Sâmbătă,
19.04.2025
Innorat
Acum
15°C

Colonel in rezerva: Daca as lua-o de la capat, as alege tot Armata

Col (r) Ștefan Tudosie se simte înșelat. A încheiat un contract cu statul român, la începutul vieții. În contract scria negru pe alb că este de acord să-și dea și viața la nevoie. Ștefan Tudosie a respectat contractul zeci de ani. Acum, spre sfârșitul vieții lui, statul schimbă regulile. Col. (r) Ștefan Tudosie se simte înșelat! Col. (r) Ștefan Tudosie conduce Sindicatul cadrelor militare disponibilizate, în rezervă și în retragere din Sibiu și s-a supărat pe statul român.

 
Reporter: Cu cât v-a scăzut pensia luna aceasta?
Col. (r) Ștefan Tudosie: Cu peste 60 la sută! În condițiile în care nu am primit nici decizie de pensie și nici cupon de pensie. De suma respectivă, mai bine zis, am fost tâlhărit! Și nu numai eu. 
 
Rep.: Câți sunteți în Sibiu în situația asta?
Col. (r) Ș. T.: N-aș putea să vă spun cu precizie pentru că membrii noștri de sindicat nu sunt toate cadrele în rezervă din Sibiu. Noi avem în jur de 170 și ceva și primim în continuu, dar în orice caz, marea majoritate, peste 60 și la sută din din cadre sunt în situația asta.
 
Rep.: De unde surpriza asta? Adică peste tot au scăzut veniturile, dumneavoastră nu aveați semnale de acest gen încă de anul trecut?
Col. (r) Ș. T.: Toată lumea care are cât de cât bun simț, dictat nu neapărat de educație - nu la acel bun simț mă refer, ci la bunul simț care dă proporția unei judecăți realiste - era de crezut că nu se va putea așa ceva. Vă dați seama că pentru fiecare militar în parte în rezervă ar fi trebuit să se ia, acolo unde s-au găsit statele de plată pe fiecare lună. 30 de ani, să luăm o medie de serviciu, ori 12 luni și în fiecare lună ori statul de plată. Plus alte state, că a mai fost o primă, una, alta, și vedeți că asta era munca pentru un singur om. Și când discutăm la nivel de rezerviști, atât în armată, cât și la nivel de MI și SRI și așa mai departe, vedeţi dacă ar fi dat aşa cum spuneau unii oameni, o perioadă de recalculare de peste 10 ani. Inclusiv cei din Ministerul Apărării spun asta. Altfel ajungem la aberaţiile din ziua de astăzi.
 
Rep.: Ce vechime aveţi în Armată şi cât aveţi acum pensia?
Col. (r) Ș. T.: Vechime în Armată? Aici probabil că vă duceţi cu gândul să încercaţi să verificaţi un pic afirmaţiile celor de la Guvern, chestia cu stagiul complet... Este clar că chestia asta este în dezbatere peste tot. A pornit tot de la Guvern şi se minte pe rupte! Să vă spun de ce. Dacă veţi lectura legea din 2010 şi HG tot din 2010, cele care se ocupă de recalcularea pensiilor, veţi vedea că nu găsiţi nicăieri în textul respectiv sintagma carieră militară completă! E o găselniţă ca să-şi motiveze pocinoagele de care vorbeam anterior. Dimpotrivă, în ambele acte normative se spune că transformând aceste pensii militare în pensii ordinare, ordinare referindu-mă la normele generale care ne guvernează, se consideră îndeplinite toate condiţiile necesare pentru pensiile de vârstă. Deci, eu am 34 de ani vechime în Armată, nu se socoteşte şi liceul militar că aveam 38. Şi la ora actuală beneficiez după recalculare de o pensie de 15.650.000 de lei vechi.
 
Rep.: Deci în Armată nu mai sunt pensiile acelea mari de se tot aude?
Col. (r) Ș. T.: Domnule, haideţi să vă spun şi cum au apărut acele pensii „nesimţite”! Ce s-a întâmplat? Ştiţi că legile sunt de două feluri, ordinare şi speciale. Ordinare sunt cele care reprezintă dreptul comun, speciale sunt cele care derogă de la dreptul comun. Şi aicea s-a făcut atâta tapaj, domne’ au legi speciale! Cumva ducându-ne într-un set de privilegii, ceva ascuns, ceva vai de mine!
 
Rep.: Cum, nu sunteţi stat în stat?
Col. (r) Ș. T.: Nu, domne’! Legea specială este norma care derogă de la norma generală. Nu este nimic spectaculos în toată treaba asta. Aşa, şi s-a încercat să se realizeze un echilibru între obligaţiile, îndatoririle şi interdicţiile pe care le are un miliar şi ceea ce îi oferă statul. Noi am slujit statul, nu altceva! Statutul de militar este restrictiv. Acesta îmi spune mie ca militar - şi acum după ce am ieşit în rezervă - că am obligaţia de apărare a Patriei cu viaţa şi îmi mai impune şi alte reguli. În timpul activităţii, pe lângă sacrificiul vieţii pe care eu l-am consfiinţit, eram oprit să fac politică, să fiu patron, să fac, să dreg, să nu ştiu ce. Ca să vă faceţi o idee, pe timpul răposatului regim nu aveam voie nici măcar să-mi cumpăr locuinţă, nici măcar maşină la mâna a doua. Scria acolo negru pe alb că dacă mă prindea - şi mă prindea - o mierleam! Şi atuncea statul, gândindu-se la aceste obligaţii pe care mi le impune şi interdicţia exercitării unor drepturi, a venit cu nişte compensări. Domnule, uite, pentru ce trebuie să-mi faci tu te plătesc cu un salariu mai răsărit! Pentru că te-am plimbat din Garnizoană în Garnizoană! Pentru că tu nu ai avut voie să faci avere! Și la pensie, uite, îți asigur niște bani ca să poți trăi în liniște, să poți merge după atâția ani la tine acasă și așa mai departe. Mi s-a părut o reparație cât se poate de corectă. Pentru noi este mai mult chestie de demnitate! Ne simțim mințiți și trădați! Adică cum, eu mi-am dus până la capăt ceea ce m-am angajat să fac, tu în primă instanță spui Aferim, băiete, și acum vii cu nțțț, nțțț, te-am mințit!
 
Rep.: Și ce faceți acum?
Col. (r) Ș. T.: Contestare în instanţă! Dar nu am terminat cu pensiile speciale, acele pensii nesimțite, că am trecut la alta. Cred că este foarte important să aflați și să afle cât mai mulți oameni! Cum au apărut acele pensii nesimțite? Sunt mai multe categorii profesionale care au acele legi derogatorii: aviatori, judecători... aici e o chestie fantastică cu judecătorii, ale lor sunt constituționale, ale noastre nu...dar să revin, acestor categorii le spuneau că au voie la pensie la 80 la sută din venitul pe ultima lună. Eu vă dau acum o modalitate prin care s-a putut ajunge la cele pensii nesimțite. Angajatul a vorbit cu șeful lui și timp de un an de zile nu i-a băgat niște sporuri. Toate sporurile restante le-a băgat apoi în ultima lună și atuncea s-a aplicat procentul acela de 80 la sută.
 
Rep.: Și în Sibiu, câți au făcut chestia asta?
Col. (r) Ș. T.: Stați puțin, că nu în Armată. În Armată este o lege care spune foarte clar că la pensia militarului intră solda de funcție, solda de gardă, gradațiile, sporul de dispozitiv și indemnizația de comandă și salariul de merit, dacă le ai pe acestea două din urmă. Toate astea pe o lună! La noi nu ține, la noi nu s-a putut fura! 
 
Rep.: Știind acum toate lucrurile astea, dacă aş veni la dumneavoastră să vă cer un sfat, să vă întreb cum este în Armată, dacă merită să intru în Armată, ce mi-aţi spune?
Col. (r) Ștefan Tudosie: Îmi puneţi o întrebare dificilă. Eu întotdeauna m-am ferit să dau sfaturi sau am dat foarte rar şi pe un segment îngust focalizat pe ceea ce ştiam. Dar, vă spun ce aş face eu, sau ce aş fi făcut eu. Dacă ar fi să iau viaţa de la capăt, o să ziceţi că poate nu sunt în toate minţile, aş alege tot Armata.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

7 comentarii

Sibian

Acum 14 ani

Profesor pensionar, grad didactic I, vechime de 40 de ani la catedra - pensie de 1200. N-am mancat la popota, n-am avut haine de la statul roman. Am educat zeci de generatii de elevi care ma intalnesc si-mi strang mana si astazi. M-am pensionat la 64 de ani nu la 45 si n-am primit un leu in plus fata de pensie. Daca ar fi sa dau timpul inapoi.....as alege si eu armata domnule colonel Tudosie. E intr-adevar muuuult mai profitabil.
Raspunde

pentru d-l sibian

Acum 14 ani

Domnule Profesor, Va rog sa-mi permiteti o replica asta pentru se intelege ca sunteti un om politicos si educat. Eu cred ca gresiti judecand asa necunoscand detalilile problemei. Spre exemplu eu cred ca invatamantul este cu mult mai \"profitabil\" si va pot enumera cateva argumente: -peste tot in lume armata este echivalata cu munca fortata in comparatie cu invatamantul care este un mediu de lucru normat cu destula laxitate -apoi, 3 luni de vacanta pe timpul verii -nu mai punem la socoteala lipsa libertati civile si sindicatului -salariul frumusel se mai putea rotunji cu niscaiva meditatii Si exemplele pot continua. Asa ca nu fiti nedrept si recunosteti ca sunteti cel putin partial in eroare.
Raspunde

alt sibian

Acum 14 ani

D-le colonel,lasati-o moale. Se stie f. bine cam ce persoane au supt bine de tot de la vaca asta, armata.Armata,militie,sri... au inghitit tot felul de hahalere, rebuturi ale societ. care au beneficiat de favoruri;masa,casa,haine..si nu ati cotizat ca noi. Da-ti miile de miliarde inapoi cand ati trecut in rezerva.Nu aveti putina rusine.Armata romana, de mult nu mai e o elita.E o adunatura de afaceristi si bisnitari. Ex. recentele arestari de generali la varf.vor vrea si ei sa le mareasca pensia probabil.Mai bine anii de detentie.
Raspunde

divertis

Acum 14 ani

Da, politica a reusit: diverse categorii profesionale sunt asmutite unele impotriva altora. Traiti bine dezbinati!
Raspunde

dan

Acum 14 ani

@divertis, dezbinarea asta e de mult, stii problema bugetarilor care castiga de multe ori mai mult decat cei din privat?practic dupa 89 am fost despartiti in 2 clase sociale, stapanii si sclavii. \"Bomba a exlodat\" recent de cand in mediul privat sunt probleme si se fac imprumuturi externe pt a pastra salariile bugetarilor la nivel ridicat. Lumea sa cam saturat. Sa nu mai vorbim de felul cum esti tratat cand ai treaba la vre-o institutie publica. Mai rau ca un cersetor
Raspunde

Opservator

Acum 14 ani

Militaririi au jurat sa se sacrifice pt. tara atat in timp de razboi, cat si in timp de pace. Acum cand toata tara (civila !) face scrificii pt. depasirea crizei, MOS TEACA, fost politruc, azi pensionar de lux, ar trebui sa fie primul care sa inteleaga si sa se sacrifice, comform juramantului! Daca muncitorul care l-a tinut in armata poate trai cu o pensie de o mie de lei, mos teaca dece nu poate trai macar o luna cu o pensie de 1500 ?!!
Raspunde

Vipera

Acum 10 ani

Puteti sa-mi dati un nume de tara de pe Terra unde armata este mai prost platita decat un profesor?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus