Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Fiind cladire, peretii-i daramam

 

Sibiul se mândreşte cu 226 de monumente istorice, dintre care 159 sunt în centrul istoric. Iar dacă în zona zero a orașului, multe au fost renovate în vederea anului cultural 2007, Oraşul de Jos, vechiul cartier medieval al meşteşugarilor, prezintă pe alocuri o imagine contrastantă.

Pe strada Faurului, la nr. 2 odihneşte tăcută, o clădire încă frumoasă, în ciuda degradării accentuate. În curte, pustiu. Scări interioare cu iz de umezeală şi scârţâit subţire. Uşile rămân închise. Marina Freidag este proprietara unuia dintre apartamente.

„Ştim că trebuie renovat, dar nimeni nu ia iniţiativa. Trebuie schimbat totul, ţiglă, faţadă, cumpărată o schelă. Doresc să renovez şi vecinii sunt şi ei de acord, dar să o facem în rate, căci nu ne permitem aşa dintr-o dată. Însă nu ia nimeni iniţiativă, cu toate că în clădire toate locuinţele sunt cumpărate”, spune doamna Freidag.

Un alt motiv, care face din această renovare o urgenţă, îl reprezintă pericolul la care se expune orice trecător. „Clădirea ar trebui reparată ca să nu se întâmple nimic. Avem doi lei ornamentali dezlipiţi şi, Doamne, fereşte! să cadă cum s-a întâmplat cu cei de pe centru. Am făcut cerere la primărie, ca să-i putem da jos. Ne-au aprobat cererea, cu condiţia să îi păstrăm undeva să nu se deterioreze. Dar financiar au zis ca nu ne pot ajuta. Acum noi nu avem bani să închiriem macara. Aşa că leii stau deocamdată tot acolo”, adaugă Marina Friedag.

La ieşirea de pe Faurului, urmând strada Turnului, la numărul 23 se înalţă cocoşată şi decojită, ceea ce era odată o minunată lucrare a arhitectului Ion Mincu. Construită la 1875, este una dintre puţinele clădiri din Transilvania  în stil neo-românesc, singurul din istoria arhitecturii româneşti care a păstrat elemente tradiţionale, încercând o conectare a originilor cu prezentul.

Clădirea este în proces de litigiu de 20 de ani. Apartamentele sunt toate cumpărate, dar neglijent întreţinute, în ideea că nu merită să se investească în ele până la finalizarea procesului. “Totul trebuie renovat, de la acoperiş, faţadă până la instalaţii. Toţi cei care locuiesc aici sunt proprietari. Dar ne aflam în proces de litigiu. Eu am fost chiriaş din ’91 până în ’99, când am cumpărat. Orice modificare vrem să facem, trebuie înainte aprobată de primărie. Dar oricum deocamdată nu o să se facă nimic. Primăria nu ne ajută căci nu are bani, iar oamenii nu au resurse să investească” spune Ovidiu Pleşca, unul dintre proprietari. 

Clădirea nu este, deocamdată, în lista monumentelor istorice. “Trebuie neapărat facute demersurile necesare, includerii ei în patrimonial ”, declară inspector Ştefania Romaşcan, din cadrul Direcţiei de Patrimoniu Cultural.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

1 comentarii

mb

Acum 13 ani

Ion Mincu? In 1875? Hai sa fim seriosi, nici nu terminase scoala la vremea respectiva
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus