Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
24°C

Capitalismul postdecembrist, scos la executare

Unul dintre cei mai renumiți producători postdecembriști de articole de voiaj și marochinărie din Sibiu - Saga SRL - a ajuns sub executarea Fiscului. La fel, rămășițele celei mai mari întreprinderi de covoare din împrejurimi își caută un nou stăpân.

Reprezentanții statului au ajuns să scoată la vânzare atât bunurile mobile ale firmei Saga SRL, cât și cele imobile. În acestea din urmă intră și singura clădire reabilitată din zona Pieței Cibin a Sibiului: pensiunea, restaurantul, magazinul și terasa din curtea interioară a imobilului situat pe strada Turnului, nr. 17 (foto). Imobilul a fost scos la vânzare acum câteva săptămâni pentru suma de peste două milioane de euro, inclusiv TVA. Niciun cumpărător nu s-a arătat interesant așa că, în ultima zi a acestei săptămâni, impunătoarea clădire va fi din nou scoasă la vânzare, de această dată cu un preț diminuat cu 25%. 5,34 de milioane de lei, fără TVA, cu alte cuvinte.
Suprafața totală construită scoasă la licitație este de peste 1.300 de mp. În prezent, pe respectivele bunuri (teren și construcție) este înscrisă o ipotecă din partea BRD și sechestrul instituit de Finanțe. Ai cărei reprezentanți, în aceeași zi, mai scot la vânzare și o listă de câteva zeci de mașini de cusut profesionale, din patrimoniul aceleiași Saga SRL. Fiind a doua licitație pentru aceste bunuri, valoarea este diminuată, de asemenea, cu 25%. Cea mai scumpă mașină de cusut depășește, ca valoare, 70.000 de lei, dar la licitația de vineri prețul de pornire este de puțin peste 50.000 de lei. Valoarea totală a mașinilor de cusut scoase la vânzare este de aproape 400.000 de lei (inclusiv TVA) - valoarea inițială, calculată și la prima licitație.

Datorii de peste 12 milioane de lei

Firma SC Saga SRL a atins un vârf al producției în 2006, când a înregistrat un număr mediu al salariaților de peste 210, iar cifra de afaceri a sărit de 7,1 milioane de lei. În ultimul an contabil ale cărui date au fost publicate, 2009, numărul mediu de salariați a scăzut la sub 60, cifra de afaceri s-a înjumătățit, iar datoriile totale au crescut de la 4,5 milioane de lei la peste 12 milioane de lei.

Dispar industriile ”tradiționale”

Saga SRL nu este singura companie cu renume care a ajuns sub sechestrul și, ulterior, executarea fiscului. Celebrul producător cisnădian de covoare, Covtex Feizy Imp&Exp 98, are bunurile scoase la o nouă licitație în cursul zilei de azi. Finanțele scot la vânzare pentru recuperarea datoriilor o hală industrială cu o suprafață utilă totală de peste 4.000 de mp, construită pe un teren intravilan de 2.757 de mp. Suma de pornire în cadrul acestei licitații (aflată la a doua strigare, deci cu un preț de pornire scăzut cu 25%) este de 1,7 milioane de lei, inclusiv TVA. În 2002, Covtex Feizy avea peste 560 de angajați. Anul trecut, mai număra nici 30 de angajați, o cifră de afaceri de 3,2 milioane de lei și pierderi de 640.000 de lei, cu datorii totale ce ajung la aproape 14 milioane de lei.


Foto: Direcția Generală a Finanțelor Publice Sibiu

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

paris

Acum 13 ani

pacat erau frumoase covoaarele
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus