Duminică,
28.02.2021
Parțial Noros
Acum
3°C

Nu muncim noi cat cheltuie ei

În judeţul Sibiu se încasează din impozitele pe salarii aproape jumătate din suma chetuită într-un an pe ajutoarele sociale. Diferenţa o plăteşte statul, care pentru a face rost de bani dă bugetari afară şi creşte impozitele. Gaura de 60 de milioane de lei trebuie umplută.

Conform datelor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Sibiu, diferenţele între încasările din impozitele pe salarii şi venituri sunt mult mai mici decât cheltuielile cu ajutoarele sociale. Ca să vă faceţi o idee, în primul semestru al acestui an, s-au făcut plăţi sociale în valoate exactă de 110.343.507 lei. Incluzând aici aproape 30 de milioane – indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap, vreo 60 de milioane alocaţiile familiale cu plata lunară şi alte vreo 13 milioane ajutoarele date la începutul acestui an pentru încălzirea locuinţelor. De partea cealaltă, Finanţele Publice au încasat în primele şase luni ale acestui an exact 814 milioane de lei. Iar din impozitele pe salarii s-au înacasat în ultimul an în jur de 125 milioane de lei. ”În primul semestru al anului în curs la nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Sibiu s-au realizat încasări la bugetul general consolidat în sumă de 814.638.576 lei, cu 9,11 % mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în condiţiile în care inflaţia în luna iunie 2010 faţă de iunie 2009 a fost de 4,38 %, iar 5,5% din încasările anului 2009 au provenit de la 12 contribuabili predaţi la 1 ianuarie 2010 către D.G.A.M.C. Bucureşti” se arată în raportul Finanţelor. ”Sumele cheltuite pe prestaţiile sociale sunt mai mari decât cele încasate din impozitele pe salarii. Nu încasăm de la cei care muncesc atâţia bani câţi trebuie pentru a plăti cazurile sociale”, a declarat prefectul Constantin Trihenea, după ce a analizat rapoartele ambelor instituţii. ”Şi eu am fost destul de mirat de aceste cifre, sunt foarte mari”, spune şi Horaţiu Răcuciu, directorul AJPS.

Diferenţa rămasă între cele două sume, privită în ansamblu, este cea care trebuie acoperită cu bani de la bugetul de stat. Acelaşi stat care pentru a face economii a început să reducaă salariile, să crească impozitele şi să dea bugetarii afară. Mai mult decât atât, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu vine şi el cu alte cifre, poate şi mai dure, în acest sens. 201.346 de sibieni au beneficiat în 2009 de o formă de ajutor social. În condiţiile în care, la ultimul recensământ judeţul număra o populaţie de aproape 420.000 de locuitori, ar însemna că în medie unul din doi sibieni primeşte o formă sau alta de ajutor de la stat.

Pentru a mai tăia din cifrele mari prezentate mai sus, de câteva luni şi ITM-ul şi Prefectura au început mai multe controale la beneficiarii acestor ajutoare. Numai comisiile prefecturii au descoperit că dosarele a 552 de sibieni cu pensie de invaliditate trebuie reverificate pentru că beneficiarii nu au fost găsiţi la domiciu şi alte 228 de persoane au fost tăiate de la ajutorul social de la stat pentu că nu îndeplineau condiţiile legale. Lor li se mai adaugă 1959 de persoane care suferă de un handicap sever şi care vor fi suspuse unor noi teste medicale pentru reconfirmarea handicapului.”Deja a început să scadă numărul celor care se prezintă la reevaluare pentru gradul de handicap”, mai declarat prefectul Trihenea.

Stăm un pic mai bine

Comparativ cu perioada similară a anului 2009 veniturile bugetului de stat au crescut în primul semestru al anului 2010 cu 25,07 %. În structura veniturilor bugetului de stat, comparativ cu perioada similară a anului precedent, se observă o creştere de 50 % la încasările din taxe vamale şi la TVA încasată în vamă. Totodată, impozitul pe profit, înregistrează o creştere de 41,30 % faţă de anul precedent.

Comentarii

2 comentarii

Tara de handicapati

Acum 10 ani

Cand statul a hotarat ca trebuie sa-si restranga numarul de bugetari, toti au sarit in sus ca trebuie salvate posturi de la politia comunitara, etc. Sa-i salvam pe toti si sa ne angajam la stat. La stat degeaba.
Raspunde

liu

Acum 10 ani

statul le da, nu il iau ei cu forta adica prosti sa fie sa refuze banii mai ales ca nu ii controleaza nimeni
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus