Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Constructorii muta lupta pe birouri

Oferta de spaţii de birouri este în creştere în oraşul Sibiu şi va exploda în circa doi ani, dar preţurile se menţin la un nivel ridicat pentru acest segment, spun agenţii imobiliari. Potrivit lor, în acest moment, pe piaţă, sunt deja disponibile locaţii cu suprafeţe mari pentru spaţii de birouri, iar lucrurile vor cunoaşte o turnură spectaculoasă în câţiva ani. Explicaţia vine din două direcţii. Mai întâi, criza i-a determinat pe mulţi patroni să schimbe sediul generos pe un spaţiu mai restrîns, dar cu o chirie mai mică. În al doilea rând, în Sibiu, există investiţii semnificative, dacă nu, chiar spectaculoase, pe sectorul spaţiilor de birouri, cea mai mare dintre ele fiind în execuţie: investiţia de 85 milioane lei a grupului Atlassib în Turnurile Gemene.
"Pe sectorul tranzacţiilor cu spaţiilor de birouri nu se mişcă multe lucruri în acest moment, iar tranzacţiile care au avut loc au avut ca obiect spaţii mici, de 20 de metri pătraţi, în care s-au mutat firme care ocupau spaţii mai mari, cu chirii mai mari", spune Bogdan Gicu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare. Potrivit lui, investiţiile de acum în spaţii de birouri se justifică prin prisma faptului că o relansare a economiei, peste doi ani sau trei ani, ar creşte interesul pe piaţă pentru acest segment, deficitar în Sibiul ultimilor ani.
Poate tocmai de aceea, în acest moment, în plină criză economică, în Sibiu se construiesc clădiri foarte generoase de birouri, vizavi de Sala Transilvania - Turnurile Gemene, mai aproape de centru, pe strada Av. Ilie Măcelaru sau chiar într-o zonă aparent neatractivă pentru aşa ceva, pe strada Neppendorf.  Pentru ultima locaţie, există un certificat de urbanism emis de Primăria Sibiu în chiar luna iulie a acestui an, pentru un centru de afaceri de cinci etaje şi mansardă, alături de imobile de locuinţe colective. Certificatul de urbanism este emis pe numele firmei Rebis SRL Sibiu. De asemenea, un PUZ aprobat de Primăria Sibiu în 2008, stabilea posibilitatea construcţiei, pe strada Vasile Milea, a unei clădiri de birouri de 10.000 de metri pătraţi, pe un teren de 2.500 de metri pătraţi.
Spaţii de birouri în clădiri de peste zece etaje ar putea răsări şi pe strada Zaharia Boiu, în zona căminelor studenţeşti. Pentru terenul de la numărul 37 există un proiect de plan urbanistic zonal realizat de firma de arhitectură Arhimus, potrivit căruia aici s-ar putea ridica o clădire cu două corupuri, de 10, respectiv, 12 etaje. Conform datelor de pe site-ul firmei de arhitectură, birourile ar urma să ocupe cinci nivele din posibila clădire de la numărul 37. Proiectuls e află în faza de avizare.
"Piaţa de birorui depinde de măsurile fiscale pe care le va lua Executivul în următoarea perioadă. Dacă se întorc investitorii, atunci piaţa de birouri va fi una foarte atractivă din punct de vedere imobiliar, iar investiţiile de acum, din Sibiu, se justifică. În doi ani, spaţiile de birouri ar putea fi foarte interesante", mai spune Bogdan Gicu.

Clienţi atraşi prin servicii

De la construcţia unei clădiri de birouri până la aducerea de chiriaşi este cale lungă, susţin oameni din domeniu. Potrivit specialiştilor, o "reţetă" bună pentru o clădire de birouri trebuie susţinută de servicii conexe. Pe această ideea mizează spre exemplu administratorii a ceea ce va deveni cea mai mare clădire de birouri din Sibiu, cea a Turnurilor Gemene. Potrivit descrierii proiectului dezvoltat de către firma Transcar Internaţional, oamenii de afaceri vor fi atraşi prin organizarea de "misiuni de afaceri". Administratorii mai amintesc de servicii sălile de conferinţă şi de consultanţa oferită "din partea casei" firmelor mai mici, pentru a împiedica eventuale eşecuri ale acestora. De asemenea, ei mai vorbesc de o comunicare permanentă care să se menţină între numeroasele firme care ar putea ocupa spaţiile de birouri din Turnurile Gemene şi de stabilirea, astfel, a unui mediu de afaceri care să nască şi colaborări între cei prezenţi. Clădirea de  15 nivele, ridicată vizavi de sala Transilvania, va costa 85 milioane lei, parte din aceşti bani fiind asiguraţi din fonduri europene de dezvoltare. Capacitatea clădirii este de peste 1.650 de persoane, iar suprafaţa totală este de aproape 13.000 de metri pătraţi desfăşuraţi.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Sibiu Auto Moto Show

Acum 12 ani

Sibiu Auto Moto Show 28-29 August la Sala Transilvania. Prima expozitie Auto-Moto din SIBIU! Veti avea ocazia sa admirati masini tuning, super cars, old cars, rally cars, motoare (Enduro, Choppers, Race etc.), atv-uri modificate, automobile offroad, concurs de miss, prezentare de moda, demonstratii cu motoare, burn-out masini, tombole pentru vizitatori si premii pentru participanti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus