Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
22°C

Mesaj din inima Transilvaniei: Veniți! Avem destule minunăţii de căsuţe vechi care aşteaptă să fie salvate

Mesaj din inima Transilvaniei: Veniți! Avem destule minunăţii de căsuţe vechi care aşteaptă să fie salvate

Arhitectul Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum, cheamă românii de la oraș să vină să cumpere case părăsite din satele Transilvaniei, garantând că acolo „comunitatea vă va primi cu brațele deschise”. Prețul? „Cât un sejur în Italia”. „Sunt întrebat deseori cum văd salvarea satului românesc, aşa că vorbesc deschis, doar, doar foloseşte cuiva. Invariabil le răspund: „Tu eşti salvarea, tu, omul de la oraş, cel care stai în cutiuţa ta de beton şi mai ieşi la o porţie de aer «curat» pe balcon, cel care te uiţi cu jind la plăsuţa bătrânei care vinde roşii sănătoase la colţul străzii, cel care te bucuri ca un copil când prinzi două ore pentru o tură cu bicicleta în afara cartierului, cel care citeşti o carte bună în loc să te uiţi la televizor şi, nu în ultimul rând, cel care stai în aceste clipe izolat în apartament şi te întrebi «cum mama zmeului ai ajuns în situaţia asta»”, spune Vaida pe pagia sa de Facebook.

Urbanismul și-a arătat limitele, trăiască «ruralismul»

Arhitectul spune că în urma sosirii lor în comunitățile rurale, toată lumea va avea de câștigat. „Ce voiam să vă spun: Vă primim cu braţele deschise în satele noastre! Avem destule minunăţii de căsuţe vechi care aşteaptă să fie salvate, amenajate şi locuite în tihnă. Noi nu realizăm valoarea lor şi vi le oferim la preţul unui sejur în Italia! Daca vă grupaţi câte 5-6, cu atât mai bine. De ce? Pentru că de la acest număr minim poate începe schimbarea din interior a mentalităţii comunitaţii, de care avem atâta nevoie. Doar nu credeaţi că vă primim degeaba? Va trebui să învăţaţi să purtaţi o discuţie aşezată cu vecinii, să le transmiteţi copiilor noştri şi părinţilor lor lucrurile minunate şi nemaiauzite pe care le cunoaşteti, să fiţi modele şi să vă implicaţi în deciziile comunităţii, iar atunci când copiii vostri vor creşte, să nu vă plângeţi de calitatea slabă a învăţământului şi să nu fugiţi la oraş înapoi, ci să puneţi mână de la mână ca să aduceţi în sat cadre didactice competitive. Da, aţi ghicit, statul nu va mişca niciun deget pentru facilitarea acestui lucru. Şi încă ceva, avem propriile noastre cutume: întâi interesaţi-vă, ascultaţi şi nu intraţi direct cu bocancii... Urbanismul și-a arătat limitele, trăiască «ruralismul»”, explică Eugen Vaida.

„Prețurile caselor sunt undeva între 8.000 și 15.000 de euro”

În urma postării sale pe pagina de Facebook, arhitectul a primit peste o sută de mesaje. O parte dintre cei care au citit chiar s-au deplasat la Săsăuș, pentru a vedea ce case sunt de vânzare. „În această nouă situație la care nu mă așteptam și neștiind ce ați aflat sau ce ați negociat nu pot să le dau celorlalți mai multe detalii. Se pare că nu pot controla în totalitate acest fenomen și nici nu-mi doresc, dar sper că toți cei care ați fost astăzi acolo aveți de gând să vă și mutați în sat. Ar fi păcat ca Săsăușul să ajungă un sat de vacanță, o direcție care i s-a imprimat la un moment dat și care n-a adus prea multe beneficii comunității. Prețurile caselor sunt undeva între 8.000 și 15.000 de euro și variază mult în fncție de starea clădirii, a suprafeței curții și a grădinii, a dependințelor și a utilităților”, a explicat Vaida, el însuși locuind în Alțâna.

93592526_10216038184978691_8209657182589812736_o

Arhitectul a detaliat și cât ar costa reabilitarea unei astfel de locuințe, dând totodată și posibile soluții. „Amenajarea unei băi, a unei bucătării funcționale, a instalației de căldură și a canalizării cu microstație de epurare (minim fosă septică cu drenaj) va duce la 12.000-15.000 euro. Dacă e nevoie de intervenții majore structurale pe clădire atunci sunt alte costuri...”, explică Eugen Vaida.

Arhitectul face apel la cei care ar vrea sa vina de la oras la sat și încă își mai fac socotelile să opteze pentru niște localități pitorești de pe Valea Hartibaciului, aflate la 30-40 de kilometri de Sibiu. „Mi-s dragi și mi-e milă că se prăbușesc acele clădiri din care am adunat timp de 20 de ani piesele de costum; case în care odată trăiau oameni. Haideți să repopulăm aceste două sate și să le redăm mândria de odinioară. N-o să mă transform într-un dealer de imobiliare, dar pot să vă ofer consultanță gratuită pentru conceptul de restaurare și amenajare a lor. Eu vă sprijin cu drag cu informații pentru aceste case, dar dacă nu sunteti dispuși să faceți un drum să le vedeți, consider că nu sunteti interesați", a transmis Eugen Vaida.

73016960_2708309559200651_5105148662334357504_o

Cine este Eugen Vaida

Eugen Vaida este absolvent al Liceului Teoretic „Brukenthal” și a studiat arhitectura la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.  Coordonează Asociația Monumentum, care oferă programe de susținere a arhitecturii tradiționale din sudul Transilvaniei. Din 2016 a înființat Ambulanța pentru monumente, care salvează clădirile istorice aflate în pericol iminent. Totodată, este fondator și presedinte al Rețelei Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare din România (RECOMESPAR), membru al Grupului Rural al Ordinului Arhitecților din România, membru în numeroase comisii de avizare ale intervențiilor în zone istorice cu fond construit valoros și proprietar al unei vaste colecții de etnografie sătească.

Foto: Facebook/Eugen Vaida

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Alin

Acum 4 ani

Si eu am cumparat acum un an o casa la tara,la 30km de Sibiu. E frumos dar mai trebuie precizat ca trebuie alese cu grija satele deoarece s-au umplut de tigani(nu sunt rasist din fire)iar pe unii dintre ei nu ai vrea sa ii ai ca si vecini.....vorbesc din experienta proprie....
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

povesti de adormit fraierii spital,farmacie,magazin,dispensar,cresa,scoala si sosea ,nu autoband cite de astea sint pe v hirtibaciulu la 8000 eur ssau 15000 plus 15 reperatu egal spre 30 cine are poate cine nu nu povesti
Raspunde

motanul garfield

Acum 4 ani

Dle arhitect, aveti o idee demna de toata lauda. Si miei mi se rupe inima cand merg in satul bunicilor unde am crescut si mi-am petrecut toate vacantele pana am terminat liceul. Insa in momentul in care vom reabilita aceste case, vom readuce la viata satul romanesc, nu se vor gasi unii sa voteze p lege care sa considere aceste mici proprietati drept case de vacanta si sa le impoziteze asa cum stiu ei? E o chestiune la cae trebuie reflectat. Avem nevoie si de un cadru legal favorabil, si de vointa politica.
Raspunde

sibianca

Acum 4 ani

Domnule arhitect aveti perfecta dreptate ca viata la tara este frumoasa si linistita, cu aer curat si privelisti frumoase. Dar cand vine cineva sa cumpere o casa in acea zona te intreaba prima data de utilitati care aceste nu exista. Apoi mai este o problema a caselor de la sasii care au plecat, deoarece statul le-a luat casele pe care vor sa le vanda iar terenul gradina a ramas in proprietatea statului sau a vechilor mostenitori si atunci este foarte greu de a dobandi aceste terenuri, decat prin procese, expertize etc. Ar trebui ca parlamentarii si primari sa gandeasca o lege care se faciliteze si cumpararea acestor terenuri.
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

Asa este, multe case au fost cumpărate cu legea 112 de cei cărora le-au fost repartizate. Dar terenurile curte/gradina au ramas la consiliile locale. M-am lovit si eu de problema aceasta, si am renuntat, Singura solutie pare sa fie o hotarare a consiliului local de vanzare sau concesionare a terenurirol respective. Si nu ma vad sa ma tot duc cu jalba la ei sau sa "rezolv" altfel.
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

veniti, bagati bani! aaaah, dar nu asa, in vacanta, ci mutati-va de tot! daca nu ma ascultati ignorati mesajul initial. omul asta are cea mai vaga idee de cate hectare de pamant are nevoie o familie de 4 persoane pentru a putea trai? asta in ideea aproape absurda ca cineva de la oras vine sa se apuce de agricultura de capul lui, dupa ce a fost contabil/ITist/contopist intr-o corporatie. ca sa nu vorbim de cat lemn de foc si alte resurse. vindem povesti fara nici o noima
Raspunde

wut

Acum 4 ani

Admiramila initiativa, insa propunerea dansului are cateva lacune: 1) Nu se va muta nimeni din populatia activa de la oras la sat pentru ca nimeni nu va fi dispus sa parcurca minim 60 de km zilnic cu masina, facand naveta spre locul de munca. Daca ar exista transport in comun rapid sau drumuri decente (expres), poate am discuta altfel; 2) Alta varianta ar fi ca aceste case sa fie folosite ca si case de vacanta, dar nu poti transforma un sat intreg in sat de vacanta si inca o data, populatia activa, ce dispune de 3-4 saptamani de concediu pe an, nu cred ca ar investi in aceste locuinte (din pacat); 3) Nu stiu ce sejururi a avut dansul in Italia, dar cu siguranta "un sejur in Italia", pentru o familie de clasa mijlocie, nu costa 8000 de euro, cat ar fi cea mai ieftina proprietate; 4) Cei care ar putea investi in aceste proprietati sa le transforme in cazari "rustice" sunt tot cei care invart banii cu lopata, asadar: Din 1), 2), 3) si 4), mesajul domnului arhitect ar trebui inaintat catre Ministerul Turismului, Transporturilor si catre antreprenorii cu "tact", care stiu sa aprecieze aceste mosteniri culturale.
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Prea tarziu, domnule Vaida: filmul s-a sfarsit, actorii or plecat si or ramas doar culisele. Trist, dar adevarat.
Raspunde

zona istorica

Acum 4 ani

Zice bine domnul arhitect insa am un sfat pentru amatori. Aveti grija ce cumparati si ce drumuri trebuie sa faceti pe la Comisia de Cultura care e cea mai jalnica institutie din romania si care va poate plimba ani de zile pentru o amarata de autorizatie.
Raspunde

Petria

Acum 4 ani

Sunt pline de tigani satele... la asta ne-a adus politica de stanga si oranduirea mondiala de dupa al doilea razboi mondial Disparitie placuta, draga civilizatie europeana. In 2-3 generatii vom fi amintire, iar tot ce-am facut noi va fi legenda, cam ca atlantida. E un mesaj disperat, de ajutor al unei lumi moarte in a carei case s-au instalat creaturi primitive si se inmultesc peste masura... se intampla la noi, in toata europa, in sua... peste tot. Multumim drepturilor "omului", globalizarii si tuturor propagandelor anti civilizatie si impotriva noastra, faacute timp de peste 70 de ani. De dupa al doilea razbou, practic... dupa cum spuneam.. disparitie placuta.
Raspunde

Toma

Acum 4 ani

Aveti grija cei care doriti sa incercati;eu n-am reusit!Dupa ce am devenit proprietar pe o astfel de casa cu gradina,mi-am petrecut primul concediu investind bani si munca pentru a putea locui acolo decent la sfarsit de saptamana.La incheierea concediului am revenit(normal!) acasa!Deziluzia a venit la urmatoarea vizita;credeti ca am mai gasit ceva?NIMIC,totul fusese luat!Mi-au luat totul din casa,au spart usa metalica a pivnitei plecand cu tot ce era acolo,inclusv roaba si cutii cu vopsea si var iar din gradina mi-au smuls toti pomisorii pe care-i plantasem!Nici cu fructele din gradina n-am fost mai norocos in toamna!Cu politia nu ai nici o sansa ei iti recomanda sa-l prinzi si sa-l dai pe mana lor.Poate sunteti mai norocosi!Eu nu am fost si dupa inca un an cu aceleasi rezultate,am renuntat.Va doresc succes!
Raspunde

Adriana Maria

Acum 3 ani

Ne puteti spune in ce sat s-a intamplat asta? Cred ca ar fi bine de stiut ce sate sa eviti daca esti interesat. Multumim anticipat!
Raspunde

Ana Idarb

Acum 3 ani

Nu e vorba doar de țigani că atacă casele părăsite sau mai rău cele renovate gata de locuit, dar chiar și ceilalți oameni din sat fură tot ce pot. Știu mai multe familii ce au plecat din asemenea sate săsești frumoase de altfel, una din ele sunt chiar eu. E de nedescris ce se întâmplă în asemenea case, investești și dacă o singură zi ai plecat din localitate ai surpriza neplăcută de a fi prădat. Doar dacă ar fi mai multe familii grupate să se păzească reciproc ar mai fi ceva dar și atunci e pericol. Mătușa mea de 90 de ani a fost atacată pentru 10 lei în casa proprie de 3 tineri sub 18 ani. A mai primit și o bătaie zdravănă săraca femeie că de atunci zace la pat. Și hoții? Minori ce să le facă: școala de corecție de unde ies mai răi. După o lună altă femeie bătrână a pățit la fel. Asta e problemă gravă, să nu poți locui singur sau să ai o casă de vacanță că ești prădat. De aceea căutați case unde sătenii sunt oameni cinstiți, apoi casa. E adevărat că e mai greu, dar se poate, eu am găsit în final așa ceva, în munții Apuseni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus