Marţi,
31.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-0°C

Ovidiu Neamtu, organizator TEDx Sibiu: fiecare vorbitor este un exemplu de viata dinamica

Ovidiu Neamţu – curator şi Adrian Băcanu – event planner, explică pe înţelesul tuturor de ce TEDx ajunge în premieră şi la Sibiu şi de ce este unul dintre cele mai interesante evenimente văzute vreodată pe plaiurile noastre.

Reporter: Cum se face că TEDx ajunge şi la Sibiu şi de ce?

Ovidiu Neamţu: Începând cu anul 2003 am luat contact cu un program de dezvoltare personală continuă, oferit de una din cele mai mari organizaţii mondiale de acest fel, care nu are nicio legatură cu TED.COM. Am ajuns astfel să citesc cărţi recomandate de ei, să ascult CD-uri de dezvoltare personală, dar mai cu seamă să particip la seminarii şi conferinţe organizate de această companie. Toate acestea m-au pus faţă în faţă cu oameni care au depăşit diverse provocări, care au pornit din poziţii diferite şi care aveau ca punct comun dorinţa extraordinară de a se autodepăşi, de a lupta pentru ţelurile lor. Însă aspectul cu adevărat excepţional care-i caracterizează pe liderii pe care i-am întâlnit pe acest drum este dorinţa permanentă de a-i ajuta pe alţi oameni să se autodepaşească, să se dezvolte, să-şi atingă potenţialul.  Astfel, unul din scopurile mele principale a devenit acela de a contribui la dezvoltarea celor din jurul meu. Am fost permanent în căutare, cu ochii deschişi la canale cu informatii interesante, astfel încat, în anul 2008, am descoperit si TED.COM. Am fost imediat atras de calitatea discursurilor de pe această platformă online, le urmăream cu o anumită regularitate, însa nu ştiam că există posibilitatea de a pune în scenă astfel de evenimente.  Asta până anul trecut, când povestind cu un prieten din Cluj-Napoca, el îmi spune că tocmai a luat licenţa pentru un eveniment TED la Cluj, şi că ar vrea să mă invite să particip la acest eveniment. Din păcate aveam confirmată participarea la o altă conferinţă în afara ţării, aşa că nu am putut onora invitaţia, însa ideea de a organiza un astfel de eveniment mi s-a părut foarte interesantă. Aşa că, acum vreo trei luni am luat iniţiativa, şi pentru faptul că până la 18 ani am trait în Sibiu, iar momentan am afaceri dezvoltate în acest oraş, mi s-a părut cel mai atractiv să cer o licenţă TED pentru Sibiu.  Două săptămâni mai târziu am primit licenţa, şi aşa a ajuns TEDx la Sibiu.

Rep.: Pentru cine organizaţi evenimentul ăsta?

O. N.: Acest eveniment este primul dintr-o serie de evenimente TEDx care vor urma în Sibiu. Rolul acestui prim eveniment este acela de a reuni fanii TED din Sibiu şi din oraşele din jur, de-ai pune în contact, însă şi acela de a-i ajuta pe alţii să descopere un un eveniment TEDx, să descopere TED.COM să înceapă să vizioneze discursuri, să înceapă să-şi pună întrebări, să înceapă să actioneze! În concluzie acest eveniment este destinat acelor oameni care sunt în căutare, care sunt deschişi, şi care vor să adauge spaţiului lor de dezvoltare personala încă o experienţă unică!

Rep.: Cum aţi ales persoanele care vor vorbi, pe ce criterii, ce a contat?

O. N.: Iniţial, intenţia a fost aceea de a alege opt vorbitori doar din Sibiu. Ulterior, în urma research-ului făcut, a discuţiilor purtate, am concluzionat că e bine să avem un mix, din cât mai multe puncte de vedere. Aşa că avem şi tineri entuziaşti – asa cum este Eliza Penciu, o sibiancă care chiar dacă lucrează într-un sistem cu restricţii în special financiare, a dinamizat foarte mult activitatea Muzelui Astra, sau Liana Buzea, o tânără din Bucureşti care a auzit de un proiect de responsabilizare socială implementat în altă ţara, şi a spus: “Let’s Do It, România!”. Astfel, datorită Lianei, peste 100.000 de oameni au fost implicaţi în cea mai mare campanie voluntară de curăţenie din România. Avem invitaţi însă şi oameni cu experienţă enormă, aşa cum este domnul Constantin Chiriac, un om care nu mai are nevoie de nicio prezentare, sau domnul Lucian Vinţan – profesor universitar şi cercetător, un om despre care poate mulţi sibieni nu au auzit, însă datorită căruia sunt mulţi participanţi care se înscriu, foşti studenţi, care l-au apreciat şi care doresc să-l revadă şi în această postură. Ce aş vrea să menţionez însa despre domnul Chiriac este că am petrecut mai bine de o oră cu dânsul încercând să găsim o zi liberă în agenda sa, şi vreau să-i mulţumesc pe această cale că printre zeci de deplasări în ate ţări, pe lângă munca de la Teatru şi de pregătire a următorului festival, a gasit o zi care să o dedice acestui eveniment. Vom beneficia de dinamica lui Fane Tulpan, primul român care a cucerit vârful Everest şi care, de curând, a fost ales între primi 10 cei mai mari sibieni, dar şi de experienţă de viaţă a lui John Ketchum, un canadian născut în Nairobi, care a trecut prin multiple experienţe corporatiste de top în domenii diverse, însă care a ales într-o zi să–şi urmeze pasiunea, aşa că a început să producă filme şi să pună în scena un festival de film. Nu în ultimul rând, vom avea un mix extrem de interesant între un artist foto, aşa cum este Scott Eastman, un american care trăieşte în Sibiu şi Cristina Bazavan, redactor şef al revistei Tabu, o femeie extrem de dinamică şi activă.

Rep.:  Câţi v-au refuzat din Sibiu? Au fost cazuri de genul ăsta?

O. N.: Surprinzător, majoritatea celor invitaţi atât din Sibiu cât şi din ţară au acceptat, singurele refuzuri primite au fost pe motiv de imposibilitate datorată unor confirmări la alte acţiuni. Majoritatea însă din cei care nu au putut confirma ştiau de TEDx, sau cu aceasta ocazie au intrat pe ted.com şi s-au declarat foarte încantaţi şi doritori să participe pe viitor.

Rep.: Care a fost prima conferinţă TEDx la care aţi participat şi cu ce aţi rămas de pe urma ei? Care este ideea cu care credeţi că ar trebui să plec de la TEDx Sibiu?

O. N.:  Tema TEDx Sibiu este “Dinamica vieţii – Cum pot dinamiza o comunitate prin exemplul personal de viaţă dinamică”. Credem că discursurile vor fi extrem de atractive, fiecare vorbitor este un exemplu de viaţă dinamică, în activitatea lor, în pasiunile lor sau poate în personalitatea lor. Cred că cei prezenţi vor pleca printre multe altele cu confirmarea faptului că amorţeala şi statul pe loc ne ţine în mediocritate, iar singura cale de progres este acea de-aţi urma dinamic visele şi scopurile.

Rep.: De ce o faceţi? Este o franciză, o afacere, câştigaţi ceva pe urma ei?

O. N.: La prima Întrebare am răspuns, cred, deja. Nu este o franciză, un eveniment TEDx este o licenţă luata de la TED.Com, pentru care se poate aplica direct pe acest site. Trebuie doar să ai disponibilitatea şi iniţiativa! Bugetul primei ediţii este creat astfel încât prin încasările din bilete să se acopere costurile de punere în scenă a evenimentului. Câştigul principal nu este financiar, ci acela de a contribui la crearea în Sibiu a unei comunităţi active şi dinamice! De aceea şi proiectul este construit cu şi de oameni care vor să se dezvolte şi să contribuie la aceasta comunitate. Practic, partea de organizare este formată dintr-o echipă voluntară, formata din – în afara de mine - Zeno Popovici, Eduard Stoica, Bianca Aura Grip şi Adrian Bacanu.

Rep.: În încheiere daţi-mi şi câteva detalii tehnice, unde, când, câţi, cine, de ce?

Adrian Băcanu: Evenimentul va avea loc la hotelul IBIS, în a doua jumătate a zilei de 29 octombrie. La eveniment vor participa 99 de persoane – din domenii variate: afaceri, social, arte, cultură, educaţie, medicină şi altele - capabile să aducă schimbări în bine comunităţilor lor, influenţatori locali şi promotori ai inovaţiei în domenii variate de activitate.  Cei interesaţi de participare se pot înscrie pe www.tedxsibiu.ro până în 27 octombrie, trebuind să treacă printr-o procedură de selecţie şi apoi să achite taxa de participare de 149 de lei. În plus, avem şi câteva surprize pentru cei interesaţi. Săptămâna asta – pana în 24 octombrie – pot câştiga una din cele 10 invitaţii la TEDx Sibiu prin concursurile noastre de pe Facebook. Detalii pe pagina noastra www.facebook.com/tedxsibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Yes

Acum 12 ani

TEDX e la Sibiu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus