Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Un sfarsit de saptamana inabusitor

ARTmania, Festivalul Creatorilor Populari, Slow Food, concursul de șah și bridge, expoziții de artă contemporană sau Artboutique sunt doar câteva din evenimentele care vor începe de vineri, la Sibiu.
Festivalul ARTmania, cel mai important eveniment al sfârșitului de săptămână începe cu un vernisaj foto, în holul Primăriei din Piața Mare, de la ora 13.00. De la ora 15.00, încep concertele pe scena din Piața Mică, unde accesul este gratuit. Vor urca pe scenă trupele românești Tiarra și Act. În același loc, seara de la 21.30 este programată proiecția Studioului Astra, Punksters & Youngsters. De la 19.00, pe scena din Piața Mare sunt programați Swallow the Sun, Kamelot și the sisters of mercy, din Marea Britanie. ”Concertul va fi unul deosebit și din punctul de vedere al luminilor, care sunt așezate jos, în majoritate, doar câteva fiind deasupra capului”, anunță organizatorii
Concertele vor continua în cluburile partenere, iar sâmbătă, pe scena din Piața Mare sunt așteptați cei de la Sirenia, Dark Tranquillity și, cel mai important concert al Festivalului, cel al solistorului Serj Tankian. Americanul de origine armeană va urca pe scenă însoțit și de cinci tineri instrumentiști de muzică clasică, toți din Sibiu.
Pe scena din Piața Mică, vor urca de la ora 15.00, Sign of Agony și, din nou, Tiarra. În seara zilei de duminică, pe scena din Piața Mică vor urca cei de la Grumus. Nu sunt de ratat în cadrul festivalului nici lecțiile de baterie date de Kai Hahto, de la Swallow the Sun, sau expoziția de pictură semnată Michael Sundin (Dark Tranquilitty)

Românii creatori

Tot vineri începe în Muzeul din Dumbrava Sibiului Târgul Creatorilor Populari, eveniment ajuns la cea de-a 27-a ediție. Sibienii vor putea vedea de dimineața de la 10.00 până seara la 20.00, meșteșugari autentici, români a căror valoare rezultă din creațiile propriilor lor mâini. În ”coasta” acestui festival a venit și cea de-a doua ediție a târgului de mâncăruri tradiționale, internațional botezat ”Slow Food”. Acesta își va aprinde focurile de sâmbătă până duminică.
Printre suprizele ce mai sunt de găsit în Muzeu este și spectacolul ce va fi oferit de Junii Sibiului, vineri seara, de la ora 18.00. Alături de ansamblul folcloric vor urca pe scenă soliștii Alina Bîcă, Nelu Albu şi Daniel Rosalin.

Multe și mai multe: Noaptea cărților deschise

Pasionații de ”vintage” (după cum sunt botezate mai nou produsele second hand) sau cei de lucruri executate manual sunt așteptați întreg sfârșitul de săptămână la cea de-a treia ediție Artboutique. Cei 50 de participanți din toată țara își vor etala marfa de dimineața de la 9.00, până seara la 23.00.
Sâmbătă noaptea, Librăria Humanitas de pe strada Nicolae Bălcescu organizează Noaptea cărților deschise, începând cu ora 21.00. Toate titlurile editurii Humanitas vor beneficia de o reducere de 20%, iar pentru celelalte edituri, reducerile sunt de 10%. Din partea casei, și o cafea.
De joi, la Casa albastră a fost deschisă expoziția cu vânzare Mineralia. Expozanți din Tîrgu Murel, București, Baia Mare, Arad sau Cluj aduc și spre cumpărare, unele dintre cele mai valoroase pietre semiprețioase: gemele. Biletul de intrare costă un leu.
Galeriile de artă contemporană, vor vernisa în acest weekend și două expoziții de artă contemporană: Așa cum mă dorești, a lui Eduard Constantin,  și Destroying Public Harmony, expoziție care reunește lucrările mai multor artiști.

Ultimele calfe de anul acesta

În acest sfârșit de săptămână veți avea și ultima șansă din acest an de a vă întâlni și discuta cu calfele călătoare. Tinerii Europei, educați în ale meseriilor pe tot continetul, își vor etala măiestria și vor discuta liber cu cei interesați pe strada Cetății.
În fine, pentru pasionații genului, la Grand Hotel se desfășoară secțiunea de bridge din cadrul Festivalului de Șah și Bridge.



Pentru cei care vor să scape de Sibiu, ultima zi a weekend-ului le oferă Sărbătoarea oierilor. Aceasta a ajuns deja la cea de-a VI-a ediţie şi se desfăşoară în fiecare an în ziua de Sfânta Mărie Mare. Înaintea Sărbătorii oierilor, ciobanii tilişcani sărbătoresc în prima zi a lunii august Ziua Ursului, o zi în care toţi sătenii ţin post pentru ca ursul să stea departe de oi. Cu grija jivinelor îndepărtată, tilişcanii pregătesc mese câmpeneşti stropite cu vin şi ţuică şi mult cântec şi joc. Alături de oierii din satele Mărginimii, participă oieri emigraţi în Oltenia şi Muntenia, din satele Vaideeni, Baia de Fier sau Polovragi.
Tot afară din oraș, duminică de la ora 17.00, în cetatea de la Cisnădioarea va avea loc un concert susținut de Ansamblul Adorjáni, din Cluj Napoca. Cinci lei este prețul unui bilet.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

AOLEU

Acum 13 ani

Mai mult decât atât vor fi redirecţionate sume către o dotare a centrului pentru patrimoniu superioară din punct de vedere calitativ şi către organizarea unui seminar româno - norvegian despre conservarea şi valorificarea patrimoniului etnografic din lemn care va aduce împreună specialişti din muzeele în aer liber din România şi Norvegia şi asociaţii profesioniste în arte şi meşteşuguri cu scopul de a identifica interese comune şi de a dezvolta alte căi de colaborare\", se precizează în comunicat.
Raspunde

CALDURA MARE

Acum 13 ani

Mai mult decât atât vor fi redirecţionate sume către o dotare a centrului pentru patrimoniu superioară din punct de vedere calitativ şi către organizarea unui seminar româno - norvegian despre conservarea şi valorificarea patrimoniului etnografic din lemn care va aduce împreună specialişti din muzeele în aer liber din România şi Norvegia şi asociaţii profesioniste în arte şi meşteşuguri cu scopul de a identifica interese comune şi de a dezvolta alte căi de colaborare\", se precizează în comunicat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus