Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

PUG-ul a fost definitivat. Azi, ultima zi pentru sugestii

 

Fără să fie bătută toba prin oraş, azi, 13 septembrie 2010, se încheie termenul de depunere a sugestiilor sau opiniilor legate de viitorul PUG al Sibiului, valabil pe următorii zece ani.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, procedura de consultare publică a fost demarată încă de acum 45 de zile. Când, pe site-ul primăriei (www.sibiu.ro), la secţiunea Urbanism, a fost postat atât de aşteptatul Regulament local de urbanism, alături de planşele propuse pentru reglementări şi zonificare.

„Au fost plătite şi trei apariţii în cotidianul local Tribuna, pentru anunţarea postării acestui regulament. De asemeanea, documentele există şi la Centrul de informaţii pentru cetăţeni”, au mai declarat pentru Turnul Sfatului reprezentanţii Biroului de presă al Primăriei. Efectul nu a prea existat. „Niciun sibian nu a venit să solicite lămuriri sau să facă vreo sugestie pe această temă. După termenul de 13 septembrie, când expiră cele 45 de zile aferente consultării publice, întreaga documentaţie va fi trimisă la Mediu, de unde va fi elaborat un ghid pentru paşii care trebuie urmaţi”, susţin aceleaşi surse.

Regulamentul local de urbanism este printre cele mai aşteptate documente în vederea viitorului PUG, valabil, în teorie, pe termeni de zece ani. Administraţia locală a arătat înspre instituţiile din subordinea Ministerului Culturii, în momentul în care s-a ajuns la concluzia că Sibiul nu va avea PUG-ul actualizat de la începutul acestui an. „Nouă nu ne-a fost solicitată părerea. Am înţeles că a fost transmisă din partea arhitecţilor o notă în acest sens, dar nu a venit niciun răspuns. Probabil că vor mai fi runde de discuţii”, a declarat pentru Turnul Sfatului un arhitect din Sibiu.

Pentru cei care sunt interesaţi despre cum a gândit firma de arhitectură Planwerk, alături de o plajă largă de specialişti, dezvoltarea Sibiului pe următorii zece ani, documentele postate pe site-ul primăriei sunt extrem de stufoase şi merită analizate aproape pe fiecare stradă în parte. Practic, orice sibian va trebui să caute în planşa de zonificare propusă, în ce unitate teritorială se încadrează zona de care e interesat, după care, potrivit indicaţiilor din planşa amintită, să caute în Regulamentul local de urbanism. Spre exemplu, zona din proximitatea parcului aflat la intersecţia străzilor Cristian cu Litovoi Vodă este cuprinsă în Unitatea teritorială vilele de coastă. Noul PUG recomandă instituirea statutului de zonă construită protejată şi prevede, printre altele, introducerea prioritară de piste pentru biciclişti pe străzile ristian, Moldovei, Theodor  Neculuță, Dealului şi Transilvaniei.

Mai jos aveţi linkurile către documentele supuse dezbaterii publice

 

Planşa "Încadrare în UATB" - situaţie propusă

Planşa "Zonificare + disfunctionalităţi" - situaţie propusă

Planşa "Reglementări + Zonificare" - situaţie propusă

Planşa "Obiective de utilitate publică" - situaţie propusă

Plansa "Unităţi teritoriale de referinţă (UTR)" - situaţie propusă

 

Regulamentul local de urbanism

Raport de mediu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

cadrilater

Acum 13 ani

din pacate efectul multasteptatului PUG va fi foarte redus, concesiile facute potentatilor locali sunt evidente: ajunge o CERERE de PUZ sau PUD ( nu aprobare) care contrazice PUG-ul nou, daca cererea e inregistrata anterior intrarii PUG in vigoare, care va mai dura, cererea nu mai poate fi respinsa din motiv ca nu respecta PUG. Reglementarea pentru casele de vacanta: loturi de 1000 m2 , retragere 10 m de la strada, e f. buna dar vine prea tarziu, vezi Paltinis casa in casa, loturi de 150 m2, etc. strazi ioc.. F. buna interdictia de cladiri pentru culte in ansamblurile de locuinte, din pacate ele sunt permise fara restrictie in toate zonele protejate, in centrul istoric, in zona centrala,etc. si ma refer la constructii noi ale BOR..nu la monumentele istorice evanghelice, catolice sau Mitropolia. O reglementare ciudata care lasa portite cu semne de intrebare si care priveste terenurile agricole din intravilan, zona verde de agrement, parcuri, etc. spune ca este interzisa desfiintarea sau alta folosire a lor, deasemenea constructii definitive, DAR: in zona agricola de ex. este prevazut ( preventiv) un regim de inaltime de max. 16 m!!! ( ferma de gaini pe 5 nivele poate?), in cea de agrement 5 m, etc. Zonele \"fierbinti\" : istorica, Cibin, Centru, Unirea, Astra, au fost elegant ocolite, ele vor fi reglementate printr-un aferent PUZCP care urmeaza,intre timp se poate construi ca si pana acum. In zonele in care urmeaza sa fie construite locuinte, reglementarile sunt bune, dar unele nu sunt aplicabile: daca nu se poate realiza 40% de zona verde pe parcela ( de ce nu s-ar putea daca lotizarea e noua?) sau parcarile necesare, se vor realiza in compensare pe altundeva pana la 250 m distanta si se vor dona statului ( ???). Multe lucruri juste sunt doar recomandari facultative de care evident nu va tine nimeni seama. Ironic: prima functiune administrativa mentionata este sediul de partid ! (reminiscente din alte vremuri presupun..)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus