Miercuri,
12.05.2021
Cer Senin
Acum
24°C

Candidatura Sibiului pe lista UNESCO, decisa saptamana viitoare

Toți factorii implicați în candidatura Sibiului pe lista UNESCO  se vor întâlni la Sibiu în a doua parte a săptămânii viitoare pentru a decide cum va fi reîntocmit dosarul Sibiului: împreună cu Sighișoara sau cu Mărginimea Sibiului.
Decizia trebuie luată după ce, potrivit conducerii Direcției pentru Cultură, dosarul Sibiului nu va fi acceptat niciodată în actuala formulă. Singurele șanse, potrivit reprezentanților Direcției, apar doar dacă Sibiul va candida în tandem fie cu Sighișoara, deja înscrisă pe celebra listă, fie cu satele din Mărginimea Sibiului.
Potrivit viceprimarului Sibiului, Virgil Popa, primăria a cerut părerea avizată a Asociaţiei Ordinului Arhitecţilor (AOR) şi a Direcţiei pentru Cultură, pentru a răspunde Ministerului Culturii în cunoştinţă de cauză.
"Noi nu am decis, deocamdată, ce optăm. Nu avem de la Direcţia pentru Cultură niciun răspuns. Cei de la AOR nu au ales încă. Urmează ca, pe data de 22 iulie, să ne reunim la primărie, toţi factorii implicaţi local şi un secretar de stat din Ministerul Culturii, pentru a dezbate care este calea cea mai potrivită pentru a continua îmbunătăţirea dosarului nostru", a spus Virgil Popa pentru Agerpres.

Ștețiu așteaptă să fie sunat de la Primărie

Faptul că Sibiul nu va reuși de unul singur să intre pe lista Unesco a fost anunțat de Mircea Ștețiu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național. "Vreau să intrăm în UNESCO cu orice preţ. Singur, Sibiul nu va intra pe lista UNESCO. Cu Mărginimea Sibiului, dosarul ar dura zece ani ca să îl facem. Împreună cu Sighişoara putem intra pe lista UNESCO", a spus Mircea Şteţiu.
Primarul Klaus Iohannis a refuzat luni să comenteze declaraţiile făcute de Mircea Şteţiu, însă, anterior, edilul mai declarase că va fi foarte greu Sibiului să intre în patrimoniul UNESCO singur, din cauză că, la nivel mondial, există deja foarte multe alte oraşe medievale precum Sibiul care deja au fost acceptate, iar politica UNESCO este de a-şi îndrepta atenţia spre alte situri.
Mircea Şteţiu a precizat luni, pentru Agerpres, că unul dintre vinovaţi de stagnarea candidaturii Sibiului este chiar Primăria municipiului. "De şase luni de zile, eu, personal, am solicitat la secretara domnului primar o întâlnire cu acesta pentru a discuta de UNESCO şi de PUG-ul Sibiului. Nimeni nu m-a sunat să îmi spună de atunci să merg la primărie. (...) Pentru ca Sibiul să candideze împreună cu Sighişoara, trebuie ca Primăria Sibiului să semneze că vrea asta, apoi cei doi primari să se întâlnească. Din câte ştiu, primarul oraşului Sighişoara este de acord", a explicat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.
El este convins că la dosarul Sibiului lucrează în continuare o echipă de la Ministerul Culturii. Şteţiu a susţinut că Ministerul Culturii a prezentat, într-o scrisoare adresată la începutul lunii, primăriei, trei posibile variante de lucru pe dosar: Sibiul singur; Sibiul să candideze cu Sighişoara, Sibiul să candideze cu Mărginimea Sibiului.

Hop, și Brașovul

Conform directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi a primarului Klaus Iohannis, dosarul Sibiului depus la UNESCO în septembrie 2005 nu a fost respins. Cei de la UNESCO au sugerat României să îmbunătăţească dosarul şi eventual să se unească Sibiul cu Sighişoara, pentru a intra şi fosta capitală culturală europeană în patrimoniul mondial. În 2007, chiar în anul în care Sibiul s-a mândrit cu un record de un milion de turişti, majoritatea culturali, Sibiul şi-a retras dosarul de la UNESCO pentru a-l îmbunătăţi, conştient fiind că, dacă va fi jurizat, va fi respins. Acum, la cinci ani de la candidatură şi după mai bine de şase-şapte ani de expertize şi lucrări de restaurare efectuate în centrul istoric, tocmai pentru a intra pe lista patrimoniului mondial, Sibiul nu a ales cum vrea să mai continue calea spre UNESCO.
În judeţul Sibiu mai există două situri UNESCO, la Biertan şi Valea Viilor. Mircea Şteţiu a mai precizat, pentru Agerpres, că, dacă Sibiul ar accepta să candideze împreună cu Sighişoara pentru UNESCO, atunci s-ar deschide calea şi pentru Braşov de a intra pe lista UNESCO, printr-o unire comună a celor trei oraşe, care au în comun faptul că sunt oraşe medievale şi pot alcătui un traseu cultural cu o infrastructură ce permite turiştilor să parcurgă acest traseu.

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

callas

Acum 10 ani

cred ca sunt prea multe orgolii personale si lipsa de competenta in joc, asa incat cu sau fara Sighisoara, Marginime etc., Sibiul nu are sanse, iar Brasovul se descurca singur daca vrea. Cu cat mai repede se renunta cu atat va fi mai ieftin. Dosarul trecut a fost o rusine de continut si prezentare, daca nu sunt in stare sa faca ceva mai bun, sa o lase balta. Si asa s-a construit in prostie, iar beneficiarii proiectelelor deja aprobate care ar putea fi puse in pericol de o eventuala nominalizare, vor avea grija sa ramana totul cum este si ei sa-si faca in liniste afacerile. Lasa ca nici primarul nu e incantat de ideia cu Unesco asa ca pacat de banii aruncati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus