Joi,
24.06.2021
Cer Senin
Acum
31°C

Cu putina Vointa, la anul jucam in A!

Voinţa Sibiu a reuşit în primul sezon în liga secundă un parcurs excelent şi iernează pe primul loc al seriei B2 a ligii secunde. În ciuda pesimismului arătat de conducătorii clubului, Voinţa are o şansă nesperată să promoveze în prima ligă, după doar un sezon în eşalonul secund.

Voinţa Sibiu pornea turul de campionat în liga secundă ca orice nou-promovată, nebăgată în seamă. Mioveniul, Petrolul şi fostele prim-divizionare FC Argeş şi Unirea Alba Iulia păreau cvartetul care va trage pentru locurile ce asigură promovarea în prima ligă. Nicio casă de pariuri n-ar fi dat Voinţa pe primul loc al seriei la sfârşitul turului. Şi totuşi, minunea s-a produs. Cu seriozitate şi fonduri drămuite responsabil, Voinţa avea premise pentru performanţă. Era printre foarte puţinele echipe cu stabilitate financiară, fără datorii către jucători sau către stat. Spre comparaţie, situaţia actuală de la Unirea Alba Iulia, unde jucătorii neplătiţi pleacă pe bandă rulantă, poate fi o contraexplicaţie la parcursul excelent al echipei sibiene.
Primul moment în care Voinţa a început să ridice semne de întrebări granzilor a fost victoria de la Lupeni, unde sibienii au învins cu 1-0 şi au urcat pentru prima dată pe podiumul seriei vest a ligii secunde. În acel moment, sibienii erau la egalitate cu Mioveni şi aveau patru puncte în spatele Petrolului. În primele patru etape, Voinţa primise un singur gol. Cea mai mare surpriză a venit însă în Cupa României. La Sibiu a venit atunci Gaz Metan Mediaş, echipă cu un parcurs excelent în Liga I, care a plecat însă cu capul plecat de pe stadionul Municipal. Voinţa a învins entuziasmant, cu 3-1, după două reprize de prelungiri. Sorţii au făcut ca sibienii să joace la Timişoara meciul din faza următoare a Cupei, unde Poli, neînfrântă în prima ligă, a avut nevoie de lovituri de departajare ca să poată trece de o Voinţa extrem de solidă şi de bine organizată.
„Am mai avea nevoie cam de doi jucători buni ca să putem emite pretenţii. Am pornit la acest drum cu obiectivul locurile 3-10. Dar dacă se poate, de ce nu?”, spunea Marius Lungu, preşedintele clubului Voinţa la mijlocul campionatului, când Voinţa arăta deja semne clare pentru o clasare pe podium la final de tur. „Pe lângă fondurile pe care le avem acum cred că am mai avea nevoie de 2-300 de mii de euro ca să putem justifica schimbarea obiectivului şi să tragem la promovare. O să vedem exact cum ne clasăm la finalul turului iar la iarnă putem să ne gândim dacă ridicăm ştacheta”, mai spunea Lungu.
La doar câteva săptămâni după această declaraţie, un grup de investitori germani condus de Thomas Beckenbauer, fiul celebrului fotbalist, a sosit la Sibiu pentru a inspecta baza sportivă, echipa şi posibilitatea de a investi în acest club. „Sibiul este un oraş cu foarte mare potenţial dar mai trebuie făcute multe aici”, spunea Beckenbauer. Decizia finală a investitorilor germani urmează să fie aflată până la finalul pauzei competiţionale.
La început de noiembrie, Voinţa face rocadă cu Petrolul după ce învinge principala favorită la promovare, la Sibiu, cu 1-0. Mioveniul mai avea un singur punct avans faţă de sibieni. Cu o mână de ajutor dată de CFR Craiova, care a spulberat Dacia Mioveni cu 3-0 pe teren propriu, Voinţa trece la Sibiu de Poli Iaşi cu 2-1 şi se instalează în premieră pe prima poziţie a clasamentului, pe care nu o va mai părăsi până la final de tur. 2-0 în deplasare la ACU Arad şi promovarea e un pas mai aproape. Dar ce surprinde la maximum este faptul că Voinţa este una dintre cele trei echipe neînvinse în acest tur de campionat, alături de Ceahlăul şi Poli Timişoara. Voinţa a primit doar 4 goluri în tot turul de campionat.“Cheia succesului este în primul rând sufletul, să pui suflet în ceea ce faci. Apoi contează foarte mult liniştea de la echipă şi nu în ultimul rând mă felicit că am adus antrenorul şi jucătorii pe care mi i-am dorit. Mă bucur foarte mult că pot lucra cu nişte oameni care se situează la acelaşi nivel de gândire şi cu care din capul locului se poate ajunge la o înţelegere realistă, clădită pe o fundaţie destul de serioasă. Asta am repetat-o de fiecare dată, toţi jucătorii care au venit la Voinţa Sibiu, în proporţie de peste 50 la sută n-au venit pentru bani. Ştiu că toţi trebuie să trăim dar nu punem banii în faţă ca un criteriu al relaţiei noastre. Drept dovadă altfel putem lucra şi rezultatele se văd”, Ioan Hămbăşan, finanţatorul echipei Voinţa Sibiu.

 

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

4 comentarii

SirEmiL

Acum 10 ani

tot ce pot sa zic e FELICITARI TUTUROR !!!!
Raspunde

prima liga

Acum 10 ani

Cre ca in aceasta situatie Primaria se poate implica mai mult in finantarea acestei echipe caci fara fondurile necesare o nou promovata nu va putea supravetui in prima liga maimult de un an.
Raspunde

ioan

Acum 10 ani

sunt necesari investitori privati care dau bani dar stau in spate, lasand munca si deciziile antrenorului. sunt numerosi oameni de afaceri sibieni care ar putea sustine financiar acest club. MULTE FELICITARI SI LA MAI MARE.....ca se poate.
Raspunde

ovidiu

Acum 10 ani

sunt oameni de afacerei....dar cine se incumeta sa investeasca?!sunt curios si eu....oricum.....BAFTA SIBIENILOR....suntem dornici de sport!!!MAI ALES FOTBAL
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus