Miercuri,
21.02.2024
Cer Senin
Acum
1°C

Popeye are dreptate: spanacul chiar te face mai puternic!

De curând, oamenii de ştiinţă suedezi au ajuns la concluzia că spanacul ajută la mai buna funcţionare a muşchilor, confirmând astfel faptul că faimosul marinar Popeye era puternic tocmai datorită alimentaţiei sale bogate în această legumă, informează The Telegraph, citat de evenimentul.ro.
Cercetătorii de la Institutul Karolinska au descoperit că, prin consumul unui bol cu 300 de grame de spanac pe zi, cantitatea de oxigen necesară pentru punerea în mişcare a musculaturii se micşorează cu peste 5 la sută. În plus, efectul este atât de puternic încât durează trei zile. Secretul nu îl constituie nivelul mare de fier conţinut de legumă, ci nitraţii. Aceste substanţe chimice determină o mai bună funcţionare a mitocondriilor, nişte celule care au un rol important în managementul oxigenului din organism, relaxând vasele sangvine, reducând tensiunea arterială şi îmbunătăţind circulaţia sângelui.
Dr. Eddie Weitzberg şi colegii săi de la Institutul Karolinska au recrutat mai mulţi voluntari cărora le-au oferit în fiecare zi, timp de trei zile, nişte suplimente alimentare, care echivalau cu o farfurie de spanac. La începutul şi la sfârşitul experimentului, participanţii au fost rugaţi să pedaleze cât de repede puteau, pentru a li se măsura cantitatea de oxigen consumată de organism. Astfel, s-a observat că, în al doilea moment, musculatura lor a avut nevoie cu până la 5 la sută mai puţină energie pentru a desfăşura această activitate fizică intensă.
Concluziile studiului au fost publicate recent în revista Cell Metabolism.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

csu vointa sibiu

Acum 12 ani

CSU Vointa Sibiu a invins azi pe Gaz Metan Medias 2 , cu 2-0 golurile Vointei fiind inscrise de Iulian Popa si Caius Lungu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus