Duminică,
02.10.2022
Parțial Noros
Acum
16°C

Unde bate arestarea lui Apostu?

Deși procurorii DNA mai instrumentează și alte cazuri de corupție la Sibiu, în care sunt implicate, la fel, nume cu rezonanță, doar cel al prim-procurorului Florin Apostu a izbucnit rapid în public. Și tot ca o premieră, Ilie Carabulea se disculpă de orice ilegalități, trimițând comunicate de presă.

Prim-procurorul Florin Apostu și ofițerul SRI, Tiberiu Popescu, au primit mandat de arestare pentru 29 de zile, săptămâna trecută ei fiind ridicați de acasă și trimiși în detenție la București, după care au fost transferați la Alba Iulia. Vestea ridicării procurorului - în chiar seara zilei în care judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis cererea DNA de reținere a lui Apostu - a ajuns cu detalii și la presa din București care și-a trimis corespondenții la prim-procuror acasă pentru a surprinde imagini cu arestarea acestuia.

Primele stenograme

În urma judecării dosarului la București, au apărut și primele mici stenograme ale convorbirilor telefonice purtate de către Apostu. Acestea au fost publicate de către cotidianul central România liberă.
Tiberiu Popescu: „Cât îi cer?"
Florin Apostu: „Să vedem prima dată despre ce-i vorba!"
Tiberiu Popescu: „Uită-te! Ce dracu să mai dăm bani la toţi avocaţii".
Discuțiile de mai sus fac referire la cazul unei persoane cercetate pentru ucidere din culpă. Aceeași sursă mai face referire și la alte stenograme, din care reiese că prim-procurorului i-ar fi fost promise favoruri sexuale în schimbul soluționării favorabile a unui alt dosar penal.

Procurorii DNA l-au citat pe Tarnu din greșeală

În tot acest caz, încă de acum două săptămâni, a apărut și numele adjunctului Poliției sibiene, Lucian Tarnu. El a fost citat ca martor, dar, odată ajuns în fața procurorilor, lucrurile au luat o cu totul altă turnură: Tarnu a fost confundat. Potrivit unor surse judiciare, comisarul - șef Lucian Tarnu a fost citat pentru că a purtat o convorbire la telefon cu Apostu, în ultimele trei luni. La întâlnirea cu procurorii, Tarnu a negat că ar fi discutat în ultimul timp cu Apostu și a susținut că numărul de telefon nu îi aparține și nici nu l-a folosit vreodată. ”Păi, nu, că numărul e înregistrat pe o firmă, iar dumneavoastră îl folosiți”, au replicat procurorii DNA, în prezența avocaților. În cele din urmă, însă, după ce au ascultat și înregistrările, procurorii au concluzionat că, într-adevăr, nu vocea lui Lucian Tarnu este cea înregistrată în convorbirile cu Apostu. Ci, posibil, a altui polițist sibian. ”Nu vreau să comentez. Este un caz aflat în cercetare, nu pot să declar nimic. Justiția își va face datoria”, a spus scurt, Lucian Tarnu, contactat telefonic.
De cealaltă parte, însă, avocații apărării au speculat această eroare și au invocat-o pentru a arătat ”șubrezenia” probatoriului administrat de DNA. Aceste motive, însă, nu au convis magistrații de la București.

Carabulea se disculpă: nu e acționar

Tot mai multe voci din Sibiu susțin că nu prim-procurorul este ținta principală a acestui caz, ci omul de afaceri Ilie Carabulea. Numele lui a fost vehiculat încă de la reținerea pe 24 de ore a lui Florin Apostu. Motivul: prin intermediul societății Intermedia, la care este asociat Ilie Carabulea, lui Apostu i-a fost dată mită o mașină AudiA8. Mașina este luată în leasing de la Atlassib Leasing, firmă de care Ilie Carabulea se disociază. Într-un comunicat publicat în Tribuna, ziar controlat de Carabulea, Mihu Constantin Toma susține că Atlassib Leasing nici nu face parte din holdingul Atlassib, iar Ilie Carabulea nu are nicio legătură, nefiind asociat sau administrator în cadrul acestui IFN. În fapt, situația este mult mai extinsă: în ultimul timp, Carabulea a ieșit din multe firme pe care le deținea. În locul său au rămas sau au intrat aproximativ aceleași persoane, toate angajate ale lui Carabulea, însă. Astfel este situația la SC Păltiniș Leasing, firmă rămasă cu datorii imense la stat, dar unde numele omului de afaceri sibian nu apare. După cum numele său nu are nicio legătură, în actele oficiale, cu SC Horticola, societate beneficiară a unor finanțări europene pentru amenajarea unei livezi de măr la marginea Sibiului, pe terenul primit la schimb de familia Carabulea de la Agenția Domeniilor Statului.
În fine, într-un comunicat de presă emis săptămâna trecută de către Holdingul Atlassib, Ilie Carabulea susține că, în condiții legale, societățile sale au transmis șapte memorii către Procurorul General al României, fără să primească niciun răspuns. Memoriile cereau rezolvarea unor situații în care instanțele din România au dat hotărâri contradictorii în cazul diurnelor care se cuvin unor foști angajați agenți de turism. ”Nici eu personal, nici Holdingul Atlassib nu am întreprins nicio acţiune ilegală pentru a rezolva vreo problemă juridică. Absolut toate demersurile noastre juridice au fost şi sunt conform legislaţiei în vigoare, inclusiv demersurile adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inclusive în atenţia doamnei Procuror General, Codruta Kovesi”, a declarat joi, Ilie Carabulea, patronul Holdingului Atlassib.
Potrivit stenogramelor din dosarul DNA, Ilie Carabulea ar fi fost înștiințat de Apostu că ”a rezolvat” situația memoriilor fără răspuns, luând legătura cu Codruța Kovesi, procurorul general al României,

Apostu ar putea rămâne în arest șase luni

Arestarea lui Florin Apostu este o măsură cerută de procurorii DNA pe perioada efectuării cercetărilor din cadrul urmăririi penale. Deocamdată, judecătorii au aprobat reținerea pe 29 de zile. Florin Apostu a fost suspendat din funcția de prim-procuror, iar în locul lui lucrează, deocamdată, Paraschiva Turcu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Indoit

Acum 11 ani

Chiar sa fie adevarat ca toata treaba s-a cfacut pentru a-i stoarce lui Iliuta cateva milioane de euro? Sa fi ajuns banditismul la acest nivel?
Raspunde

Bishop

Acum 11 ani

Esti pe aproape.Mai sapa poate dai de fir...
Raspunde

Nosferatu\'

Acum 11 ani

Nu e rau, nu e rau! Oricum avionul nu cade de cat o singura data.
Raspunde

lol

Acum 11 ani

Tinta-i alta, dar putina rabdare...
Raspunde

reteta de succes

Acum 11 ani

sa se ia lista cu beneficiarii autoturismelor inmatriculate pe numele firmei Intermedia si jumatate din dosar e rezolvat ...
Raspunde

turcu

Acum 11 ani

nu i vocea lui tarnu e a lui guta vine milioanele cu saciiii
Raspunde

rrr

Acum 11 ani

cand vine guta la sibiu data viitoare?
Raspunde

ptr deleanu

Acum 11 ani

pai si aeroportuu....
Raspunde

micutu

Acum 11 ani

beker sa fie oare de pe telefonul lui tarnu?
Raspunde

s

Acum 11 ani

ptr micutu: esti un mare dobitoc.
Raspunde

c

Acum 11 ani

w
Raspunde

nimeni

Acum 11 ani

carabulea ar trebui sa kada pt k a facut rau la multi angajati si continua sa faca .i un.......hi de puta
Raspunde

UN TELEFONIST

Acum 11 ani

AR TREBUI ASCULTATE TELEFOANELE LA TOT TRIBUNALUL SI PLANTATE CAMERE VIDEO IN TOT TRBUNALU SI IN BIROURI CULUARE SALI DE SEDINTE
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus