Miercuri,
30.11.2022
Cer Senin
Acum
6°C

ADS nu mai e ciuma. A devenit si muma

Câteva sute de sibieni vor fi împroprietăriți, în viitorul apropiat cu aproape 500 de hectare de teren, aflate la marginea orașului. După ce și Turnul Sfatului a semnalat anomalia, reprezentanții Agenției Domeniilor Statului au aprobat transferul sutelor de hectare către Primăria Sibiu, care, mai departe, să transmită dreptul de proprietate a celor aflați pe deja celebra Anexă 30.

Anexa 30 a Comisiei locale pentru stabilirea drepturilor de proprietate sunt trecute numele câtorva sute de sibieni care, în urma Legii 247 din 2005, au câștigat în instanță dreptul de a primi în natură terenurile confiscate de regimul comunist. Cei de pe Anexa 30 sunt acei sibieni care nu și-au mai putut primi terenurile pe vechile amplasamente.

Control la ADS

Turnul Sfatului a publicat la începutul acestui an o serie de articole referitoare la schimbul de terenuri între Agenția Domeniilor Statului și familia magnatului sibian Ilie Carabulea. În urma acestei operațiuni, Ilie Carabulea și soția sa au devenit proprietarii a aproape 100 de hectare de teren, aflate în spatele Târgului Obor. Articolele publicate au dus și la demararea unei anchete din partea Ministerului Agriculturii. Inspectorii Corpului de control al ministrului au verificat la ADS mult mai multe aspecte, printre care și situația terenurilor cerute de Primăria Sibiu pentru a împroprietării sibienii aflați pe Anexa 30. „E rea voinţă acolo, vă spun, e un război interinstituţional”, declarau în vară, pentru Turnul Sfatului, surse din rândul inspectorilor de control. În câteva luni, însă, situația s-a deblocat.

Sute de hectare

Situația blocată la care făceau referire inspectorii Ministerului făcea referire la două solicitări făcute de Primăria Sibiu către ADS. Prima, din iunie 2009, prin care administrația locală solicita Agenției 393,3 ha de teren în zona Agromixtă Dealul Ocnei. Alături de această suprafață, Primăria a mai solicitat alte 111,54 ha în zona Agrimex Șura Mică. „În data de 8 aprilie 2010 documentaţia pentru cererea privind terenul Agrimex a fost returnată Primăriei Sibiu, prin intermediul Prefecturii, pentru clarificări. Cererea pentru terenul Agromixtă încă nu a primit nici un răspuns”, arătau reprezentanții Primăriei Sibiu în iunie. De atunci, însă, rapid, problema s-a deblocat.
”Dosarul pentru Agromixta Dealul Ocnei a fost finalizat. Primii 20 de sibieni au fost puși în posesie în această săptămână. Urmează să ne fie transferate și celelalte terenuri, iar pe parcursul finalizării documentațiilor, cei de pe Anexa 30 vor fi împroprietăriți”, a declarat viceprimarul Virgil Popa pentru Turnul Sfatului.
Printre primii 20 de ”proaspeți proprietari” se numără și Biserica Ortodoxă, ai cărei reprezentanți de la Sibiu au semnat pentru primirea în proprietate a cinci hectare de teren.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

patrik

Acum 11 ani

nu te-ai saturat, bai loaza, de subiectul asta anost? o sa mori cu ads-eul asta in gat, mercenare si n-o sa stie nici groparii ca te-ai stins din prostice si ura oligofrenule! esti de rasul curcilor beleanule...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus