Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

VIDEO A1. Autostrada de Sibiu

Săptămâna cea mare pică, anul acesta, în decembrie pentru sibieni. Miercuri, 1 decembrie, este plănuită deschiderea circulaţiei pe centura ocolitoare a Sibiului, care, pe o lungime de 17,2 km este botezată autostrada A1. Totuşi, tăierea oficală a panglicii ar putea fi devansată cu o zi sau două: totul depinde de agenda premierului Emil Boc.

În prima zi a acestei săptămâni ar trebui încheiate procedurile de aplicare a marcajelor pe centura Sibiului. Tot în această zi, montarea parapeţilor ar trebui încheiată, la fel şi montarea semnelor de circulaţie şi a indicatoarelor. O parte din acestea au fost deja montate. „Autostrada A1, drumul european E85”, scrie pe cele montate deja la finalul săptămânii trecute. Centura ocolitoare cu profil de autostradă va face parte din viitorul coridor IV paneuropean, pentru care europenii au cerut prioritate. „În decembrie ar trebui lansată licitaţia de execuţie pentru tronsoanele de pe Sibiu – Orăştie. La fel, în stadiu avansat de lucru sunt documentaţiile pentru autostrada care să continue centura Sibiului către Boiţa”, au declarat surse oficiale pentru Turnul Sfatului.
Până atunci, însă, constructorii centurii lucrează într-un ritm de invidiat, mult mai aprig decât cel din vara acestui an. „Au ajuns cele două maşini de aplicat marcaje. Sâmbătă încep lucrul, deşi doar de duminică era programat. Cel târziu luni, vor termina”, au arătat oficialii centurii reporterilor Turnul Sfatului, alături de care au parcurs traseul celor 20,8 km de centură. „Nu credeaţi că o să fie gata. Aşa scriaţi parcă, nu? Ei, ce o să faceţi acum, o să daţi o dezminţire?”, zâmbesc oficialii. Dar şi ei recunosc că, în timpul verii, lucrurile înaintau mult mai lent. „Au început să lucreze într-un ritm bun abia de către toamnă”, recunosc ei.

Ziua inaugurării

La mijlocul săptămânii trecute, prefectul Sibiului, Constantin Trihenea, anunţa directorii de instituţii deconcentrate de la Sibiu să nu îşi facă program pe 1 decembrie. Este ziua în care premierul Emil Boc a fost invitat să vină să deschidă traficul în jurul Sibiului. Dar lucrurile nu erau bătute în cuie. „Nu ştiu dacă e întâi decembrie. Depinde de premier, de agenda dumnealui”, spune Daniela Drăghia, director adjunct în cadrul Companiei de autostrăzi şi drumuri naţionale din România. Nici ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, nu avea agenda completată pentru Ziua Naţională a României. „Încă nu se ştie sigur. Se va stabili zilele viitoare. Veţi primi un comunicat de presă”, a transmis în ziua de vineri, pentru Turnul Sfatului, unul din consilierii Ancăi Boagiu.
La fel, restul autorităţilor locale sunt în stand-by. „Şedinţa festivă cu ocazia zilei de 1 decembrie, depunerile de coroane, sunt programate pentru ora 11. Dar s-ar putea ca programul să fie modificat, în funcţie de inaugurarea centurii”, i-a anunţat pe consilierii judeţeni preşedintele CJ Sibiu, Martin Bottesch.

Veste bună. Dar nu şi pentru Cristian

Inaugurarea centurii ocolitoare a Sibiului ar fi trebuit să fie un prilej de bucurie şi pentru locuitorii Cristianului. Planurile iniţiale, din 2002, ale variantei de ocolire prevedeau că şi Cristianul va beneficia de acest proiect. În 2007, însă, proiectul a fost scurtat. Primarul comunei, Ioan Seuchea, are însă speranţe mari. „Într-un an, doi, se rezolvă şi Cristianul. Vine autostrada, va fi prima porţiune construită, aşa m-au asigurat oameni «de sus». Acum, oamenii de aici, ce să zică după ce au aflat că nu va mai fi centură? La biserică, în dreptul ei, se gâtuie mai tot timpul circulaţia, iar în timpul zilei trebuie să aştepţi şi cinci, uneori zece minute ca să poţi traversa. Dar eu am speranţa că se va rezolva”, spune primarul din Cristian.

O istorie de opt ani

Centura ocolitoare a Sibiului a fost un proiect a cărui execuţie a fost licitată în 2002. Semnarea contractului de execuţie cu Todini a avut loc pe 12 septembrie 2003, iar lucrările au început în primăvara lui 2004. Pe atunci, centura era proiectată să aibă o lungime de 23 de km, din care 14,8 km să fie cu profil de autostradă, iar restul de 8,74 de km să aibă profil de drum naţional. Costurile acestei lucrări prevăzute în contract erau de 52,576 de milioane de euro, din care 75% (39,432) asigurate prin fondurile nerambursabile ISPA. În martie 2005, deşi lucrurile scârţâiau deja, oficialii ministerul Transporturilor au anunţat cu mare pompă prima modificare a proiectului: cei aproximativ şapte din ultimii 8,74 de km de centură nu vor mai fi executaţi cu profil de drum naţional (o bandă pe sens), ci vor fi ridicate la rang de autostradă. Minunea nu a durat mult. În septembrie 2005, cei peste 300 de muncitori angajaţi de italieni au ameninţat cu greva în lipsa unui contract colectiv de muncă. Protestele, „soldate” şi cu mici greve spontane, au durat câteva săptămâni. La numai un an, însă, oficialii de la Todini decid să întrerupă munca, pe motiv că ultima factură, de aproximativ şase milioane de lei, era contestată la plată. Au urmat negocieri şi, în noiembrie 2006, cei de la Todini au reînceput lucrul. Pentru o zi, căci banii promişi de CNADNR nu au mai intrat în conturi. Negocierile au fost reluate inclusiv la intervenţia premierul italian din acea vreme, Romano Prodi, venit la Bucureşti alături de Luiza Todini, managerul companiei de construcţii. În martie 2007, însă, decizia de reziliere a contractului a fost luată. Până în acel moment, stadiul oficial al lucrărilor anunţat de CNADNR era de 39,74%, iar plăţile efectuate numărau 23,19 milioane de euro.
Ceea ce a urmat este istorie recentă. În 2008, centura a fost împărţită în două secţiuni: prima de 14,8 km de autostradă, iar a doua, formată din 2,4 km de autostradă şi 3,6 km de drum judeţean (106B), care urma reabilitat.
Prima secţiune a fost atribuită consorţiului format din Max Boegl – Geiger – Comtram, pentru 48,8 milioane de euro (fără TVA). Cei de la Comtram s-au retras încă de început din asociere, fără să mai contribuie la constituirea garanţiei de bună execuţie. La finele lui 2009, secţiunea a doua a centurii, lucrare estimată la 18 milioane de euro înainte de licitaţie, este atribuită firmei Vectra Service din Braşov, pentru suma de 9,6 milioane de euro. Braşovenii au făcut minuni: deşi au început lucrul abia în primăvara acestui an, au terminat mare parte din lucrare cu mai bine de patru luni mai devreme.

Garanţie de doi ani

Lucrările la centura ocolitoare a Sibiului au o garanţie de doi ani. Dacă includem şi taxa pe valoare adăugată, preţul centurii este de aproximativ 93 de milioane de lei. Sumele provenite din fondurile ISPA au fost deja facturate integral, restul lucrărilor de executat urmând a fi achitate din fonduri guvernamentale. Tot în cursul acestui an este preconizată şi darea în folosinţă a unei bune părţi din sistemul de iluminat al nodurilor de pe centura ocolitoare a Sibiului.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

35 comentarii

Speranta

Acum 13 ani

In sfarsit un lucru foarte bun pentru Sibiu in afara de anul 2007 :)
Raspunde

eu

Acum 13 ani

sa vedeti ce utila va fi cand se va baga taxa de autostrada si toti tiristii vor prefera sa intre in Sibiu decat sa plateasca te miri cat pentru a ocoli , pe autostrada!!! asta daca nu cumva se va face tot coridorul 4 si atunci este mult mai utila...mai avem de imbatrinit nitel....
Raspunde

kelemen

Acum 13 ani

ma pish pe ea de autostrda ca io nam ce manca si autostrada imi trebe mie acuma. niste lingai pedelisti si udemeristi, huoo.
Raspunde

gigi contra

Acum 13 ani

bravo tuturor celor care au facut posibila implinirea rugaciunilor sibienilor si tiristilor....un drum bun si afara din oras. Nu PD-L sau PSD a dat banii ci toti romanii si UE asa ca nu avem de ce sa ne ferim sa recunoastem ca este o realizare in adevaratul sens al cuvantului. Eu locuiesc pe unde trec (inca) masinile grele, asa ca nu va suparati ca ma bucur asa de tare. MULTUMIIIMMM !!! (lui Dumnezeu).
Raspunde

gigi contra

Acum 13 ani

bravo tuturor celor care au facut posibila implinirea rugaciunilor sibienilor si tiristilor....un drum bun si afara din oras. Nu PD-L sau PSD a dat banii ci toti romanii si UE asa ca nu avem de ce sa ne ferim sa recunoastem ca este o realizare in adevaratul sens al cuvantului. Eu locuiesc pe unde trec (inca) masinile grele, asa ca nu va suparati ca ma bucur asa de tare. MULTUMIIIMMM !!! (lui Dumnezeu).
Raspunde

ioio

Acum 13 ani

Nu credeam sa vad vreodata, a ma plimba pe dansa !
Raspunde

pentru kelemen....

Acum 13 ani

Tu poti sa te pishi unde vrei, insa centura ocolitoare a Sibiului era mai mult decat necesara orasului nu tie personal.... Daca n-ai ce manca ar trebui sa renunti la abonamentul de net si sa-ti iei un kil de carnati....
Raspunde

J

Acum 13 ani

Este un lucru extraordinar ca s-a terminat si centura asta a Sibiului.Toti care sunt acizi la adresa ei sunteti praf.Nu inteleg ce-i cu panoul ala verde cu A1 Bucuresti-Pitesti-Brasov in fata ca de la centura pana la A1 mai trec vreo 4 ore si mii de nervi pe Valea Oltului.
Raspunde

carmen

Acum 13 ani

felicitari tuturor care au pus umarul la munca pentru aceasta centura ocolitoare.eu cred ca este necesara centura si ca multi vor opta sa ocoleasca sibiul si nu sa intre prin oras.
Raspunde

Luci Savu

Acum 13 ani

Am crescut pe Rahovei, cu tiruri pe la geamuri 24/7 si sincer chiar nu ma intereseaza al cui e meritul dar nu va pot spune cat de fericit o sa fiu cand nu o mai treaca tiruri prin Sibiu ca sa nu mai vorbesc masinile care tranziteaza Sibiul. Sper sa nu se dea drumul la centura dupa 2,3 zile doar pentru ca nu ajunge Boc. Asta ar fi chiar bataie de joc si lipsa de respect. Cat despre ce a zis Kelemen... ticule.... ai vrea cumva ca din banii care s-au folosit pentru centura sa iti cumparam de mancare sau care e ideea? Sa sti ca e un lucru bun ca e gata.. acum poti merge pe centura la ...
Raspunde

idem

Acum 13 ani

la fel ca si la alte investitii din Sibiu (vezi sala Transilvania, centrul istoric, etc) se gasesc carcotasii de serviciu sa comenteze aiurea ca nu ebine, e treaba de c..., partidele noastre (toate EXACT la fel) sa-si trabiteze ca mare victorie ba inceputul, ba continuarea, ba sfarsitul lucrarilor! Dupa care vine si onor conducerea locala cu fitile, vezi doamne ce contributie majora ar fi avut! Adecarul e ca orice investitie a fost si va fi facuta din BANII NOSTRI - fie ei donati ca si impozite obligat fortat la bugetul national sau european!!! Asa ca, vorba mini-fotbalistului de la Steaua: MUCLES si pupati-ne mainile, politicieni ce ati uitat pe spatele cui traiti si pe cine trebuie sa slujiti, c apartea leului v-o trageti TOTI fara nicio jena! Macar la nivel declarativ, multumiti cui trebuie!
Raspunde

pentru J

Acum 13 ani

Centura Sibiu este o bucatica a A1 Bucuresti-Nadlac.
Raspunde

unu

Acum 13 ani

pt \"kelemen si eu\", eu zic ca mai bine dau un ban in plus si merg pe autostrada decat sa merg pe drumul national pe care vine unu obosit sau nervos de te miri de unde si intra in depasire sau adoarme la volan si te nenoroceste pe viata si aici nu e vorba ca au facut-o pdl sau udmr sau psd ci e vorba de o minima civilizatie pe care noi inca nu o avem, aceea de a gandi inainte de a spune unele chestii, daca nu o sa se construiasca macar o autostrada dintr-o parte in alta a Romaniei atunci o sa vedeti ca nu o sa ajungem nici macar la nivelul ungariei de acum in 20 de ani
Raspunde

J

Acum 13 ani

Si bucatica aia de vreo 250 km pe valea oltului cand vine??????nu ti-ai pus intrebarea asta?
Raspunde

superderas

Acum 13 ani

ce bine de fetite, ca amu au unde munci
Raspunde

Coco

Acum 13 ani

si de tine superderas ca numai trebuie sa faci deplasari la Brezoi
Raspunde

superderas

Acum 13 ani

te las pe tine coco sa mergi la fetitele de centura, alea stirbe si sifilitice; eu am standarde mai inalte
Raspunde

Dan

Acum 13 ani

Felicitari pentru video, iar alegerea celor 2 melodii e de bun gust!
Raspunde

craioveanu

Acum 13 ani

felicitari! sper sa se faca si pe la noi asa ceva mai ales ca astia de ford tot preseaza in sensul asta. oricum ma bucur ca se face ceva si in alta parte nu doar la cluj, ca de vreo 6 ani de zile toata tara pompeaza bani in orasul ala!
Raspunde

liu

Acum 13 ani

mare realizare sa termini jumate de centura in 8 ani, hai la mai mare, inca 8-10 ani si a scot dupa cristian
Raspunde

SBcip

Acum 13 ani

Ca sibian sunt mandru,ce mai conteaza cand se inaugureaza,important e sa participe boc si primarul cu BMW-ul la 250km/h sa probeze siguranta centurii!!
Raspunde

Dit

Acum 13 ani

Felicitari ptr clipul video, echipei TS! Foloseste mult familiarizarii sibienilor cu noul traseu rutier. Cat de realizarea centurii, Slava Domnului ca am ajuns aici! Bravo, Ariton! Cred ca e timpul sa invatam sa lucram impreuna, cetateni, administratori locali, reprezentanti in Parlamentul si/sau Guvernul Romaniei. Vorba Aliantei Civice: \"Numai impreuna putem reusi!\" Felicitari si pentru constructorii care au finalizat lucrarea in timp record, dupa cel irosit cativa ani. Sa speram ca vom avea si Culoarul IV european cat mai curand, pentru ca altfel UE va gasi alte trasee spre Balcanii de sud. Doamne ajuta!
Raspunde

micul sceptic

Acum 13 ani

SBcip, ca sibian si eu sunt fericit ca scapam de traficul greu si o mare aprte din traficul mai putin greu. cat despre faza cu testarea sigurantei centurii, cu 250km/h sunt cam sceptic, stii de ce? fiindca din ce am vazut pana acum pe inregistrari, filmate din masini care depaseau camioanele firmelor de constructii, varianta e cam ingusta.....eu am dubii daca e indicat sa lase mai mult de 110km/h limita, personal nu as vrea sa fiu prin preajma cand are loc un accident la 130km/h, cat e limita legala pe drumurile cu regim de autostrada din Ro. in rest, bine ca poimaine pe vremea asta nu o sa mai circule TIR-uri prin Sibiu!
Raspunde

Str Rahovei

Acum 13 ani

si eu stau pe rahovei si cred ca aceasta centura e cel mai bun lucru pt sibiu din 2007 si pana acum, indiferent de cine e facuta, dar totusi cred ca ariton merita felicitari pt presiunile facute ca aceasta centura sa fie gata... pt ca e urat ca din 5 in 5 minute sa auzi cum trec tirurile dar \"fitele de balcescu\" nu au de unde stii asta
Raspunde

K.Samuel

Acum 13 ani

Foarte, foarte bine. Cand a venit Boc si a zis ca o sa fie gata pana la 1 decembrie, toata lumea cronic pesemista a sarit cu gura pe el. Abia astept sa dau o tura pe eaaaaa! Am tot mers si am incercat sa ma furisez inainte sa-i dea drumul si am reusit o singura data de la Selimbar la Obi.
Raspunde

K.Samuel

Acum 13 ani

Ah si inca ceva. Cand a fost dat contractul la Vecta Service, compania romaneasca, foarte multi au zis ca-s ai PDL-ului si o sa fie bataie de jos samd. <br><br>Nu vreau sa fac campanie PDL-ului ci vreau sa fac campanie cu toata rasuflarea optimismului de care poporul asta este atat de lipsit. Fara pic de optimism nu o sa avem vreodata vlaga sa realizam ceva. Sunt constient ca vom deveni optimisti treptat, si astfel de lucruri participa la acest esential progres al mentalitatii noastre de grup.<br><br>Pana una alta, haideti pe centura la o sampanie :))
Raspunde

adi

Acum 13 ani

Cred ca este o realizare benefica atat sibienilor dar si celor care sunt in tranzit iar la intrare in Sibiu sa fie interzis circulatia masinilor cu tonaj mai mare de 7,5. Sper sa continue mai departe catre Orastie samd.
Raspunde

pentru craioveanu

Acum 13 ani

sugy sula la toti clujenii! pai clujul a dat bani la bugetul statului de 20de ani si abia in ultimii 6 a beneficiat de ceva investitii! da la tine la mafiotii din oltenia nu s-au bagat bani bou draqu?
Raspunde

OvidiuC

Acum 13 ani

E o mare realizare pentru Sibiu si nu numai... In sfarsit a fost finalizata... SCUZE de offtopic.... va rog frumos cum se numeste piesa de la Phoenix care e la finalul filmuletului, cea cu \"dati-mi viata inapoi\" ?
Raspunde

altcineva pt. craioveanu

Acum 13 ani

Daca te-ar interesa putin ce se intampla in tara ta ai stii ca Sibiul este unul dintre cele mai mari judete care aduc bani la stat si unul dintre judetele cu cele mai mici beneficii de la stat... in rest, numai de bine! o mare realizare, un mare beneficiu pentru sibieni si pentru cei care tranziteaza orasul...
Raspunde

pt. altcineva

Acum 13 ani

Vorbesti prostii, Sibiul nu este nici macar printre primele 10 judete care \"aduc bani la stat\" , asa cum te-ai exprimat tu! Mai repede aduce bani statului german sau austriac, decat Romaniei.
Raspunde

SBcip

Acum 13 ani

Important sa se investeasca in Transilvania ce se intampla peste Carpati nu ma intereseaza!!!
Raspunde

@ SBcip

Acum 13 ani

Precis o sa vina cineva sa investeasca direct in matul tau gros de mitocan din Marginime!
Raspunde

SOFER DE DUMINICA

Acum 13 ani

Sarmani romani, va bucurati ca niste copii care s-au uitat 20 de ani in vitrina si au primit ambalajul de la jucarie in final. Pai daca topaiti atata pentru 10-11-15 km, peste 2 secole o sa avem si noi autostrazi ca lumea. Nu vedeti ca astia isi bat joc de voi si va iau de prosti. Oare de ce?
Raspunde

pentru Kelemen

Acum 13 ani

Du-te si munceste pomanagiule.Nu cunosc om muncitor care sa moara de foame si care sa se pise pe munca altora.Oare tu esti exceptia?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus