din nordul județului, Gheorghe Roman, are și el o bună poziționare în celebra listă – locul 87, cu o prezență la vot calculată la 91,47%. Deputatul PDL a lipsit de la supunerea la vot a 32 de norme legislative. La câteva locuri de el, pe 102, este liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea, cu 40 de absențe.
Cornel Știrbeț, deputat PDL ales în circumscripția 1 a municipiului Sibiu a lipsit cu cartela de vot cu tot de la 69 de voturi, iar imediat sub el este situat social-democratul Mircea Silvestru Lup, ales în zona Avrigului, care a lipsit de la votarea a 72 de norme legislastive.
Vicepreședintă a PDL la nivel național, Raluca Turcan coboară deja la sub 80% prezență la vot, mai precis la 75.19%. A fost prezentă și a votat de 291 de ori, față de 387, numărul total de voturi cerute în Camera Deputaților în cinci luni.
La distanță mare de tot, ultimul în clasamentul prezenței deputaților sibieni și pe locul 307 pe lista completă, este liberalul Mircea Cazan. Prezența la vot calculată lui este de doar 37,98%. A lipsit la 240 de voturi.

Explicații

De pe ultimul loc al prezenței, Mircea Cazan susține că această statistică nu reflectă realitatea. Că el a fost, de fapt, prezent la ședințe, dar a părăsit sala în momentul votului în semn de protest, ca ultimă metodă de luptă politică împotriva actualei puteri. ”Același răspuns îl dau pe care l-am mai dat și cu alte ocazii în care prezența mea a fost redusă. Am ieșit din sală. Am fost prezent, dar am părăsit sala. Am încercat o metodă de luptă politică, prin care să determinăm neadoptarea unor legi prin lipsa de cvorum. Câteodată, când din sală ieșea și PSD, reușeam”, spune Mircea Cazan.
Nu toți colegii de partid ai lui Mircea Cazan au ieșit din sală de fiecare dată, odată cu parlamentarul sibian. Gavrilescu Gațiela Leocadia, deputat PNL din Prahova, a lipsit la doar 19 voturi, iar Dumitrică George Ionuț, din Teleorman, la 31. Din grupul celor 53 de aleși PNL în Camera Deputaților, sub Mircea Cazan la capitolul prezență mai sunt doar cinci liberali.


Surprins de calcule

”Așa puțin?”, s-a mirat sincer deputatul PSD, Mircea Silvestru Lup, atunci când a aflat procentajul prezenței sale la vot, de 81,40%. Și el își explică majoritatea din cele 72 de absențe prin părăsirea sălii de vot. ”De cele mai multe ori am ieșit cu grupul PSD. Nu am lipsit niciodată de la lucrările în plen. Părăsirea sălii este singura armă care ne-a mai rămas, nu mai putem face nimic altceva. Ceea ce ni se impune din partea majorității este o bătaie de joc”, spune Lup.
Din fruntea listei prezenței la vot, deputatul Ovidiu Ganț vede altfel lucrurile. ”Într-adevăr, colegii din Opoziție au mai ieșit din sală în momentul votului. Dar astfel de lucruri nu se întâmplă de mai mult de două-trei ori într-o sesiune. Eu cred, însă, că trebuie urmărită prezența la vot nu numai pe parcursul unei sesiuni parlamentare, ci încă de la începutul acestei legislaturi. Veți vedea că unii au votat de 800 de ori, iar alții de doar 200. Astfel de situații nu pot fi scuzate de ieșirile din sală. Când ai prezență la vot de sub 50%, atunci sunt semne serioase de întrebare asupra seriozității parlamentare”, susține Ganț.
În calitate de vicelider al grupului minorităților, Ovidiu Ganț mai are o însărcinare în cadrul Camerei Deputaților. Nu numai că monitorizează votul colegilor de grup, dar are și rolul de ”chief whip” – termen împrumutat din Parlamentul European și care desemnează acea persoană dintr-un grup parlamentar care, înaintea fiecărui vot, indică celorlalți colegi ai săi cum trebuie votat la fiecare inițiativă – ”pentru”, ”împotrivă” sau ”abținere”.

Realizări

Dacă prezența poate fi cuantificată clar, cu realizările lucrurile sunt mai ”în ceață”. ”Este foarte greu ca un mic parlamentar ca mine, din Opoziție, să facă ceva. Ce am făcut? Am votat și am strigat în gura mare «nu» împotriva tăierii pensiilor și a salariilor. Am apărat fizic democrația, în acea noapte în care miza a fost reprezentată de numirea unui nou membru la Curtea Constituțională”, povestește Cazan. În ceea ce-l privește pe Mircea Silvestru Lup, acesta are un obiectiv cert pentru care spune că a luptat. ”Desțelenirea problemei podului CFR de la Cârța cred că mi se datorează, într-o măsură, și mie”.


Senat: voturi mai puține, prezență medie

La Senat, cea mai mare prezență la vot din rândul aleșilor sibieni este cea a lui Viorel Arcaș, membru PSD ales în circumpscripția senatorială din jurul Mediașului. Din327 de voturi, Arcaș a fost prezent la 237 – 72,48% prezență la vot. Ion Ariton, președintele PL Sibiu, a lipsit de 126 de ori de la vot, iar imediat sub el este Minerva Boitan, care a lipsit de la 127 de voturi.
Niciunul din parlamentarii sibieni nu s-a remarcat la nivel național în ceea ce privește inițiativele legislative. Nici din punctul de vedere al numărului mare de inițiative, nici din cel al numărului redus.

O singură zi de vot

Atât în Camera Deputaților, cât și în Senatul României, este implementat un sistem prin care voturile finale sunt comasate într-o singură zi în care are loc şedinţă în plen, mai mult aceste voturi sunt realizate şi într-un interval orar bine stabilit – în fiecare miercuri, de la 12.30.
Lista prezenței la vot a fost întocmită de Institutul de Politici Publice, ONG care lucrează la astfel de rapoarte de opt ani. ”Absenţele de la voturile din plen au constituit în egală măsură şi un indicator al responsabilităţii individuale a parlamentarilor, prin raportare la poziţiile publice asumate cu prilejul apariţiei în presa scrisă şi la televiziuni cu privire la problemele aflate în dezbaterea legislativă. (...) Ne exprimăm astfel convingerea că, în afara calităţii de membru al Guvernului, activităţile parlamentare care nu reprezintă esenţa reprezentării şi legiferării, nu ar trebui să împiedice un parlamentar să-şi exercite mai puţin de 50 - 60% din munca în plen şi Comisii permanente”, comentează reprezentanții IPP.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus