Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
19°C

Treizeci de profesori din Franta s-au intalnit cu Florin Cioaba, sa afle mai multe despre romi

Treizeci de profesori din Franţa au vizitat, luni, Sibiul şi s-au întâlnit cu autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, de la care au vrut să afle mai multe despre viaţa, tradiţiile, cultura şi meşteşugurile romilor, transmite corespondentul Mediafax. Treizeci de profesori din Franţa, mulţi dintre ei foşti dascăli la Sorbona, au sosit în România într-un tur cultural, care cuprinde Curtea de Argeş, Sibiul, mai multe zone din Maramureş şi Bucovina. Luni, ei s-au întâlnit cu Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, de la care au vrut să afle mai multe despre viaţa romilor. Într-o întâlnire care a avut loc la Centrul Cultural al Romilor din Sibiu şi care a durat aproape două ore, francezii i-au pus lui Florin Cioabă întrebări despre modul de trai al romilor, despre cultura lor, despre sistemul de justiţie, dar şi despre meşteşuguri. Unul dintre vizitatori l-a întrebat dacă sistemul de judecată al romilor despre care a auzit poate funcţiona în acelaşi timp cu justiţia din România. "Staborul nostru - pentru că aşa se cheamă judecata romilor - nu este un sistem paralel de judecată. Aici se rezolvă probleme care ţin de chestiuni familiale, de neînţelegeri între familii. Ceea ce ţine de natură penală este rezolvat de justiţia din România", le-a spus Florin Cioabă oaspeţilor din Franţa. Sora lui Florin Cioabă, poeta Luminiţa Cioabă, le-a recitat acestora poezii în limba franceză. La finalul întâlnirii, francezii s-au declarat încântaţi de vizită, dar au spus că au stat prea puţin timp în România pentru a-şi forma o părere despre romi şi despre felul lor de viaţă. Francezii au vizitat, în centrul Sibiului, un târg al meşteşugarilor romi, şi au admirat produsele pe care le realizează manual aceştia.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus