Joi,
29.09.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

Firmele din Sibiu au dublat evaziunea fiscala

Controalele fiscale realizate la firme importante din judeţul Sibiu scot la iveală sume tot mai mari pe care statul ar fi trebuit să le încaseze, dar care au fost "pitite" în acte contabile. Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, prejudiciile constatate în urma controalelor fiscale sunt în creştere semnificativă în prima parte a acestui an, comparativ cu perioada similară din anii trecuţi. Statisticile controalelor fiscale din 2010 arată o dublare a valorii constatărilor prejudiciilor la mijlocul lui 2010 (43,6 mil. lei), comparativ cu 2009 (19,5 mil. lei). Autorităţile statului arată însă că valoarea constatărilor este în continuă creştere şi că au descoperit, recent, prejudicii de până la 40 milioane lei la o singură firmă, în urma controlului fiscal.
Datoriile importante la bugetul de stat apar astfel, subit, la firme care nu au avut în trecut probleme cu restanţe la bugetul de stat. Un exemplu este Dafora Group SA, firmă parte din grupul de firme controlat de omul de afaceri medieşean Gheorghe Călburean. Dafora Group SA, reprofilată în ultimii doi ani pe coordonarea managerială a grupului Dafora, a sărit, la jumătatea anului direct pe locul şase în topul datornicilor din judeţul Sibiu, cu o sumă datorată către stat de circa două milioane lei.
"Dafora Group SA nu a avut niciodată întârzieri în ceea ce priveşte plata contribuţiilor la bugetul de stat. Datoriile menţionate nu reprezintă datorii vechi şi neachitate, ci diferenţe apărute ca urmare a unui control fiscal", arată o informare primită de la Dafora Group SA. Compania a obţinut însă din partea autorităţilor statului o eşalonare pe şase luni a datoriei.
Dafora Group SA a avut în 2009 o cifră de afaceri de aproximativ 200.000 lei, înregistrând o pierdere de 438.000 lei. Diferenţa rezultatelor faţă de 2008 este semnificativă. În urmă cu doi ani, compania înregistra o cifră de afaceri de 10,4 milioane lei şi un profit net de 1,88 milioane lei.

Şi SRI-ul e pe urmele datornicilor

Topul datornicilor din Sibiu, de la mijlocul anului, are pe primele trei locuri firmele Agnitex SA, Covtex Feizy Import Export şi Elite 95, cu sume datorate statului de 4 mil. lei, 3,1 mil. lei şi, respectiv, 2,8 milioane lei. În top zece se află şi Balanţa SA, cu o datorie la stat de 1,17 milioane lei. Situaţia s-ar putea schimba radical în vârful clasamentului, până la finele anului. Asta pentru că autorităţile fiscale au intensificat controalele şi au descoperit, recent, sume foarte mari, pe care le vor adăuga arieratelor existente şi care vor aduce nume noi în topul firmelor cu cele mai mari datorii la bugetul de stat, din Sibiu.
Vânătoarea de datorinici din Sibiu a primit un nou "suflu" în 7 iunie, când a luat fiinţă la nivelul judeţului Grupul de lucru destinat combaterii evaziunii fiscale, format din reprezentanţi ai Direcţiei de Finanţe, IPJ Sibiu, DNA şi chiar ai SRI şi ai Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI). Din grup mai fac parte reprezentanţi ai Gărzii Financiare, Vamă şi ai Parchetelor de pe lângă Tribunalul Sibiu şi Judecătoria Sibiu.
Potrivit datelor Direcţiei Finanţelor Sibiu, de la mijlocul anului, soldul arieratelor a fost, la acel moment, de 443,2 milioane de lei, cu circa 14 la sută mai mari decât la începutul anului. Statul are însă mari probleme în recuperarea datoriilor. Încasările din executări silite au scăzut, la mijlocul acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, statul a încasat, la nivelul judeţului Sibiu, 95 mil. lei din executări silite, în primele şase luni din acest an, faţă de 159 mil. lei, în prima jumătate a lui 2009.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus