Joi,
24.09.2020
Parțial Noros
Acum
23°C

Opt case noi, date gratuit romilor din Agnita

07 Octombrie 2010 10:22

Opt familii de romi din orașul Agnita vor primi la sfârșitul acestei săptămâni cheile noilor lor locuințe, ridicate în cadrul proiectului cu finanțare europeană “Îmbunătățirea calității vieții romilor din orașul Agnita, prin construirea de locuințe”.

Cele opt familii care vor locui gratuit în noile imobile au fost selectate în urma anchetelor sociale efectuate de reprezentanții administrației locale împreună cu cei ai Grupului de Inițiativă al Romilor din Agnita.

Potrivit primarului Oraşului Agnita, Radu Marius Curcean, proiectul a fost gândit să diminueze, pe termen scurt şi mediu, excluziunea socială în rândul etniei rome, să ridice gradul de integrare a acesteia în societate şi să crească aportului membrilor etniei la viaţa comunităţii agnitene:

„Acesta este cel de-al patrulea proiect cu finanţare Phare pe care îl ducem la bun sfârşit, începând cu 2004. Avem un proiect de succes care îşi va aduce contribuţia la reuşita Strategiei Naţionale de Îmbunătăţire a Situaţiei Romilor. Un număr de 41 de persoane din rândul comunităţii rome din Agnita, Coveş şi Ruja, vor beneficia de azi înainte de condiţii fireşti, normale de locuire. Sunt foarte mulţumit că am creat locuinţe pentru 27 de copii şi că 12 dintre beneficiari au urmat cursuri de pregătire profesională plătite din acest proiect. De astăzi înainte, aceşti copii vor putea să-şi facă temele şi să se ducă la şcoală, iar adulţii vor putea merge la serviciu. Am convingerea că beneficiarii noştri vor respecta condiţiile contractuale şi vom veghea pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat primarul Radu Curcean.
Familiile celor 41 de persoane care vor avea o nouă locuinţă vor semna cu reprezentanţii administraţiei locale un contract care cuprinde câteva reguli importante. De exemplu, contractul va putea fi reziliat la a treia factură neplătită pentru utilităţi sau, după caz, la cumularea unor restanţe care depăşesc 2.000 de lei. Totodată, având în vedere şi valenţele sociale ale proiectului, copiii romi care locuiesc în noile case şi sunt şcolarizaţi nu trebuie să aibă mai mult de 20 de absenţe nemotivate pe semestru, iar toţi beneficiarii proiectului trebuie să fie înscrişi la un medic de familie. Locatarii care tulbură linişte publică sau care produc stricăciuni locuinţelor riscă să piardă, de asemenea, locuinţele date în folosinţă gratuită. După cinci ani de folosinţă a acestor imobile, familiile îşi pot transfera asupra lor dreptul de proprietate al imobilelor.

Proiectul a avut un cost final de 218.652.72 de Euro, din care 89,98% au fost asiguraţi de Uniunea Europeană şi Guvernul României, prin intermediul programului Phare 2006 - Accelerarea Implementării Strategiei Naţionale de Îmbunătăţire a Situaţiei Romilor, componenta Mică Infrastructură comunitară şi locuire.

 

Comentarii

1 comentarii

Luca Adrian

Acum 9 ani

Ne bucură astfel de iniţiative, să o ţineţi tot aşa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus