Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Mai tineti minte licitatia pentru autostrada Sibiu - Orastie? Autoritatile nu o mai tin

Pe 30 iunie anul acesta ar fi trebuit să aibă loc demararea procedurilor de adjudecare pentru proiectarea și construcția autostrăzii Sibiu - Orăștie, cea care ar trebui să fie parte integrantă a culoarului VI paneuropean, declarat prioritar de Guvernul României.
Încă de acum câteva săptămâni, Turnul Sfatului a solicitat Companiei de autostrăzi și drumuri naționale din Românie informații despre mersul procedurilor de adjudecare. Din partea instituției bucureștene, însă, nu a venit niciun răspuns deocamdată. Motivul ar putea sta în explicațiile date de Dorina Tiron, care a fost destituită zilele trecute de la șefia CNADNR. ”Licitație pentru Sibiu - Orăștie? Dar nu a fost făcut așa ceva. Abia zilele acestea au fost transmise actele la Bruxelles pentru semnarea memorandumului de finanțare, în valoare de 85%. Cel mai repede, licitația ar urma să fie, probabil, demarată, la finele anului acestuia, începutul anului viitor”, a declarat Dorina Tiron.

Puțină istorie recentă

Pe 18 martie anul acesta, pe Serviciul Electronic al Achizițiilor Publice, CNADNR a postat trei anunțuri de intenție: primul la 09:17, al doilea la 09:18 și ultimul la 09:19. Fiecare din cele trei anunțuri de intenție făcea referire la proiectarea și construirea câte unui tronson din viitoarea autostradă Sibiu - Orăștie. ”Data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare: 30.06.2010”, mai publica CNADNR pe contul său de pe SEAP.

Trei loturi

Anunțul de intenție publicat de CNADNR împarte cei 82,07 km ai viitoarei autostrăzi în trei loturi. În fiecare caz, CNADNR scoate la licitație atât proiectarea, cât și execuția lucrărilor. Valorea aproximată a lucrărilor este de 3,39 miliarde de lei, cu tot cu TVA (aproximativ 825 de milioane de euro.
Autostrada Sibiu – Orăștie va traversa teritoriul administrativ al județelor Sibiu, Alba și Hunedoara. Cea mai mare porțiune, aproximativ 36 de km, se va afla pe teritoriul județului Sibiu. De altfel, CNADNR alocă cea mai mare sumă din cele 3,39 miliarde de lei pentru acest tronson. În total, Compania aproximează valoarea lucrărilor necesare pe teritoriul Sibiului la 1,43 de miliarde de lei, cu tot cu TVA, termenul de finalizare a lucrărilor fiind de 48 de luni de la data atribuirii contractului. Autostrada ar urma să facă legătura cu centura ocolitoare a Sibiului, proiectată pe o lungime de aproximativ 17 km cu profil de autostradă.
Celelalte două tronsoane ale autostrăzii Sibiu – Orăștie, în valoare calculată la 1,069 miliarde de lei, respectiv 885 de milioane de lei, au termen de finalizare 42 de luni de la data atribuirii contractului.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

O mmaaa gaaa

Acum 12 ani

Ce titlu ! Ce nu mai tin autoritatile ? Minte sau licitatia...fara semne de punctuatie...cine sunteti voi cei de la turnul sfatului ????
Raspunde

Alex

Acum 12 ani

Nu am nimic cu titlul. am inteles imediat la ce se referea, dar acest articol trebuia sa apara la inceputul lui iunie nu acum. Se pare ca si cei de Turnu Sfatului au uitat de adjudecare, de numai acum cateva saptamani si-au adus aminte sa se intereseze pe la CNADNR de licitatie.
Raspunde

Emil

Acum 12 ani

Ori cum ar fii in Sibiu cred ca s-au asfalt in ultimi ani mai multi metri patrati de drum decit a construit hatia asta de puslamale fanariote in toata tara in acesti ani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus