Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Corso "de inchiriat"

În orice orăşel există o fâşie frumos asfaltată, cu clădiri vechi dar oarecum întreţinute, cu aceleaşi vitrine la parter, purtâd deasupra o firmă, iar sub ea anunţuri, manechine, meniuri. Fâşia poartă numele de centru. Sibiul are Bulevardul Nicolae Bălcescu. Acum ideea de centru poate fi redusă, în general la o sumă de lucruri, cum ar fi magazine de firmă, restaurante bune şi/sau scumpe, o librarie-două, o alimentară şi ceva cofetării. Aşa este şi în Sibiul nostru. Cu mici modificări, din ce în ce mai evidente în ultimele luni. Magazinele stau goale, având în fereastră o pancardă „DE ÎNCHIRIAT”, pe care trecătorii o citesc din mers. Iar băncile, magazinele de bijuterii şi de haine trag obloanele. În locul lor se ridică semeţe covrigării.
Pe bulevardul Bălcescu, la numarul 9, până de curând avea sediul o bancă. Azi lumea stă la coadă nu ca să ia credit, ci cumpere un covrig cald cu un leu. Lângă Împăratul Romanilor, de la 1 iunie, magazinul de bijuterii a fost înlocuit cu magazinul Simpa. În caz că nu îi place culoarea covrigului, cetăţeanul de rând poposeşte în magazinul cu produse de panificaţie şi îşi ia o brânzoaică. „Noi de când am deschis avem clienti. Nu ne putem plânge, lumea chiar cumpără şi suntem multumiţi de felul în care merg lucrurile, mai ales că am deschis doar de două luni jumătate”, spune, oferind un zâmbet perfect profesinist, una dintre vânzătoare.
Nu departe, lângă primărie, magazinul „Flo& Jo” a eliberat demult spaţiul pentru care plătea o chirie de 2000 de euro pe lună. Acum urmează să vedem daca în locul lui va apărea tot o covrigărie sau o shaormărie. Cât trebuie să vinzi ca să plăteşti o astfel de chiria? Păi vreo 8200 de covrigi sau vreo 900 de shaorme, după preferinţă.
Parcă am râde, dar nu e de râs. Centrul s-ar putea să nu mai fie peste câteva luni un loc cu tentă de placut şi reconfortan, prin care să te plimbi de mână cu un prieten. Încet, cu paşi calculaţi, se transformă. Nu ne rămâne decât să aşteptăm să devină un spaţiu suprapopulat, de locaţii, în care oamenii de la mic la mare- sibieni şi turisti-, vor lua o masă rapidă, ascunşi în spatele unor vitrine, de pe care proprietarii au uitat să dezlipească anunţul „DE ÎNCHIRIAT”.                                                   

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

b

Acum 13 ani

CovrigCorso noua denumire
Raspunde

Un sibian

Acum 13 ani

Se cer chirii aberante de la niste proprietari parca veniti de pe alta planeta.Din partea mea sa fie toate spatiile libere si proprietarii sa ramana cu buza umflata! Viva la revolution!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus