Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

A cincea ciocolata din Europa de Est. Cea romaneasca

Echipa națională a României de... fabricat ciocolată, a reușit să câștige locul V în „Eastern Europe Selection of the World Chocolate Masters 2011”, în fapt, preliminariile pentru Europa de Est pentru Campionatul Mondial al Maeștrilor Ciocolatei. Echipa a fost formată din Florin Bălan, managerul grupului de firme Pralin și Anda Călinici, specialist în deserturi. Competiția a avut loc în Varșovia. România a participat pentru prima dată la o competiţie de asemenea nivel şi a reuşit să impresioneze juriul la două din cele trei probe, şi anume prezentarea pralinelor şi a tortului. Concursul a fost câştigat de polonezul Michał Buritta, cel care va reprezenta Europa de Est la marea finală din 19 octombrie de la Paris, unde se va decide cel mai bun maestru ciocolatier din lume. "Pralinele înrobate (miez tare acoperit de ciocolată) au fost delicioase, iar tortul a fost foarte bun în reprezentaţia României. Dacă va exersa în continuare, echipa are şanse reale să câştige un loc mai bun pe viitor", a declarat imediat după competiţie, unul din membrii juriului, Marc Pauquet, unul din ambasadorii importanţi ai ciocolatei din Europa. Organizatorii concursului au recunoscut că unul din dezavantajele echipei României a fost faptul că a avut mult prea puţin timp pentru a se pregăti, Florin Bălan şi Anda Călinici fiind anunţaţi cu doar trei săptămâni înainte că vor concura, spre deosebire de celelalte echipe care s-au antrenat timp de jumătate de an. Lipsa de experienţă competiţională şi-a spus cuvântul în cazul României, iar unul din regretele exprimate de cei prezenţi a fost că talentul românesc ar trebui cultivat în şcoli specializate, dedicate ciocolatierilor. România este printre puţinele ţări prezente la concurs, care nu au şcoli specializate pentru pregătirea ciocolatierilor. Echipa României a impresionat însă prin originalitatea reţetelor, ineditul ingredientelor, majoritatea aduse din Mexic şi America Latină, precum şi de elementul de surpriză în materie de gust. Pralinele şi tortul prezentate în concurs de Anda Călinici au atras atenţia juriului, care a privit cu un real interes reţelete în premieră.

foto  Isabela Paulescu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus