Marţi,
29.11.2022
Innorat
Acum
0°C

”S-a terminat criza?” se intoarce: bugetul Consiliului Judetean, cu 61% mai mare fata de 2010

Aproximativ 359 de milioane de lei este bugetul estimat de Consiliul Județean Sibiu pentru anul 2011, un buget considerabil mai mare decât cel din acest an, de aproximativ 241,5 milioane de lei.
Creșterea imensă - cea mai mare din ultimii zece ani - se datorează fondurilor europene atrase pentru proiecte de infrastructură. Vârful finanțării acestor proiecte este anul 2011. Astfel, dacă în 2010, fondurile europene trecute prin bugetul județean pentru achitarea unor investiții au fost în valoare totalp de 28,74 milioane de lei (aproape 12% din bugetul total), anul viitor ponderea fondurilor europene va crește în bugetul județean la 25%. Mai precis, valoarea totală a finanțărilor europene este de peste 88 de milioane de lei.


Bugetul de stat, incertitudini

Alături de cele 88,2 milioane de lei așteptate să intre în Sibiu din fondurile Europei, partea de cofinanțare la care se obligă Statul Român din bugetul naționaleste de 34 de milioane de lei. La această sumă se adaugă și imensele cheltuieli cu asistența socială, cheltuieli calculate pentru 2011 la 107 milioane de lei, în creștere de la 104 milioane de lei. În fine, conducerea CJ Sibiu speră la bani mai mulți și prin decizie politică, fapt pe care actuala guvernare nu a marșat în mod deosebit în cazul Sibiului. Altfel spus, președintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, speră ca actuala putere să aloce din cota defalcată din TVA pentru drumuri cu mai bine de trei milioane de lei (până la 12 milioane în total) față de 2010. La fel, Bottesch mai speră ca pentru programul de pietruiri de drumuri, actuala guvernare să decidă prin bugetul de stat alocarea unor sume de aproape opt milioane de lei. Anul acesta au fost alocați de zece ori mai puțini bani, respectiv 800.000 de lei.

Proiecte în derulare, proiecte noi

Drumul Sibiu - Agnita este cel mai amplu program cu finanțare europeană aflat în prezent în derulare. Lucrurile se vor schimba, însă, de anul viitor, când va fi demarat proiectul de gestionare a deșeurilor, proiect care pentru 2011 va ”înghiți” peste 52 de milioane de lei. Vor fi lansate și proiectele pentru reabilitarea ambulatoriului de la Psihiatrie (două mil. lei), pentru panourile solare la diferite instituții publice (3,6 mil. lei), dar și pentru reabilitarea drumului Cârțișoara - limita de județ Brașov, proiect de 5,2 milioane de lei pentru 2011.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Bradeanul

Acum 11 ani

Dar de apa de la Bradu care este vitala ce ziceti domnilor guvernanti?
Raspunde

marius

Acum 11 ani

dar la poplaca,apa canalizare, gaz pe cind domnilor.
Raspunde

medesanu

Acum 11 ani

Dar primar aveti?No intrebati-l.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus