Joi,
20.03.2025
Cer Senin
Acum
7°C

Demonstratie gastronomica live in Dumbrava Sibiului: pomana porcului, slana si toate cele

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA invită vineri de la ora 12:00, la Cârciuma din Bătrâni, toţi doritorii de preparate tradiţionale din carne de porc care vor să îşi facă cumpărăturile pentru masa de Crăciun. Muzeul sibian a programat o demonstraţie practică de pregătire a tradiţionalei reţete Pomana porcului şi a produselor preparate din carne de porc.

După organizarea mustăriei, Muzeul ASTRA pregăteşte în colaborare cu restaurantul Cârciuma din Bătrâni o nouă prezentare a unei tradiţii româneşti. Vor fi prezentate etapele preparării porcului de Crăciun: sacrificarea, pârlirea pe foc de paie, separarea cărnii, a slăninii, oaselor etc. în funcţie de tipul acestora şi de modalităţile de folosire, pregătirea şi prezentarea pomenii porcului. Este un bun prilej de redescoperire a tradiţiilor româneşti autentice şi de retrăire a atmosferei specifice satului tradiţional.

Obicei din străbuni, sacrificarea porcului se face înaintea sărbătorii Naşterii Domnului, de Ignat, în data de 20 decembrie, când în calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Ignatie Teoforul. Pomana porcului, este denumirea pe care o poartă masa care se dă după terminarea treburilor care includ pregătirea produselor specifice din carne de porc: cârnaţi, caltaboşi, tobă etc.

 

Felul de mâncare tradiţional, numit Pomana porcului, este obţinut prin prăjirea bucăţilor de carne (bucăţi de muşchi, ficat, slănină, coastă, falcă, reprezentând toate părţile animalului sacrificat) în grăsime. Conform tradiţiei alături de mâncare se serveşte ţuică tradiţională sau vin.

Doritorii pot servi atât pomana porcului, cât şi celelalte produse preparate din carne de porc, dar şi vin şi ţuică la Cârciuma din Bătrâni. Evenimentul face parte dintr-un program de animaţii pe teme de tradiţii culinare propus de Muzeul ASTRA, alături de restaurantul Cârciuma din Bătrâni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

4 comentarii

Pofta buna!

Acum 14 ani

Si cu postul cum stati?!? Aduceti si un popa sa spovedeasca bucatele :)
Raspunde

calendar

Acum 14 ani

Care vineri?
Raspunde

Vineri

Acum 14 ani

Vineri 10 decembrie
Raspunde

@ vineri

Acum 14 ani

De unde stii? Ca in articol nu scrie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus