Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Sibiul, prin propriile puteri

 

Zilele acestea vor mai fi tăiate panglicile ultimelor străzi aflate în lucru. Mai un Rusciorului, mai un Siretului. După care, pauză. Până către anul viitor, când peste Sibiu va tăbărâ puhoi guvernamental pentru a tăia panglica primei variante ocolitoare pe care o are orașul de pe Cibin. Inaugurarea va fi făcută în pripă, sub presiunea unor întârzieri generale enorme și a unei situații economice naționale extrem de tensionate la nivelul oamenilor de rând.

Și apoi, peste Sibiu se va lăsa liniște. 2011 va fi an preelectoral. Adio bani pentru Sibiu, de la bugetul de stat. Klaus Johannis este de partea ”celorlalți”, a opoziției și, în ciuda declarațiilor oficioase, Sibiul se va putea linge pe bot de la alocări ”speciale”. Dar, nici măcar de alocări să nu vorbim. Să ne limităm numai la acel împrumut pe care BERD-ul îl dă Sibiului, împrumut de 11,5 milioane de euro, luat nu pentru salarii sau ajutoare sociale, ci pentru reabilitarea a 40 de străzi și construirea unui nou pod. Investiții în Sibiu și, cel mai probabil, făcute de firme din Sibiu. Fie acestea și Comtram sau Geiger, abonate la contractele publice. E strigător la cer, însă, că în incompetența-i demonstrată de Guvern, Sibiul să aștepte de jumătate de an după un simplu aviz, care ar trebui să vină de la o comisie ce, prin lege, trebuie să se întrunească lunar. Comisia funcționează la București, în subordinea Ministerului Finanețelor.

Adio!, prin urmare, șantierelor importante în Sibiul viitorului an.

ANL-urile. O inginerie imensă, prin care aceeași firmă, Victor Construct din Botoșani, primește orice lucrare de ridicare a vreunui complex de ANL. Chiar și pentru jumătate din preț, chiar dacă este imposibil ca prin acei bani să fie terminate locuințele ANL, Victor Contruct tot ”se bagă”, iar reprezentanții ministerului condus de Elena Udrea aprobă. E de evidență faptul că, prin urmare, nici ANL-urile din Reșița sau cel pentru medicii rezidenți de pe strada Independenței nu vor fi finalizate.

Reabilitările termice: și din vina administrației locale, aici, va mai trece o iarnă fără ca Sibiul să prindă vreun leu guvernamental, alături de sfertul de leu din banii sibienilor, prin care să fie termoizolate blocurile din oraș. Și, toamna lui 2011 precede un important an electoral, deci aș putea de pe acum să pariez că nici la anul nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat în acest sens.

Viitorul e aproape clar. Pentru municipiul Sibiu, următorii doi ani primesc un semnal extrem de clar de la București: ”descurcați-vă singuri”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus