Stagnare cu plăpânde semne de revigorare. Aceasta este previziunea oamenilor de afaceri sibieni în ceea ce privește anul economic 2011. Bugetele calculate pe anul viitor de către marile companii sibiene depind, însă, în unele situații, de deblocarea proiectelor de investiții publice. În ceea ce-i privește pe oamenii de afaceri care lucrează strict cu bani privați, lucrurile sunt mult mai rezervate. Cât privește politicienii, aceștia, dacă provin din partide diferite, nu se mai înțeleg asupra viitorului.
Oamenii de afaceri care activează în unul din cele mai importante domenii ale economiei sibiene, construcțiile, văd diferit valoarea economică a lui 2011. Ioan Tușinean, prin Sinecon și Construcții SA, conducea o echipă de aproximativ 400 de oameni în 2009, fiind unul dintre cei mai importanți contractori locali de investiții publice. În 2010, afacerile au scăzut, dar pentru anul viitor Ioan Tușinean are speranțe de mai bine. ”Cine a scăpat de acești doi ani de criză, cred că va rămâne în picioare și la anul. Din acest punct de vedere, 2011 cred că va fi la fel ca 2010. În schimb, cred că în sfârșit se va da drumul proiectelor de investiții în infrastructura locală. Apă-canalizare, drumuri. S-au cheltuit în ultimii ani mulți bani pentru studiile de fezabilitate, există autorizații de construcți și cred, sper, că actualii guvernanți, pe ultimii zece metri, vor reuși să lanseze investițiile cu bani europeni”, spune Tușinean. Pe baza acestor investiții publice, Ioan Tușinean vede chiar o creștere a cifrei de afaceri, dar una mică. Spre diferență de firmele controlate de Tușinean, cele manageriate de Mircea Bulboacă –Con-A și Unimat, ca să le numim pe cele mai mari, cu peste 500 de angajați – lucrează în special pe proiecte private. Mircea Bulboacă spune că tocmai a discutat cu o serie de investitori privați, în special străini, care preferă, cu toții, să mențină rezerve asupra României. ”Nu cred că vom avea creștere pe sectorul pe care noi activăm. Ar fi bine să nu avem scădere, mai bine spus. În continuare, investitorii străini sunt precauți în ceea ce privește România. Din păcate, totul depinde în continuare de politic, iar aici vedeți ce se întâmplă. Stau legile cu lunile în Parlament, iar după ce trec sunt întoarse de Curtea Constituțională. Stai și te întrebi: mai conduc Guvernul și Parlamentul țara aceasta?”, declară Mircea Bulboacă. Potrivit lui, calculele de viitor sunt reduse la minim, în lipsa unei predictibilități a sistemului fiscal și politic din România. ”Știm cu toții care sunt lucrurile ce trebuie făcute. Cu toate acestea, nu se întâmplă. Știm că trebuie atrase fonduri, dar rezultatele nu se văd”.
Fericiți cei care exportă
Mircea Vescan, prin intermediul Armax, este printre cei mai importanți jucători sibieni din domeniul industriei gazelor naturale din România. Vede un viitor mai bun pentru afacerile sale prin prisma faptului a investit în retehnologizare și, în 2011, are în vedere mai multe contracte cu firme străine. ”Pentru România, lucrurile la văd ca în 2010. Ceea ce mă deranjează, însă, este faptul că românii nu se respectă pe ei. Așteptăm cu toții investiții din afară, în loc să încurajăm cât mai mult capitalul privat românesc. Aceasta ar fi cea mai sănătoasă metodă de creștere economică a unui stat”, crede Vescan. La alt nivel și în alt domeniu face export și Ioan Tămâian, prin intermediul Ion Art Glas. Între 80 și 85% din producția atelierelor sale este destinată piețelor externe. Unde, revigorarea se simte deja. ”Încă din această toamnă se poate vedea o creștere a piețelor externe. De aceea, pentru 2011 văd un an mai bun. Dar nu pe piața din România. Noi, lucrând mai tot timpul pentru piețele externe, am simțit criza cu un an înainte ca aceasta să vină și în România. De aceea, revenirea, o văd undeva prin 2012, abia”, declară Tămâian. Bancherii sibieni au aceeași viziune. ”2011 o să fie la fel de dificil ca 2010, cu excepția celor care lucrează pentru export. Pe piața românească nu se văd, însă, semne de îmbunătățire”, a declarat directorul unei bănci sibiene pentru Turnul Sfatului.
Turismul sibian există și produce
Radu Coica, prin cafenelele și barurile pe care le conduce în centrul istoric al Sibiului, simte direct evoluția turismului la Sibiu. Iar pentru 2011, el este optimist. ”Nu vom avea un consum ca cel din 2007, asta e sigur. Dar va fi o creștere. Nu mult, dar va fi mai bine ca în 2010”, spune Coica. Bugetul orașului Sibiu, însă, nu va suferi modificări ample, a anunțat primarul orașului. Față de exercițiul bugetar încheiat pe 2009 (402 milioane de lei), la începutul lui 2010, consilierii locali au adoptat un buget de 323 de milioane de lei, mult schimbat, însă, în urma măsurilor fiscale adoptate de Guvern pentru ”combaterea austerității”. ”Încă mai lucrăm la definitivarea bugetului. Dar acesta se va situa tot la nivelul celui din 2010”, a spus Johannis. Ceea ce este de remarcat, însă, e faptul că ponderea veniturilor proprii în bugetul din acest an a fost mai mare decât cea din 2009. Acest lucru s-a datorat creșterii bazei de impozitare de la Sibiu.
Politicienii, în trei culori
Culorile anului 2011 din perspectiva liderilor politici locali tind de la roz, în cazul PD-L, la albastru în cazul PNL şi până la negru, în cazul PSD. Democrat-liberalii, fiind la putere, sunt obligaţi să vadă un an viitor cât se poate de optimist. Creştere economică, mai mulţi bani la funcţionari şi revigorarea mediului economic sunt “profeţiile” ministrului Economiei, Ion Ariton, preşedintele organizaţiei PD-L Sibiu. “Eu am convingerea şi uitându-mă şi pe rezultatele economice pe care le avem la nivel de minister, începând cu 1 ianuarie creşterea economică va fi resimţită, chiar dacă ea nu va fi în procente foarte mari, spuneam de acum două luni că undeva la 1-1,5 la sută va fi această creştere. Vă pot spune că avem nişte rezultate extraordinare la export, nu vreau să vă dau cifrele acum, întrucât nu am datele, dar pot să vă spun că exportul până în luna a noua a fost mai mare decât în 2008, o creştere foarte semnificativă", a spus Ariton. Preşedintele PNL Sibiu, Mircea Cazan crede că anul viitor în România va fi marcat de ce se întâmplă pe scena politică din Statele Unite. „Anul viitor va fi marcat de ce se întâmplă dincolo de ocean. Cred în schimbările politice de acolo. Cred de asemenea într-un nou guvern la noi, unul condus de un independent, chiar un guvern de tehnocraţi. ‚Singura şansă a României este ca acest Guvern Boc să plece. Cred în România şi cred într-un premier în persoana lui Klaus Johannis”, a declarat Mircea Cazan. Social-democraţii cred însă că anul 2011 este sub protecţia „planetei Faliment”. „Dacă mai continuăm cu Boc şi Băsescu statul român va falimenta. Ne îndreptăm spre un faliment fără precedent”, spune liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea. Social-democratul spune că măsurile economice luate de actualul guvern nu vor mai putea fi reparate. „Şi cei care i-au votat nu îi mai votează. Aceste măsuri pe care le-au luat, acest drum pe care mergem nu ne duc decât spre distrugere. Distrugerea populaţiei dar şi a lor”, mai spune Cindrea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Ioan Cindrea , Mircea Cazan , Statele Unite , Ion Ariton , Ioan Tămâian , Turnul Sfatului , Klaus Johannis , Pentru România , Mircea Vescan , Mircea Bulboacă , Curtea Constituţională , Radu Coică , Guvern Boc , Ion Art Glas , Ioan Tuşineanu
Vizualizari: 424
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Emila Elzoroaba
Acum 8 ore
Aci Duțu
Acum 8 ore
@Sibian vâlcean
Acum 8 ore
Moș Teacă
Acum 9 ore
Aci Duțu