Vineri,
09.12.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Firmele profitabile, trimise la Bucuresti

În plină criză economică, centralizarea fiscală strânge rândurile: de la începutul anului viitor, numărul firmelor din Sibiu administrate fiscal de la București se dublează.
Începută în 2005 ca o măsură dictată și nu justificată, administrarea fiscală a firmelor care au cifre de afaceri de peste 70 de milioane de lei își lărgește umbra: de la 1 ianuarie 2010, firmele care aduc 90% din veniturile statului vor fi, în întregime, trecute în ograda Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili. Doar că, această nouă lărgire a ariei de acoperire nu mai ține cont de cifra de afaceri. Pur și simplu, pe criterii de ei știute, contabilii statului de la București au transmis Finanțelor sibiene că alte 35 de companii locale vor fi, de anul viitor, verificate la impozite de Direcția Marilor Contribuabili. Nici Grigore Popescu, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Sibiu nu a putut să explice modalitatea de selecție aplicată de la București. ”Cred că, totuși, primează cifra de afaceri. Noi știm ce au declarat pe primele nouă luni și pe baza acestor cifre am anticipat cifra de afaceri pe întregul an 2010”, spune Grigore Popescu.
Cele 35 de firme trimise la București se alătură listei existente, pe care sunt trecute tot 35 de mari contribuabili din Sibiu, dar administrați fiscal de București. Pentru prima oară, însă, la București vor fi trimise spre administrare firme care aparțin autorităților locale. Este vorba de Regia Autonomă Aeroportul Sibiu (deținută de Consiliul Județean), dar și SC Apă – Canal, SC Tursib și SC Drumuri și Prestări Construcții, firme ale căror acțiuni sunt deținute în totalitate de Consiliul local Sibiu. ”Eu încă nu am aflat de acest lucru. Dar dacă trebuie, ce să facem?”, spune Adrian Popa, directorul Tursib.
În urma ”migrării” impuse celor 35 de societăți, încasările DGFP Sibiu vor scădea cu 13%. Lista existentă acum numără societăți precum Ambient, Atlassib. Banca Carpatica, Euroil, dar și majoritatea firmelor din Zona Industrială Vest. Mircea Bulboacă are două firme transferate la Direcția cu sediul în București: Con-A și Unimat. ”Beneficiu? Nu e niciun beneficiu. Ei vorbesc de descentralizare și iată ce se întâmplă. Pentru fiecare certificat fiscal, trebuie să mergem la București. Lunar, cel puțin o dată, avem de făcut drumuri la București pentru astfel de lucruri”, spune Mircea Bulboacă.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

liu

Acum 12 ani

firmele din Sibiu administrate fiscal de la București ?... ce-i administrarea asta? nu intaleg
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus