Marţi,
07.02.2023
Partial Noros
Acum
-11°C

Orasul nevazut - expozitia despre Sibiul care nu s-a mai construit

Cabinetul de Stampe al Palatului Brukenthal găzduieşte expoziţia „Oraşul nevăzut”,  în care proiecte ale concursurilor de arhitectură desfăşurate la Sibiu între anii 1880-1930, vor arăta o altă latură a Sibiului.
Pentru un întreg şir de clădiri care azi definesc înfăţişarea Sibiului, există nu numai planurile conform cărora s-au realizat, ci şi unele care au fost depuse la concursul de arhitectură pentru edificiul respectiv, dar nu s-au realizat niciodată. La acestea se adaugă schiţe executate la comandă sau din iniţiativa arhitecţilor care, nici ele, nu au ajuns să fie concretizate.    
În totalitatea lor, aceste desene şi planuri rămase în faza de proiect, schiţează înfăţişarea unui oraş care de fapt nu a fost construit, ci trăieşte numai pe hârtie: un oraş nevăzut, un oraş virtual. Prin prezentarea unui grup de peste patruzeci de asemenea desene, expoziţia oferă pentru prima dată ocazia de a experimenta această latură nevăzută a oraşului Sibiu.
Impulsul pentru această expoziţie a fost oferit de descoperirea unui convolut de desene de arhitectură în arhiva Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu.
În cursul anului 2010 aceste desene au fost în totalitate inventariate şi încadrate din punct de vedere al importanţei istorice şi culturale, în cadrul unui proiect ştiinţific sprijinit de „Beauftragter der Bundesregierung für Kultur und Medien prin Siebenbürgisch-Sächsischer Kulturrat e. V.” (Gundelsheim am Neckar, Germania).
Expoziţia prezintă cele mai frumoase şi interesante desene din acest convolut împreună cu o serie de lucrări similare din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal şi cea a Arhivei Centrale a Bisericii Evanghelice C.A. din România. De expoziţie s-au ocupat curatorii Timo Hagen, istoric de artă, Heidelberg şi Frank-Thomas Ziegler, ca şi custode al colecţiilor Brukenthal, din partea ParohieiEvanghelice C. A. Sibiu.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 15 decembrie, de la ora 12:00, în Cabinetul de Stampe al Palatului Brukenthal. Expoziţia va fi deschisă până în data de 20 ianuarie 2011.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus