Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Sibiul, dupa centura: verde

Piste de biciclete care să unească centrul cu toate cartierele oraşului, parcări supraetajate, modificarea unor intersecţii sau a timpilor de semaforizare: acestea sunt doar câteva din proiectele pe care deschiderea traficului pe centura Sibiului le deblochează în oraş. Până la sfârşitul acestei săptămâni, „tiriştii” care ratează intrarea pe centură mai sunt iertaţi de poliţie. Abia apoi vor fi şi amendaţi.

Centura ocolitoare a Sibiului a fost, în prima săptămână de la deschidere, obiectiv turistic pentru şoferii acestui oraş. După cum a avut timp, fiecare a venit „să vadă minunea”. „Da, e perfectă. Am venit şi cu fiul meu pentru că am vrut să vedem autostrada de lângă Sibiu. Dar cel mai bine e că o să iasă traficul greu din oraş”, spune şoferul unui Opel Vectra, încărcat cu alţi trei prieteni în maşină şi oprit la primul semafor la intrarea în oraş.
Între 15.000 şi 17.000 de maşini vor ocoli Sibiul, au calculat reprezentanţii Drumurilor Naţionale. „Avem un studiu care arată că Sibiul era tranzitat de 7.500 – 8.000 de maşini la fiecare opt ore. După estimările noastre, însă, aproximativ 30% din aceste maşini vor continua să tranziteze oraşul”, spune Liviu Creţu, directorul secţiei sibiene a Drumurilor Naţionale.

Fără vitezomani

Încă din prima zi de trafic, pe centura ocolitoare a Sibiului a fost postată o maşină a poliţiei dotată cu radar. „În fiecare zi un astfel de echipaj va fi pe acest sector de drum”, spune Luciana Balteş, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu. Deocamdată, vitezomani fie nu au fost, fie nu au fost prinşi de radar. Cea mai mare viteză înregistrată de poliţiştii sibieni în ziua de joi a săptămânii trecute a fost de 113 km/oră, sub limita legală de 130 de km/oră.
Traficul, însă, nu a fost la nivelul normal. „Mare parte dintre şoferii de TIR din România se anunţă prin staţie legat de deschiderea centurii ocolitoare. În ceea ce-i priveşte pe şoferii străini, aceştia folosesc de obicei GPS-ul, iar hărţile nu sunt încă updatate”, susţin poliţiştii rutieri. Aceştia au o perioadă de graţie de o săptămână pentru TIR-urile care încă mai tranzitează Sibiul. După această perioadă va începe şi perioada amenzilor. În plus, săptămâna trecută, intrarea pe centură nu era semnalizată dinspre Cristian.

Încep propunerile

Scoaterea traficului greu din oraş s-a simţit, în mod evident, în ultima zi a săptămânii trecute. „Păi, nu vedeţi şi dumneavoastră? E liber. Mult mai liber. Sper să fie şi mai şi”, spune un şofer de taxi.
Pentru administraţia locală urmează o perioadă de studiu. În primul rând, ceea ce vor fi cu siguranţă şi mai rapid modificaţi sunt timpii de semaforizare, mai ales la intersecţiile cu Alba Iulia – Şaguna Milea şi Ştefan cel Mare. La intersecţia Dima cu Calea Dumbrăvii ca redeveni prioritară Calea Dumbrăvii, iar intersecţia Maramureşului cu Alba Iulia (înainte de McDonalds) va oferi un surplus de timp pentru cei care vin dinspre cartierul Ştrand. „Deja au început şi finalizat în mare parte frezarea acelor porţiuni de drum care au denivelări cauzate de drumul greu. Sunt făcute şi ultimele lucrări de astupare a gropilor”, spune Virgil Popa, viceprimarul Sibiului.
Tot în perioadă de studiu sunt şi reprezentanţii Poliţiei sibiene. De exemplu, una dintre zonele studiate este intersecţia de la intrarea în Şelimbăr cu ieşirea din Shopping City, „giratoriul” transformat în intersecţie dirijată cu alte cuvinte. „Vom urmări modul în care se va circula în zonă, felul în care va evolua traficul. Dar, această evoluţie va fi analizată mai ales după perioada sărbătorilor, care nu este concludentă pentru traficul din zonă. Apoi, se va lua o decizie, dacă acea intersecţie va redeveni sens giratoriu”, spune Luciana Balteş, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

Marile proiecte, în curtea Primăriei

Cele mai mari proiecte care să îmbunătăţească traficul în Sibiu rămân, însă, în atribuţiile Primăriei Sibiu. De la micşorarea timpilor parcurşi între staţii de autobuzele Tursib şi până la sistemul de parcări. Pentru acesta din urmă, reprezentanţii Primăriei Sibiu au reînceput proiectarea primei parcări supraetajate din oraş. Aceasta este planificată să fie ridicată pe cel puţin patru nivele, pe terenul aflat între Casa de cultură a sindicatelor şi sediul BCR, teren aflat în proprietatea oraşului.
Această soluţie urmăreşte rezolvarea parcărilor în special pentru zona bulevardului Victoriei, unde, între Tribunal şi intersecţia cu strada Rennes, parcările recent amenajate au îngustat în mod serios limitele traficului. Rezolvarea acestei situaţii ar da posibilitatea demarării unui alt proiect important: pistele de biciclete.
La sondajul de opinie efectuat de cei care au realizat PUG-ul Sibiului, unul din cinci sibieni a numit ca necesară pentru Sibiu centura ocolitoare. Şi tot atâţia au enumerat că oraşul mai are nevoie, pe lângă străzi asfaltate, trotuare şi parcări, şi de piste pentru biciclete.
"Primarul Klaus Iohannis a desemnat o echipă din Primăria Sibiu şi serviciile subordonate să găsească posibilităţi de extindere a pistei pentru biciclete din municipiul Sibiu. În prezent se lucrează la acest concept”, a declarat Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei. Intenţia este una cel puţin îndrăzneaţă: toate cartierele din Sibiu să fie legate de centrul oraşului prin piste de biciclete.

Sibienii ar achiesa

Tudor Popa este unul dintre principalii susţinători ai Masei Critice de la Sibiu, colectivitatea celor care folosesc bicicletele ca mijloc de deplasare în oraş. Până acum, o dată pe lună, câteva zeci de ciclişti se strângeau pentru a face o tură de oraş pe două roţi. Numărul adepţilor acestui mijloc de transport, de folosit chiar şi pe temperaturi mai joase, ar putea creşte, în condiţiile unei reţele adecvate de piste, crede Tudor Popa. „Cu siguranţă. De exemplu, eu am zece prieteni care folosesc bicicletele, dar ale căror soţii se feresc de acestea, de frica traficului, de teama TIR-urilor. O dată rezolvată această problemă, mai ales dacă vor fi amenajate şi piste, numărul celor care vor folosi bicicletele va creşte”, spune Tudor Popa.
Noul plan urbanistic al Sibiului prevede trasee ciclistice integrate principalelor bulevarde şi străzi colectoare din oraş.



Trasee propuse pentru piste pentru biciclete

Noul PUG al Sibiului prevede deja amenajarea unor trasee pentru cicliști, în special pe străzile din jurul orașului. Acestea ar urma să ofere acces bicicliștilor în oraș prin intermediul pistelor amenajate pe marginea principalelor bulevarde.

Traseul Cibin (amenajat adiacent albiei rîului): Cristian – zona naturală protejată lunca Cibinului – Turnişor/Cîmpşor – şos. Alba Iulia – Piaţa Cibin (Centrul Istoric) – Independenţa – cartierul Reşiţa – Guşteriţa (intersecţia cu Traseul Valea Săpunului) – Bungard – Mohu.

Traseul Valea Săpunului (amenajat adiacent albiei pîrîului): Răşinari – Hanul Dumbrava (Hilton) – Cimitir – Piaţa Rahova – Kaufland (DN1) – Vasile Aaron – Broscărie – Centrul Economic Est – Valea Cibinului (Guşteriţa, intersecţie cu Traseul Cibin)

Traseul Valea Rusciorului (amenajat adiacent albiei pîrîului): Rusciori – str. Salzburg (cu ramificaţie spre Şura Mică) – Centrul comercial planificat (capătul liniei de tren urban) – Zona rezidenţială NV (planificată) – cartierul Tineretului – cartierul Veteranilor – cartierul Marmeladă – Spitalul de Neurologie – Cibin (intersecţie cu Traseul Cibin)

Traseul Viile Sibiului (amenajat adiacent canalului): Şura Mare – Viile Sibiului – traversare
autostradă – Stadionul Independenţa (Obor) – strada Cerbului (intersecţie cu Traseul Valea
Rusciorului)

Traseul Valea Fărmăndoalei: zona naturală protejată Fărmăndoala – Cimitirul Guşteriţa – str. Ceaikovski – Cibin (intersecţie cu Traseul Cibin)

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Geork

Acum 13 ani

eu cred ca ar fi bine reintroducerea tramvaiului in oras.
Raspunde

x

Acum 13 ani

eu sustin reintroducerea troleibuzelor....insa cat avem un popa la tursib e greu
Raspunde

sibian

Acum 13 ani

62 de orfani de la casa de copii din Sibiu si-au lasat cismulitele in fata fast-food-ului Simba de pe calea dumbravii, in asteptarea lui Mos Nicolae... Fii si tu MOSUL LOR si lasa-le ceva in cismulitele.... MAI AI TIMP PANA MAINE DIMINEATA LA ORA 12:00
Raspunde

sibian

Acum 13 ani

62 de orfani de la casa de copii din Sibiu si-au lasat cismulitele in fata fast-food-ului Simba de pe calea dumbravii, in asteptarea lui Mos Nicolae... Fii si tu MOSUL LOR si lasa-le ceva in cismulitele.... MAI AI TIMP PANA MAINE DIMINEATA LA ORA 12:00
Raspunde

Adrian

Acum 13 ani

Pistele de biciclete si parcarea supraetajata ar fi foarte bine venite. Ma bucur ca dupa atatia ani se vede si centura terminata, dar tot gred ca ne miscam mult prea incet fata de altii!
Raspunde

un sibian

Acum 13 ani

diferenta intre Germania si Romania este ca daca nemtii te prind ca faci o gresala in trafic iti aplica legea instantaneeu...in Romanica ii lasam pe soferii de TIR si multi alti ignoranti sa tranziteze in continuare Sibiul, desi pe drumurile publice esti obligat sa te respecti semnele de circulatie...deci ar fi trebuit sa vada indicatoarele si sa foloseasca centura!!!
Raspunde

Dodi

Acum 13 ani

Si eu is pentru reintorducerea tramvaiului in oras!
Raspunde

andrei

Acum 13 ani

strainii nu stiu de centura deoarece nu este semnalizata ca o centura la intrare...
Raspunde

tramvai

Acum 13 ani

e o prostie ideea tramvaiului in oras! colosi de metal care prin vibratii strica asfaltul, plus ca accidentele sunt din cele mai grave!
Raspunde

Alexa

Acum 13 ani

tramvai dinnou in oras !! realizat din materiale usoare ca in unele orase din vest. refacuta vechea ruta istorica(gara-balcescu-victoriei-calea dumbravii) si tramvai orbital(valea aurie-hipodrom-vasile aaron) de facut se poate. doar sa \'vrem\' ! primarul parca prin 2004 PROMITEA reintroducerea tramvaiului
Raspunde

un sibian

Acum 13 ani

un tramvai modern care sa faca legatura si cu zonele industriale / limitrofe ar fi grozav!!! evident nu-si are locul in centru!
Raspunde

Geork

Acum 13 ani

ceii care se semneaza \"un sibian\" sau \"sibianul\" nu va mai dati cu parea pentru ca nu sunteti si nu aveti habar de ceva de prin orasul asta.
Raspunde

un biciclist

Acum 13 ani

piste de biciclete: suna excelent !! in sfarsit administratia fdgr vine sa aplice masuri inspirate din vest. puteau fi incepute mai devreme ... sper sa nu dureze la fel de mult ca si realizarea centurii.
Raspunde

cadrilater

Acum 13 ani

pistele pentru biciclisti nu pot inlocui mijloacele de transport in comun: tramvaie, troleibuze, autobuze, acestea ramanand o problema acuta a orasului.
Raspunde

Jimmy

Acum 13 ani

Ma nucur ca e gata centura, o mare realizare a politicienilor sibieni din guvern, sper ca proiectele lor sa fie aprobate in parlament cat mai repede, dar opozitia pune bete in roate, in loc sa isi faca treaba, si sa vina la sedinte ei stau pe acasa sau te miri pe unde, dar doresc sa le fie acordate, din plin toate drepturile, ca si cum ar fi fost prezenti. Eu sunt nevoit sa lucrez 10 ore pe zi, fie ploaie, fie frig, cald, iar daca lipsesc mi se taie orele. Rusine parlamentariloi care nu isi fac traba. Mergeti la sedinte chiar daca nu sunteti de acord, looserilor. Felicitari Ralucai Turcan, pt proiectul sau privind reabilitarea spitalului judetean. Hai sa ii incurajam pe parlamentarii sibieni si proiectele lor legate de bunastarea sibiului si a sibienilor!!!
Raspunde

jimmy

Acum 13 ani

*bucur
Raspunde

pt jimmy

Acum 13 ani

jimmy du-te la 1 control...
Raspunde

biciclist

Acum 13 ani

mai bine ar deschide iohannis pentru biciclisti toate strazile pe care a bagat sensul unic. de ce a pus sens interzis pe stefan cel mare de la negoi pana la politie? de ce blocheaza accesul biciclistilor pentru parcarile automobilistilor?
Raspunde

eu ;)

Acum 13 ani

jimmy-sor tata...lasa-ne cu papagalismele tale si treci in pana mea la strans de oale.....nu mai fa tu propaganda la astia de la PDL....papagal mic de la PDS, ce esti tu
Raspunde

eu ;)

Acum 13 ani

papagal mic de la PDL, ce esti tu....
Raspunde

VARLAAM

Acum 13 ani

Pista de biciclete,o initiativa buna.Din Sibiu pana la Cristian.Un tranvai ar fi bine venit.
Raspunde

VARLAAM

Acum 13 ani

Tin sa felicit pe d-na RALUCA TURCAN pentru proiectul de reabilitare a spitalului judetean Sibiu.
Raspunde

@VARLAAM

Acum 13 ani

Korect, un tramvai cu aer conditionat si piscina ar pica numai bine la sibieni. Si calatoriile sa fie gratuite, si accesul la utilitatile din tramvai de asemena gratuite. Si sa se filmeze scenele de sex fierbinte din piscina, sa se proiecteze actinea live in salile de sedinta cu parintii de la scoli si licee din toata tara, sa se minuneze lumea de ce confort ne bucuram in mijloacele de transport in comun!
Raspunde

andrei din bucuresti

Acum 13 ani

Felicitari pentru centura sibienilor. Bravo.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus