Miercuri,
30.04.2025
Partial Noros
Acum
9°C

HARTĂ Cum trăiesc sibienii: locuințele au în medie 53,3 mp. Unui sibian îi revine 28,18 mp, suntem pe locul 8 la nivel național. Cel mai bine trăiesc ilfovenii, locuințele au în medie 70 mp

HARTĂ Cum trăiesc sibienii: locuințele au în medie 53,3 mp. Unui sibian îi revine 28,18 mp, suntem pe locul 8 la nivel național. Cel mai bine trăiesc ilfovenii, locuințele au în medie 70 mp

Sunt 203.634 de locuințe în județul Sibiu, dintre care 113 mii sunt case individuale, alte 10 de mii sunt case duplex sau alipite și peste 76 de mii de apartamente în blocuri de locuit.

Institutul Național de Statistică a încheiat recent analiza unui nou set de date culese în timpul recensământului populației din 2021 și asta ne poate face o idee despre felul în care locuiesc românii.

Astfel, Sibiul se află pe locul 8 la nivel național în ceea ce privește numărul de metri pătrați alocați în medie fiecărui locuitor al județului. Sunt aici, în medie 28,18 mp de locuință pentru fiecare sibian, cu 2 metri peste media națională.

Cel mai bine stau cei din Ilfov, acolo unde media per locuitor este de 36,94 mp de locuință. Urmează apoi județe din Banat și Transilvania: Caraș Severin (31,3 mp), Timiș (30,26 mp), Hunedoara (28,93), Mehedinți (28,86 mp), Bistrița Năsăud (28,75 mp) și Arad (28,18 mp).

La polul opus sunt județele Călărași, Botoșani, Ialomița și Vaslui, acolo unde media de metri pătrați per locuitor din locuințe este între 22,42 – Călărași și 21,56 – Vaslui.

Cele mai generoase locuințe din țară sunt în județul Ilfov, acolo unde, în medie, o locuință are 70,41 mp, cu mult peste celelalte zone din țară. Sibiul este la acest capitol pe locul 9, cu o medie de 53,3 mp.

După Ilfov, cele mai generoase locuințe se află în Bistrița Năsăud (57,8 mp), Timiș (57,42 mp), Arad (56,6 mp), Maramureș (54,75 mp), Satu Mare (54,58 mp) și Caraș Severin (54,31 mp).

Cele mai mici locuințe se află, conform datelor strânse în urma recensământului, în Ialomița (44,85 mp), Brăila (44,62 mp) și Vaslui (43,19 mp).

Un sfert din casele din locuințele din Sibiu nu sunt ocupate

25% din locuințele din Sibiu nu sunt ocupate, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Conform acestor date, sunt în județ în total, 51 de mii de locuințe neocupate, în total fiind 171 de camere. Dintre acestea, peste 25 de mii sunt locuințe permanente, dar care nu mai sunt acum locuite, 21 de mii sunt locuințe secundare, iar 4.8068 sunt case de vacanță.

În Regiunea Centru, Sibiul se află pe locul 3, după Brașov și Mureș, la numărul efectiv de locuințe neocupate. În Brașov sunt în total 74 de mii de locuințe neocupate. În Alba sunt 47 de mii de locuințe neocupate, 22 de mii sunt în Covasna, 42 de mii sunt în Harghita și 55 de mii sunt în Mureș.

În România sunt peste 2,5 milioane de locuințe neocupate, cu peste 8 milioane de camere.

Cele mai multe case de vacanță sunt în județele Prahova, Buzău, Argeș și Cluj. Cele mai puține sunt în Vaslui, Botoșani și Maramureș.

Topul mondial al celor mai încăpătoare locuințe. Conduce Australia

Conform worldpopulationreview.com, cele mai spațioase locuințe din lume sunt în Australia. Acolo, în medie, o locuință are 214 metri pătrați, depășind Noua Zeelandă (202 mp), Statele Unite (201 mp), Canada (181 mp), Danemarca (137 mp) și Luxemburg (126 mp.)

Mai apropiate de media din România sunt Marea Britanie (76 mp), China (60 mp), Rusia (57 mp) și India (47 mp).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Hamsteri platitori de taxe fara drepturi

Acum 2 săptămâni

iata se certifica oficial ca sibienii sunt prizonieri in niste cutii de chibrituri. Ce pot face sibienii cand vor sa iasa dintre ziduri la aer ...curat ? Constata ca in cartierul lor NU EXISTA PARCURI sau spatii verzi. Zeci de mii de sibieni din Turnisor, Tiglari, Lazaret, 3 stejari, V. Aaron, Hipodrom nu au spatii verzi de relaxare in cartierele lor. Primaria imune sibienilor taxe marite cu 50% peste noapte si le ofera la schimb doar 2,8 m.p. de spatiu verde/cap de locuitor (de vreo 10x mai putin decat impune legea !!). OUG.114 / 2007 obliga primariile sa asigure 26 m.p. de spatiu verde / cap de locuitor.
Raspunde

Adrian

Acum 2 săptămâni

Vasile Aaron-ul are Valea Săpunului și zona Muncel (de o parte și de alta a blocurilor) dar și zona Bazei Hipice unde te poți recrea contra cost călărind. Unde mai poți face asta coborând direct din bloc? Hipodrom are Sub Arini, Valea Săpunului, zona Rahovei-Luptei, Iorga-Cisnădiei și în spate la Cedonia, unde blocurile au spații verzi generoase. Țiglariul are lacul și împrejurimile, Lazaretul e cartier de case și ai Cibinul la doi pași, 3 Stejari e în sine un mare parc, în Turnișor ai Cibinul aproape. Deci aveți "dreptate", nu există... logică în capul dvs.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 2 săptămâni

Păi, cumpărați-vă apartamente mai mari.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tony B

Acum 2 săptămâni

Va plangeti ca niste adolescenti nevaccinati! Sibiul este IN NATURA, la 10 minute de ORICE BLOC/CASA gasesti PADURE/COPAC/NATURA!!! Ai maxim 2-3 orase OK in tara asta cu asa ceva, nu va mai plangeti ca niste victime tot timpul.
Raspunde

@Adrian

Acum 2 săptămâni

tu te auzi ce vorbesti /ce scrii) ? cei cu case (platesc impozite si taxe) nu au drepturi sa aiba un parc, spatii verzi? La Cai in V. Aaron si la lac in Tiglari accesul e cu plata asa ca nu se pot socoti. Malul Cibinului catre Turnisor nu e circulabil – acolo se termina gradinile celor de la case. Iar pe malul celalat sa mergi tu. Ultima data am plecat de acolo cu multe capuse pe mine. Faptul ca tu in loc de parcuri, accepti 2m.p. de gazon din jurul blocului… zice multe despre tine.
Raspunde

Aleodor Imperator

Acum 2 săptămâni

@TS: "Conform acestor date, sunt în județ în total, 51 de mii de locuințe neocupate, în total fiind 171 de camere." Mi-ati dat aritmetica peste cap...
Raspunde

Gigi contra

Acum 2 săptămâni

Oraș de bogătași Sibiul ăsta, dacă 25%din locuințe stau goale! Vă dați seama ce ar însemna să fie astea toate în piață, fie la vânzare, fie la încheiere ! Nu cred că am mai depăși mia de euro la metrul pătrat! Propun supraimpozitarea proprietarilor , care le țin goale, cu cel puțin 1000% !
Raspunde

Sandokan

Acum 2 săptămâni

Cred ca se vorbeste despre judetul Sibiu, nu despre orasul Sibiu, lucru care probabil ajuta la statistica "metri patrati/locuitor".

Raspunde

Emil

Acum 1 zi

Si pe primul loc la nivel infractional privind distrugerea si falsul in constructii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus