Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Dosarul Apostu: instanta nu-i "iarta" pe Popescu si sotii Carstea

 

Decizie relativ surprinzătoare a Curții de Apel Constanța în cazul dosarului Apostu. După ce, la audierile din cadrul primei înfățișări, trei dintre inculpați și-au recunoscut vinovăția, declarându-se vinovați de tot ceea ce au adunat procurorii DNA în rechizitoriu, la finele săptămânii trecute era așteptată soluția dată în cazul lor. Însă, Curtea de Apel de la Constanța a decis că cei trei nu pot beneficia de reducerea pedepsei.
 
Ofiţerul SRI, Tiberiu Popescu, şi soţii Mihaela Izabela Cârstea şi Dumitru Sebastia Cârstea sunt cei care, la audierea inculpaţilor, au recunoscut toate acuzaţiile aduse lor de către procurorii DNA. Intenţia lor, prin acest lucru, a fost să beneficieze de noile prevederi adăugate Codului de procedură penală de la finele anului trecut. 
 
Mica reformă în Justiţie nu s-a aplicat
 
Prin Legea 202 din 2010, cunoscută ca fiind „Legea micii reforme în justiţie”, a fost introdus un nou articol în Codul de procedură penală, pe baza căruia inculpaţii pot beneficia de „reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii”, după cum se arată în Codul astfel modificat.
Mai mult, în urma faptului că au recunoscut, instanţa de la Constanţa putea soluţiona, astfel, procesul celor trei. În acest sens, imediat după prima înfăţişare, Tiberiu Popescu şi soţii Cârstea au devenit inculpaţi într-un nou dosar, în care termenul la care era aşteptată soluţia a fost stabilit pentru prima zi a săptămânii trecute. De luni, Curtea de Apel Constanţa a amânat pronunţarea pentru vineri. Când, decizia a şi fost luată. „Respinge cererile formulate de inculpaţii Popescu Tiberiu Marius, Cârstea Mihaela Izabela şi Cârstea Sebastian Dumitru de aplicare a art.3201 cod procedură penală. Repune cauza pe rol şi o reuneşte conform art.37 alin.(1) cod procedură penală la dosarul iniţial”, au hotărât judecătorii Curţii de Apel Constanţa.
 
Apostu şi el în arest
 
După prima înfăţişare, primul procuror Florin Apostu a solicitat, prin intermediul avocatului său, înlocuirea măsurii de arest preventiv cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea. Judecătorii Curții de Apel Constanța au respins solicitarea lui Apostu ca nefondată. Cel mai probabil, Florin Apostu va fi eliberat din arest preventiv odată cu Tiberiu Popescu, dar numai după audierea de către instanţă a principalilor martori din dosar. Procurorii DNA i-au chemat ca martori în respectivul proces pe aproape toţi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.
 
Acuzaţiile celor trei
 
Procurorii de la Alba au dispus trimiterea în judecată a lui Tiberiu Popescu pentru trei infracţiuni de dare de mită, complicitate la favorizarea infractorului, la infracţiunea de reţinere sau distrugere de înscrisuri, complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de uz de fals. Cei doi soţi Cârstea au fost acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi complicitate la infracţiunea de dare de mită.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

gura campului

Acum 11 ani

asta D.N.A-UL! portocaliu! vin alegerile! pedelaci au nevoie de bani!
Raspunde

octogon

Acum 11 ani

ganditi-va cati bani scutesc cei 3 statului prin faptul ca si-au recunoscut vinovatia. Pentru capul rautatilor se vor face procese peste procese, va dura probabil vreo 3 ani pana sa-l scoata basma curata si va costa statul zeci de mii de euro, dar procurorilor nu le pasa, nu sunt banii lor, ei au numai de castigat de pe urma lui Apostu.
Raspunde

pt. octgon

Acum 11 ani

tu le stii pe toate prietene.
Raspunde

CARABULEA

Acum 11 ani

Dar cu Carabulea, care a dat mita, cum a ramas? Scapa si de data asta basma curata?. Halal justitie ROMANEASCA. Pesedistul
Raspunde

pt 4

Acum 11 ani

a ramas ca vine putin la mamica ta, o inteapa de 2 ori si pe urma merge la servici
Raspunde

crin

Acum 11 ani

cretanului de la 5: n-ai priceput, proasto, ca din toate declaratiile celor audiati pana in prezent, n-a rezultat ca dansul ar fi dat mita? insusi Apostu a recunoscut asta! du-te si te\'npusca, jigodie, nu ti-ar mai muri multi inainte, pramatie!
Raspunde

crin 2

Acum 11 ani

scuze, d-lui de la 5:;cretanul este la 4 (nota de repetent!).
Raspunde

pt 6 si 7

Acum 11 ani

e gata, imbecilii isi dau cu parerea, va doresc leucemie
Raspunde

crin 3

Acum 11 ani

lui 8: du-te, boala, direct la crematoriu\' cenusa; n-o sa regrete nimeni! nu simti ca deja mirosi?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus