Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
13°C

UPDATE Agricultorii au blocat centrul Sibiului

Prefectul Sibiului, Constantin Trihenea, le-a promis fermierilor că va trimite lista lor de revendicări la Bucureşti, la Ministerul Agriculturii. „Procedura subvenţionării din surse europene şi naţionale prevede ca, până în 2013, România să îşi reducă gradual contribuţiile, până când acestea vor fi în totalitate din fonduri europene. Subvenţia naţională CNDP, ea există, şi este în total de 34 milioane euro, pentru ovine şi caprine. Procedura nu este în întârziere, ci în derulare, sumele pe cap de animal urmând a fi comunicate după ce se încheie faza de verificare a cererilor.” Pentru acest an, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că sesiunea de depunere a cererilor de plată a CNDP s-a încheiat în iunie, iar APIA va finaliza controlul în această lună, urmând ca plăţile să se facă în primul trimestru din 2011. Din lista de 25 de probleme generale ce i-a fost prezentată, prefectul a remarcat câteva de mare interes naţional: situaţia sistemului naţional de irigaţii şi a spaţiilor de depozitare, legea calamităţilor, piaţa laptelui de vacă, „energia verde” sau problema importurilor agricole.

La finalul întâlnirii, Constantin Trihenea a declarat: „Această listă  de probleme va fi trimisă la Bucureşti instituţiilor competente pentru a le studia şi indica soluţii de rezolvare. În ce  ne priveşte, vă invit la instituţia noastră ori de câte ori credeţi că aveţi nevoie de lămuriri, înainte de a depune proiecte pentru accesarea fondurilor europene. Vă vom sta la dispoziţie, prin intermediul consilierului nostru de specialitate”.

Agricultorii sibieni au blocat în urmă cu câteva ore o bună parte din centrul Sibiului, bulversând traficul după ce au blocat strada Andrei Şaguna. Marşul agricultorilor a pornit de la Târgul Obor şi s-a oprit în faţa Prefecturii unde cele peste 30 de tractoare au stat aproape o oră. Poliţia Rutieră a însoţit permanent convoiul iar în fiecare intersecţie au fost postaţi poliţişti, în încercarea de a elibera cât mai rapid traficul. Cu toate astea, coloane de maşini s-au format pe bulevardul Vasile Milea, înainte de semaforul de la Dioda, pe bulevardele Corneliu Coposu şi Victoriei precum şi pe şos. Alba Iulia şi pe strada Banatului. "Protestăm în mai multe judeţe ale ţării faţă de haosul care există în agricultură şi faţă de lipsa unei strategii coerente în domeniu. Vrem să tragem un semnal de alarmă, ca să se realizeze ceva în agricultură, pentru că de la un an la altul banii sunt tot mai puţini, subvenţiile tot mai puţine şi efectivele de animale tot mai mici", a declarat Marcel Andrei.

Dacă după această primă acţiune de protest situaţia nu se va rezolva, un miting asemănător dar de mai mare amploare va avea loc în Bucureşti, în 9 septembrie, iar dacă nici atunci agricultorii nu vor găsi ascultare, la finalul lunii sunt pregătiţi să blocheze o mare parte din drumurile naţionale din ţară precum şi mai multe puncte vamale. Agricultorii solicită măsuri concrete pentru sprijinirea producătorilor de tractoare şi maşini agricole, pentru sectoarele de legume, fructe, piscicol sau de creştere a păsărilor precum şi o politică de impozitare care să diminueze piaţa neagră de vânzare a produselor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

1 comentarii

agricultor

Acum 14 ani

din pacate nu-i mai aude nimeni deocamdata. ministrul agriculturii tocmai a fost demis sau a demisionat, ca niciodata nu stii care e adevarul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus