Vineri,
19.04.2024
Partial Noros
Acum
2°C

Film cu marturii despre lagarele Auschwitz-Birkenau, prezentat la comemorarea Holocaustului

 

Aproximativ 25 de cetăţeni de etnie romă au participat, joi, la Sibiu, la comemorarea Holocaustului, iar Luminiţa Cioabă a prezentat filmul "Lacrimi Romanes", cu mărturii despre lagărele Auschwitz-Birkenau, în timp ce Florin Cioabă a cerut construirea unui monument al victimelor Holocaustului.
La manifestările organizate de Centrul Creştin al Romilor din Sibiu au participat şi câţiva dintre cei care au supravieţuit lagărelor Auschwitz-Birkenau, care au povestit despre perioada petrecută în lagăr şi cărora preşedintele centrului, Florin Cioabă, le-a înmânat diplome de recunoştinţă, transmite corespondentul Mediafax.
Florin Cioabă a evocat Holocaustul şi deportarea romilor şi a evreilor în Transnistria, ca parte integrantă a acestuia.
Cioabă a vorbit despre "brutalitatea" cu care aproape 10.000 de romi din România au fost deportaţi în Transnistria, despre cruzimea cu care au fost trataţi şi despre perioada de coşmar pe care aceştia au trăit-o.
"Ucişi de gloanţe, maltrataţi, ucişi de foame şi frig, tifos, dar mai ales de problemele sociatăţii în care s-au născut - răutate, lăcomie, nepăsare - oamenii deveniseră animale, nu mai aveau discernământ, aveau mintea bolnavă şi inumană, o inimă de fiară care lupta să supravieţuiască. Frigul şi foamea le spălaseră multora dintre ei creierele, aici oamenii mureau lent şi în chinuri groaznice", a declarat Florin Cioabă.
Florin Cioabă, autointitulat regele romilor, a spus că "aceste lucruri nu se puteau şterge şi nu se puteau uita", de aceea Centrul Creştin al Romilor s-a implicat în organizarea de conferinţe, seminarii şi alte acţiuni care "opresc timpul din uitare, umplând golul din memorie cu privire la genocidul romilor din timpul Holocaustului".
Cioabă s-a arătat nemulţumit că nu există niciun monument care să rememoreze traumele suferite de romi şi a anunţat că doreşte construirea, în Transilvania, a unui astfel de monument.
Câţiva dintre cei care au supravieţuit deportării şi-au spus povestea şi le-au vorbit celor prezenţi despre foamea şi frigul pe care le-au îndurat, dar şi despre muncile extrem de grele pe care le-au făcut sub ameninţarea puştii.
Poeta Luminiţa Cioabă a prezentat un film despre Holocaust, "Lacrimi Romanes", cu detalii despre lagărele Auschwitz-Birkenau, iar la final supravieţuitorii au primit diplome de recunoştinţă din partea Centrului Creştin al Romilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

13 comentarii

Care holocaust?

Acum 13 ani

Sa nu confundam suferinta cu genocidul ! Au fost evrei si tigani in lagare, in timpul razboiului, dar au fost si mult mai multi romani in lagare si inchisori, in conditii mult mai grele, in Siberia si in Romania, la canal, in Baragan si intregul sistem penitenciar. Romanii au fost torturati fizic si psihic de alogeni, foarte multi fiind chiar evrei si tigani, dar nu au voie sa invinovateasca alte etnii, iar evreii si tiganii urla intr-una acuzatii grele impotriva natiunii romane si reprezentantilor ei, unele reale, dar multe mincinoase. Presa ar trebui sa aiba specialisti care sa urmareasca prezentarea echilibrata a acestei parti de istorie pe care evreii si tiganii o utilizeaza ca o pagina de politica actuala, nelasand stramosii sa se odihneasca si sa fie studiati de istorici. Toti neavenitii, inclusiv inculti, se pronunta in domeniul istoriei. Apar mereu acuzatori batrani care spun sau scriu in mileniul III despre presupuse crime de acum 70 de ani pe care, dupa al doilea razboi mondial, cand tara era condusa de evrei, nu le-au reclamat nimanui. Toata chestia asta este finantata puternic de evrei.
Raspunde

un sibian

Acum 13 ani

Din nou cauti vreo atragere de fonduri pentru tine tigane , spunandu-le la toti ca vrei sa-ti ajuti compatrioti . Ai trecut de la mercedes la maybac , urmeaza avionul cioara de cioaba
Raspunde

un sibian

Acum 13 ani

Din nou cauti vreo atragere de fonduri pentru tine tigane , spunandu-le la toti ca vrei sa-ti ajuti compatrioti . Ai trecut de la mercedes la maybach , urmeaza avionul cioara de cioaba
Raspunde

Marius

Acum 13 ani

bai ....pimul si al doilea forumist ... ia mai puneti mana pe cate o carte ca deja miroase a cioban de bobalna/Jina dupa voi! Haideti Pa
Raspunde

michael

Acum 13 ani

il \"urasc\" pe Hitler il \"urasc\" pe Antonescu ca nu au reusit sa-si duca planul la sfarsit ! astazi nu am mai fi avut probleme cu tiganoii din Romania ... ba mai mult ni se cere sa-i integram si se cheltuiesc bani cu nemiluita ptr. tampenia asta cu integrarea ! pai de ce nu s-ar integra ei la initiativa lor ca e in interesul lor mai mult sa nu se mai simta \"discriminati\" nu sa ne rugam noi de cioroii astia ! dar va spun ca asa cum nu veti vedea din caine slanina asa nu veti vedea nici din tigan ... om .
Raspunde

ben

Acum 13 ani

rexona
Raspunde

geo

Acum 12 ani

sa nu se mai intmple
Raspunde

@geo

Acum 12 ani

sa nu se mai intample decat daca este necesar.
Raspunde

Marius

Acum 12 ani

bai ... frustratilor si ciobanilor forumisti .... cartea pe care puneti mana e facuta pentru a fi citita, nu pentru a strivi tantarii .... iete io de egzemplu, tin o carte in mana , in cealalta o pu1a si in gura inca doua-trei puli.
Raspunde

Giurgiu Crisan

Acum 12 ani

au fost şi romîni în lagăre ,polonezi, ruşi, şi alte zeci de naţionalităţi. Văd că şi ţiganii au început să se vaite ca jidanii, care mai nou se adresează justiţiei pt reparaţii. Păi dacă toţi care au suferit vor cere reparaţii cine o să plătească? Sînt mulţi; peste 100 de milioane.
Raspunde

ho mai trezitiva ajunge

Acum 12 ani

reparatii datile bani tiganilor sa traiasca bine sa se inmulteasca si-a poi sa faca ei holocaust cu noi
Raspunde

neshama

Acum 12 ani

pt voi care criticati ,jigniti,acuzati etc etc jidanii si tiganii... ce fericiti ati fi fost voi daca toata familia voastra ar fi iesit fum prin hornurile din AUSCHWITZ ,BIRKENAU sau erau torturati pana la ultima suflare ...cu siguranta acuma ati fi fost mai blanzi ....sunteti invidiosi dragilor ,jidanii si tiganii au creiere sanatoase ....nu uitati ca evreii au controlul lumii in mana lor
Raspunde

holocash

Acum 12 ani

s-a demonstrat stiintific ca in lagare nu au existat camere de gazare si nici crematoriile nu erau pentru incinerarea cadavrelor umane!mai cititi si voi altceva decat propaganda sionista!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus