Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Salarii de 420 de lei, medicamente neplatite din aprilie

Spitalul de Pediatrie din Sibiu este primul care a ”gustat” din viața de după descentralizare. Manager va fi în continuare, cel puțin încă în cele șase luni de interimat, Gheorghe Mihuț. Alături de directorul medical, profesorul Mihai Neamțu, pune punctul pe rană: în afară de salarii și cheltuieli de întreținere, Casa de asigurări de sănătate nu a mai plătit bani din aprilie 2010. Până acum, Pediatria a rezistat din economii.

Gheorghe Mihuț: Într-un an, bugetul stabilit cu Casa de asigurări este de 20 de milioane pentru Spitalul de pediatrie, inclusiv programe naționale, ambulator, deci tot. Dar, atenție, nu se acoperă trimestrul patru. La fel ca în cazul bugetelor tuturor spitalelor. Bugetul pentru anul în curs este de 26 de milioane, din care, până acum, Casa acoperă doar 20 de milioane.

Reporter: De când au venit bani de la Casa de asigurări numai pentru salarii și cheltuieli curente?

G.M.: Din aprilie.

Mihai Neamțu: Deci, la ora actuală, spitalul funcționează pe baze contractuale cu Casa de asigurări de sănătate, care pentru serviciile prestate poate finanța numai salariile personalului medical și parțial cheltuieli de funcționare, mă refer la apă, la gaz, la curent și alimentele care sunt mai puțin costisitoare.

Se vede fundul sacului

R.: La un spital vii să te vindeci. O faci cu medicamente. Cum este stocul?

M.N.: Cu mare greutate am putut să facem față solicitărilor, datorită faptului că am avut, conform legislației, un stoc de medicamente strict de funcționare pentru aproximativ 45 de zile. Pe de o parte. Iar pe de altă parte am avut ceva rezerve financiare.

G.M: Am avut un sold pe care am reușit să îl facem din veniturile proprii și din veniturile de la Casă, acolo unde nu am cheltuit în totalitate.

M.N.: Ca orice bun gospodar am avut economicii, am avut din ce trăi. Dar, de acum încolo, problema extrem de gravă este că ne apropiem de fundul sacului și în ceea ce privește economiiile și, ca atare, nu vom mai putea oferi servicii de sănătate comunității sibiene în regim de gratuitate. Tocmai din pricina faptului că serviciile prestate nu sunt plătite integral de Casa de asigurări de sănătate. Noi nu putem trata bolnavii numai cu salariile medicilor, după cum nu putem trata fără personal medical care și așa este la limita cea mai de jos a funcționalului.

R.: Astfel de sincope în relația cu Casa de sănătate au mai fost?

M.N.: Niciodată. De 11 ani de când sunt aici. Să nu mai avem bani de medicamente pentru copiii bolnavi nu s-a mai întâmplat. Bine, nu a mai fost o criză economică de asemenea amploare în ultimii 20 – 30 de ani.

G.M.: Acest fond de economii l-am gestionat precum punguța noastră de acasă, să nu cheltuim aiurea. Parcă am prevăzut că vor veni vremuri grele și uite că am trăit trei luni. Mai trăim o lună și după aceea nu știm ce o să facem dacă nu ne va da Casa banii prevăzuți contract.  

R: Are spitalul datorii?

G.M.: Spitalul nu are datorii. Din rezervele noastre, noi am plătit lună de lună și acum suntem la fel, cu facturile plătite pe luna mai. Ce ne dă acum Casa acoperă 68% din contract, care înseamnă numai salariile și cheltuielile de întreținere – gaz, curent, apă. Dacă nouă ne-ar plăti integral suma datorată, noi ne vom descurca. Altfel, vom începe să acumulăm datorii.

Descentralizare făcută în jumătate de zi

R.: Cum este viața de după descentralizare?

M.N.: Este apreciată ca cea mai mare reformă din sistemul sanitar de după Revoluție. Dar aceasta a fost făcută în jumătate de zi, în urma unei colaborări nefaste între ministrul secretar de stat Arafat și directorul Autorității de sănătate publică, doctorul Ioan Manițiu, care, practic, a însemnat în ultimă esență renunțarea la un număr de paturi, fără nicio discuție prealabilă cu responsabilii de sănătate pe instituții, deși doctorul Manițiu susține că a avut loc. Fără o discuție cu partenerul numărul unu, al celor două spitale – al nostru și cel Județean, care sunt clinice – Universitatea. Sincer, nici nu mă așteptam din partea unei persoane care nu a probat niciodată calități administrative deosebite, mă refer la doctorul Manițiu. Nu a fost un manager remarcat de cineva vreodată. A tăiat paturi și a tăiat unde nu trebuia. Adică, dacă chiar România nu putea trăi fără să se înlăture niște paturi trebuiau măcar tăiate acelea ineficiente și care ar fi dispărut prin dispariția fizică a unor secții. Bunăoară se știe că Fizioterapia de pe Calea Poplăcii va dispărea de acolo fiindcă dispare orice relație cu imobilul, care este revendicat. Ei, noi reducem numărul de paturi aici, și nu acolo, unde oricum va dispărea. Uite, gen de judecată ”înțeleaptă”. Deci asta este reforma – o chestiune fără cap și fără coadă. Practic, se pare că în această reformă rolul esențial l-a avut directorul ASP, el este responsabil de ceea ce se întâmplă.

G.M.: Ne îngrijorează deja că 30% din personalul spitalului, în urma reducerii salariilor cu 25%, vor lua în mână între 420 și 700 de lei. O femeie cu doi copii să nu aibă cu ce trăi. Probabil că nu vom mai putea da nici tichete, căci nu mai am bani pentru așa ceva.

Ne tot gândim acum să vedem ce posibilități avem să le ajutăm.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

1.

Acum 13 ani

Articolul are iz electoral. Pentru solutii, vezi ce decizii a luat primarul din Oradea cand a preluat spitalele din acel oras. Va rog sa spuneti cat % din spitalul pomenit in articol e ocupat de personal administrativ. Nu exista cineva care lucreaza in spital si care sa traiasca doar din salariu. De la femeia de serviciu, bucatareasa si pana la director general - fiecare stie ce are de facut ca sa-si rotunjeasca veniturile.
Raspunde

question

Acum 13 ani

de ce nu ii intrebati cata spaga cer cei doi de la parinti?
Raspunde

un sibian

Acum 13 ani

Ei spun ca au facut economi si au rezistat ... minte Mihut de ingheata apele ! Cel mai simplu mod de a nu face datorii este sa nu cumperi nimic ... si asa e la Pediatrie ... bani de la Casa de Asigurari se duc pe salarile lor, iar pacientii cumpara restul: medicamente, materiale, etc. ... si o faci ca sa nu-ti moara copilul ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus