Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

"Salariul la noi ramane vreo 500 si ceva de lei"

Săptămâna trecută au fost pe prima pagină a ziarelor din Spania. Au făcut mii de români din străinătate şi spanili să-i aplaude la scenă deschisă. Ne-au făcut să ne simţim mândri că suntem români. Cu doar o săptămână înainte au organizat la Sibiu cel mai mare spectacol folcloric al anului. Silvia Macrea, directoarea ansamblului, ne spune ce-i împinge de la spate.

Reporter: Ce ziceţi dacă vă spun că Junii Sibiului fac mai puţin folclor şi mai multă coregrafie, fiind vorba despre un ansamblu folcloric profesionist?

Silvia Macrea: Fiind vorba despre un ansamblu folcoric profesionist, un actor pe scenă trebuie în primul rând să ofere spectacol pe scenă. Dar pot să vă spun sigur că noi menţinem tradiţia. Pot să vă spun că jocurile noastre tradiţionale, specifice Mărginimii Sibiului, Văii Hârtibaciului, Ţării Oltului şi Ţării Târnavelor sunt chiar produse super – tradiţionale. Deci, sunt jocuri culese din bătrâni despre care pot să vă spun că încă se mai jucau acum 40 sau 50 de ani la hora satului. Aceste jocuri populare noi le-am unit sub forma unei suite coregrafice însă ele sunt chiar specifice. Când vorbim despre folclorul din alte zone ale ţării, respectiv folclorul din Maramureş, Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia, Muntenia sau Nordul Trasilvaniei, orice joc popular, când ne orientăm la coregrafii totdeauna păstrăm tradiţie. Deci nu suntem un ansamblu, nu vreau să fac comparaţie cu alte ansambluri din alte ţări, dar nu mergem spre show-uri efective şi încercăm să păstrăm tradiţie, încercăm să creăm spectacole pentru cei care ne urmăresc.

Rep.: Nu intervine plictiseala şi rutina, ca la orice alt job? Toată lumea mai are zile fără chef la lucru...

S. M.: La noi nu se poate întâmpla aşa ceva pentru că, aţi văzut şi dumneavoastră, prestaţia Junilor, dacă nu se repetă serios o săptămână, două, ei nu mai au condiţie fizică şi dacă nu se repetă nu mai putem să oferim aceaşi calitate a spectacolelor.

Rep.: Cât este tradiţie şi cât este management? Până la urmă sunteţi managerul unei trupe care trebuie impresariată.

S. M.: În cazul meu sută la sută este plăcere. Sunt managerul acesteui ansamblu dar sunt în primul rând prietena acestor artişti. Eu am fost numită managerul ansamblului de către autorităţile care ne condue însă sută la sută este plăcere. Atât din partea mea cât şi a artiştilor. Ştiţi şi dumneavoastră că salariile sunt foarte mici şi dacă nu ar face-o din plăcere nimeni nu ar mai sta să lucreze pe sceste salarii. Iar afacere... nici nu putem spune. Noi avem în fiecare an o sumă pe care trebuie să o realizăm şi o realizăm, bineînţeles, pentru susţinerea noastră. Adică ne plătim costumele populare, pantofii, cismele, plata altor cheltuieli pentru că, Consiliul Judeţean nu poate asigura sută la sută bugetul nostru. Pot să spun că nu cred că cineva din folclor poate să facă o afacere.

Rep.: Tot de manager ţine şi comasarea Junilor cu alte instituţii din subordinea CJ pentru economii. Cum vedeţi aceste permutări?

S. M.: Sincer, nu vreau să comentez aceste măsuri. Noi am aflat despre aceste măsuri cu câteva minute înainte ca ele să fie făcute publice. Chiar nu vreau să comentez aceste măsuri, sunt alte persoane mai abilitate să o facă.

Rep.: Reduceri salariale la Juni vor fi?

S. M.: Reduceri salariale sau reduceri de personal?

Rep.: Şi una şi alta.

S. M.: Reducerile salariale au fost deja făcute de la întâi iulie, vom vedea acum la salarii exact cât rămâne. Reducerile de personal – nu avem nimic absolut sigur până acum. 

Rep.: Care este cel mai mic salariu în Junii Sibiului, acum după reduceri?

S. M.: Acum nu ştiu cât va fi exact dar pot să vă spun înainte: şapte sute şi ceva de lei, cu reducere de 25 la sută rămân vreo 500 şi ceva de lei. Deci este chiar o pasiune şi să ştiţi că foarte mulţi membri ai ansamblului îşi fac foarte mari griji ce se va întâmpla dacă se desfiinţează postul. Sunt artişti care lucrează de peste 15 ani în acest ansamblu, au pus suflet în tot acest timp şi este foarte greu de la această vârstă să pornească într-o altă direcţie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Artisti boschetari

Acum 13 ani

Faceti o treaba extraordinara, nimeni nu contesta asta. Doar ca treaba voatsra nu e prea profitabila, nu e axata pe profit. Banii vin de la majoritatea celor care lucreaza ca necalificati, pe salariul minim. Asa ca...mai luati-va un job baieti.
Raspunde

dm

Acum 13 ani

banii vostrii vin din nunti,chefuri si alte prestatii nu va mai plingeti ,
Raspunde

ei na!

Acum 13 ani

ansamblu profesionist? pai daca e profesionist atunci ... sa produca si bani. o trupa profesionista aduce profit, nu cerseste de la stat. apropos... daca va chem la nunta imi dati factura?
Raspunde

.....

Acum 13 ani

.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus