Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Mandru ca mi-s ardelean

Hai mă, că ne frământă, degeaba ne facem că nu există? Care-i mai care?... Clujul sau Sibiul? Ia, care-i capitala Transilvaniei?
Să fie Sibiul? A fost capitală culturală a Europei, singurul oraş din România. Are Festivalul Internaţional de Teatru, al treilea festival ca mărime din lume. Să fie Clujul? Are Universitatea Babes Bolyai, una dintre cele mai bune din ţară. Are două echipe în prima ligă de fotbal. Că de Alba sau de Braşov nici nu poate fi vorba, deşi tac şi fac. Pe albanezi i-a descalificat carnetul de conducere iar Braşovul e „plin de moldoveni”, parcă aşa se zice. Deci nimeni nu poate atenta la finala disputată în doi. Destul despre diferenţe, să vedem şi părţile comune. Orgoliul local, patriotismul celor born and raised în Sibiu şi Cluj. Nasurile la care nicio prăjină nu ajunge, figurile din cap. Astea le au în comun şi sibienii şi clujenii. Locul naşterii din certificat le este suficient pentru a-şi aroga nişte merite pe care mulţi dintre ei nu le au, merite pe care ar trebui să le revendice făcând ceva pentru oraşul lor. Noi şi restul. Străinii care ne iau locurile de muncă, care ne beau berea şi care ne... Li se spune wannabe ăstora celor care n-au buletin cu sânge albastru.
Wannabii ăştia sunt ceva specie contagioasă. Buni la făcut diverse pentru care nativii nu au înclinaţie. Sunt ăia care ridică scena, dar nu apreciază concertul. Cei care cară instrumentele dar nu ştiu să sufle în ele. Există şi cuvinte dedicate pentru specia asta de wannabi dar care nu se pot folosi într-un articol. Fiind de prin alte părţi ale ţării, wannabii clujeni sau sibieni au o micuţă problemuţă, respectiv integrarea în sistem. Pentru că ei şi-au dat startul în oraşul de baştină. Nu au la îndemână sistemul de relaţii într-un oraş străin, pe care, ciudat, idioţii îl consideră şi al lor. Ei sunt ăia care se aleg cu uşile trântite în nas, chiar şi atunci când lucrează pentru oraş, fie el Cluj sau Sibiu. Oraşele sunt frumoase, nimic de spus. Dar oamenii... aici mai e mult de gândit.
P.S. În ciuda tentei generaliste, cunosc clujeni şi sibieni excepţionali. Dar sunt minoritatea.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

z

Acum 13 ani

Aiu dreptate si probabil ca ai simtit pe pielea ta mentalitatea asta idioata, regionalismul de-a dreptul sovin pe criteriul nasterii la o maternitate sibiana. Chiar daca sunt prosti gramada, cretinii se cred automat superiori fiindca au marele merit ca s-au nascut in Sighi. Nu mai conteaza ca sunt avortoni si retardati mintal!
Raspunde

J.K.

Acum 13 ani

Of, ca multi muisti se mai ling prin Ardealul asta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus